Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bursa'ya çok ağır misafirler geliyor!

2021.11.05 20:08 - Son Güncellenme: 2021.11.05 20:08
A

EGEA Ailesi ile iç pazarda satış rekorları kıran, 6 yıldır zirveyi kimseye bırakmayan Tofaş'ın ihracatı ise şu anki mevcut koşullarda bile zayıf durumda. Çünkü Avrupa'da emisyon ortalamasını tutturacak ne bir hibrit ne de elektrikli modelleri var. Eğer 450 bine yakın kapasiteyi doldurmak istiyorlarsa, ihracatı artırmaları şart. Bunun için de düşük emisyonluhibrit ve elektrikli araçları biran önce devreye sokmaları gerekiyor.

SADECE 1 YILLARI KALDI

Tofaş'ın bağlı olduğu Fiat Chrysler Auto'nun Fransız PSA Grubu'ya birleşerek Stellantis ismini almasının ardından gözler Bursa'ya verilecek yeni rollere çevrildi. Avrupa'daki emisyon sınırlamasını da hesap ederek Tofaş'ın en geç 1 yıl içinde elektrifikasyon projelerini devreye sokması gerekiyor. Fiat'ın en kârlı üretim merkezi olduğu düşünülürse, bunun gerçekleşmeme ihtimali bence yok. Çünkü olmazsa sadece iç pazar için üretim Tofaş'ı bir yere kadar götürebilir.

DEV İSİMLER GELİYOR

İşte herkesin Tofaş'taki gelişmeleri merak ettiği böylesine kritik bir dönemdeStellantis Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann ve  CEO'su Carlos Tavares 9-10 Kasım tarihlerinde Türkiye'ye geliyormuş.Tofaş'ın yönetim kurulu toplantısına da katılacak bu 2 dev isimin, Bursa'daki temaslarında yapacağı görüşmeler çok kritik. "Tofaş'a uzun süredir merakla beklenen yeni roller mi verilecek?"yoksa "Hisse yapılarında değişiklik mi olacak?"sorularının cevaplarını hep birlikte göreceğiz.

JOINT VENTURE SEVMİYOR

Tek söyleyebileceğim, Stellantis Grubu jointventure'lere (ortak girişim) çok sıcak bakmıyor. Bir tek Hindistan istisna görünüyor. Tabi Tofaş'ta çoğunluğu almak isteseler bile Koç Holding verir mi, orası da soru işareti. O yüzden bu görüşmeden bence yeni proje ve rollerin çıkma ihtimali daha yüksek. Ama şu bir gerçek, Fiat'ın en kârlı operasyonu olan Tofaş'ın gücü daha da artar, azalmaz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları