Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

En düşük ÖTV % 80 olacak

2021.04.06 18:23 - Son Güncellenme: 2021.04.06 18:23
A

OTOMOTİV sektöründe yüzler şimdilik gülüyor. Kurlardaki artışa bağlı "Zam gelecek" endişesiyle öne çekilen talep, pandemiye bağlı özel araç ihtiyacının devam etmesi ve en önemlisi otomobillerin yatırım aracı olarak görülmesiyle birlikte satışlarda rekor üstüne rekor kırılıyor. Mart ayında pazar yüzde 92,8 büyüyerek 96 bin 428 adetle tüm zamanların en iyi mart performansını ortaya koyarken, yılın ilk çeyreğinde de otomotiv satışları yüzde 59.7 artarak 198 bin 660 adetle yine tüm zamanların en iyi ilk çeyrek sonuçlarının ortaya çıkmasını sağladı. 

HAREKET DEVAM EDECEK Mİ?

Peki artan faizler ve kurların sektöre yansıması olmayacak mı? Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, her şeye rağmen nisan ayında da hareketliliğin devam etmesini beklediğini belirterek, "Tabi ki mart ayı gibi olmaz ama satışlarda büyük bir düşüş yaşanmasını beklemiyorum" açıklamasını yaptı. İşte bu noktada en büyük beklenti ÖTV'deki matrah baremlerinin güncellenmesi. 

%45-50 ÖTV'DE ARAÇ KALMADI

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce'nin verdiği bilgilere göre mart ayında Türkiye'de yüzde 45'lik en alt ÖTV dilimine giren sadece 3 modelin en baz versiyonları kalmış. Erce, yüzde 50'lik ÖTV diliminde ise 42 modelin yine en düşük ve en ucuz versiyonlarının olduğunu söylüyor. Yani nisan ayından itibaren kurlardaki artışa bağlı bu baz versiyonların da çoğu kalmayacak gibi. Hayri Erce, "Kısa süre içinde yüzde 45 ve 50'lik ÖTV dilimlerinin bir hükmü kalmayacak. Bu yüzden matrahların güncellenmesi gerektiğini Ankara'ya aktarıyoruz" açıklamasını yaptı. Yani bu açıklama en düşük ÖTV diliminin %80'den başlamasını yani bir başka değişle en ucuz otomobil fiyatının 278 bin TL olacağını ortaya koyuyor. 

CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİSİ

Matrah baremlerini artırma yetkisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olduğunu hatırlatan Erce şunları söyledi: "Kanuna göre Cumhurbaşkanı'nın da matrahları yüzde 100 artırma yetkisi var. 2016 yılı sonunda devreye giren bu matrah sisteminde %50'lik ÖTV limiti 70 bin TL'ydi. Bugün 130 bin TL. Yani %100'e yakın bir artış yapılmış durumda. Bu yüzden önce daha fazla artış yetkisinin verilmesi sonra da limitlerin artırılması gerekiyor. Temaslarımız sürüyor, umarım kısa sürede bu konuda bir sonuç alırız."

SEÇİM YAPABİLME ŞANSI

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, Türkiye'de matrah baremlerinin artırılması gerektiğini tekrarlayarak, "Tüketicilere her vergi diliminde yeteri kadar model arasından seçim yapabilme imkan ve konforu tanımak lazım" diye konuştu. 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları