Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Çömezimin tasarımı İngiltere'de şov yaptı

2022.06.24 11:45 - Son Güncellenme: 2022.06.24 11:46
A

Levent Tuna ismini ilk olarak geçtiğimiz yıl Ağustos ayında duydum. Ford Avrupa'nın bünyesinde yapılan Supervan proje yarışmasının 2 finalistinden biri olan Türk tasarımcı Tuna, sosyal medya üzerinde başlayan oylama için bana ulaşıp, destek rica etmişti. Ben de o dönem, "Haydi oylar Türk tasarımcıya!" diyerek sosyal medyada kendisini desteklemiş, eğer tasarımı seçilirse, birebir üretilip dünya çapında sergileneceğini aktarmıştım.

Benim gibi Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olduğunu öğrendiğim çömezim Levent Tuna, daha önce Ford Otosan'da geleceğin kamyonu projesi F-Vision'ın tasarımına imza attıktan sonra Ford'un Almanya'daki tasarım stüdyosuna transfer olmuştu. Eğer Supervan projesini kazanırsa, 3 yıl içinde Ford'un üretilen 2. kavramsal konseptine imza atmış olacaktı.

GÖLCÜKLÜ TRANSİT ÜZERİNE

Ve aradan bir yıl geçmeden Levent Tuna bunu gerçekleştirdi. Dün İngiltere'de başlayan 2022 Goodwood Hız Festivali kapsamında vitrine çıkan çılgın konseptlerin arasında Ford Electric SuperVan da yer alıyordu. Levent Tuna hemen mesaj atıp bu bilgiyi paylaştı. Neredeyse 2000 beygir güce sahip bu en hızlı Ford modelinin dış tasarımında Levent Tuna imzası vardı. İşin diğer önemli kısmı ise bu araç Ford Otosan'ın Gölcük'te üreteceği elektrikli E-Transit Custom'ın üzerinde şekillendirilmiş.

Aslında bilenler bilir; Ford'un SuperVan konsepti yeni bir girişim değil. Her şey 1971 yılında Le Mans'ta yarışan GT40'ın motorunun Mk1 Transit'e entegre edilmesiyle başladı. Ford, aynı işlemi farklı içten yanmalı motorlarla tekrarlayarak 1980'li ve 90'lı yıllarda sırasıyla SuperVan 2 ve 3'ü ortaya çıkardı. Bugün karşımıza çıkan yeni konsept ise diğerlerinden farklı olarak elektrik motorlarından güç alıyor.      LE MANS PİLOTU KULLANDI

Her bir tekerleğe bağımsız olarak güç veren dört elektrik motorundan güç alan Electric SuperVan toplamda 1973 beygir güce sahip. Bu sayede 0-100 km/s hızlanmasını 2 saniyeden daha az bir sürede tamamlıyor. Ford Performance ekibi ve STARD Motorsports iş birliğiyle geliştirilen konsept araçta 50 kWsa sıvı soğutmalı batarya paketi bulunuyor.

Konseptin bataryası standart E-Transit Custom'dakine (68 kWsa) göre daha düşük ve tıpkı daha önceki versiyonların içten yanmalı motorunun konumlandırıldığı yere, aracın ortasına yerleştirilmiş. Bu sayede optimum ağırlık dağılımı ve daha düşük bir ağırlık merkezi elde edilmiş. Goodwood Hız Festivali'nde boy gösteren Ford Electric SuperVan'ın direksiyonunda Le Mans pilotu Romain Dumas yer aldı. Aracın pistte şov yapmasının ardından başta Ford CEO'su Jim Farley olmak üzere tüm Ford üst yönetimi ve dünya medyası görüntüleri sosyal medyada paylaştı.

Tebrikler Tuna, yeni projelerini merakla bekliyoruz.

        


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları