Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Gemlik'te yerli oto için ilk kazma

2020.07.18 19:52 - Son Güncellenme: 2020.07.18 19:55
A

YERLİ otomobili üretecek 'Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) Bursa Gemlik'te inşa edilecek fabrikasının temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle atıldı. İnşaatı zemin güçlendirme çalışmaları dahil 18 ayda tamamlanması planlanan fabrikada, üretim ve montaj hatlarının kurulmasının ardından, 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobilin banttan inmesi öngörülüyor.

ŞİMDİ YATIRIM ZAMANI

Aynı zamanda TOGG Yönetim Kurulu Başkanı da olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, "Covid sonrası dönemde Türkiye'yi küresel ekonomide daha güçlü konumlandırabilmek için 'Şimdi yatırım zamanı' diyoruz. Bunu da buradan, Bursa-Gemlik'ten başlatıyoruz. Bu 83 milyonun otomobili. Çünkü sadece Türkiye'de üretilmekle kalmayıp, markası, patenti ve tasarımı da tamamen bizim olacak" dedi.

YERLİ BATARYA DA GELİYOR

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş ise elektrikli araçlarda en önemli konulardan birinin batarya olduğunu belirterek, "Biz de farklı paketlerle 300 ve 500 kilometrenin üzerinde menzil sağlayacak, ileri teknolojiye sahip bataryamızın tasarımında da sona yaklaştık. Üretim başlangıcımızdan itibaren batarya modül ve paketlerimizi yerlileştireceğiz. Bu konudaki detayları sizlerle önümüzdeki aylarda paylaşacağız" diye konuştu.


 
Rakamlarla TOGG fabrikası
 
• İnşaat zemin güçlendirme çalışmaları dahil 18 ay sürecek ve 2021 yılının üçüncü çeyreğinde tesisin hat montajları tamamlanacak.
• Tesis 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek ve 230 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.
• 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobil banttan inecek.
• 175 bin/yıl kapasiteye ulaşıldığında 4 bin 300 kişi istihdam edilecek.
• TOGG Tesisi'nde çalışanların en az yüzde 30'u kadın çalışanlardan oluşacak.
• Üretim başlangıcında yerlilik yüzde 51 oranında olacak.
• 2025 yılında yerlilik oranı yüzde 68'e kadar ulaşacak.
• 2030 yılına kadar 1 milyon adet TOGG hattan indirilecek.
• İstanbul-İzmir Otobanına 4 kilometre mesafede bulunuyor.
• Tesisin 3 kilometrelik çevre alanında 3 adet aktif liman yer alıyor.
 
Ortaklar ne dedi?
 
TOGG'un TOBB dışında 5 büyük ortağı olan Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu'nun yetkilileri de törende hazır bulundular.
* Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: "Uzun zamandır ülkemizin gerçekleştirmeye çalıştığı yerli-milli-elektrikli otomobil hayalini, el birliğiyle gerçeğe dönüştürüyoruz."
* BMC Yönetim Kurulu Üyesi Talip Öztürk: "İnşallah üretim bantlarından araçlarımızın indiği günde bir arada olur ve o mutluluğu da hep birlikte en kısa sürede yaşarız."
* Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç: "Türkiye'nin otomotivde kendi küresel marka yolculuğunda kısa sürede atılan bir diğer somut adıma bizzat şahitlik etmekten mutluluk duyuyorum.
* Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan: "Otomobilimizde Turkcell'in 5G entegrasyonu ve yapay zeka tabanlı yeni nesil teknolojilerinin yer alacak olması da heyecanımızı
artırıyor.*
• Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu: "Böylesi bir dönemde bu projeyi hayata geçirmek ülkemiz ve insanımız için büyük bir moral ve motivasyon kaynağı olacaktır. Bu, bizim değil, tüm Türkiye'nin otomobili. "


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları