Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bursalı dördüzlerle üretim üssü olacağız

2023.10.30 11:30 - Son Güncellenme: 2023.10.30 11:30
A

GEÇEN hafta Koç Holding şirketlerinden Tofaş ve Ford Otosan için çok önemli gelişmelerin yaşandığı hareketli bir haftaydı. Ford Otosan, 2022 başında toplamı 715 milyon Euro'yu bulacak yatırımla aldığı Romanya fabrikasında yeni nesil Courier modelini törenle bantlardan indirirken, aynı tarihlerde İtalya'da ise 16 markayı bünyesinde bulunduran Stellantis Grubu, Tofaş'ın 2025 yılından itibaren 4 marka için üreteceği 'K0' kodlu yeni nesil hafif ticari modellerini tanıttı.

4 HATTA 5 MARKA İÇİN

Tofaş'ın Bursa'da üretim bantlarına ilişkin çalışmaları hızlandırıp, 2025 yılından itibaren de üretip, satacağı yeni Fiat Scudo, yeni Citroen Jumpy, yeni Opel (Vauxhall) Vivaro ve yeni Peugeot Expert Türk otomotiv sektörü için de büyük önem taşıyor. Sebebi Tofaş'ın 4 hatta 5 marka için üreteceği bu hafif ticari araç modelleri ile Ford Otosan'ın Yeniköy fabrikasında üretmeye başladığı Transit Custom ile üretmeye başlayacağı Volkswagen Transporter modelleri aynı sınıfta yer alıyor.

AMAÇ FORD'U GEÇMEK

Yani aslında Türkiye, bu segmentin dünyada üretim üssü haline gelirken, Tofaş ve Ford Otosan toplam 6 marka için üretim yapmış olacak. Tofaş ve Ford Otosan için diğer önemli bir gelişme ise rekabetlerinin dünya çapına yayılacak olması. Çünkü Stellantis Grubu CEO'su Carlos Tavares, hedeflerinin ticari araç satışlarında dünyada ve Avrupa'da lider olan Ford'u geçmek olduğunu aktardı. Özellikle Avrupa'da Ford'un 8 yıldır Ford Otosan üretimi araçlarla lider olduğunu düşünürsek, Stellantis'in Ford'u geçmek için en büyük kozu Tofaş üretimi dördüzler olacak.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları