Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bursa'dan 'Okyanus'a açılacak

2022.03.29 19:31 - Son Güncellenme: 2022.03.29 19:31
A

TOFAŞ, Bursa fabrikasında ilk elektrikli motora sahip modeli olan hibrit Egea/Tipo'yu üretmeye başladı. Bugünden itibaren satışa sunulan model, ağırlıklı olarak ihraç edilecek. Türkiye'de ise Egea satışlarının yaklaşık %5-10'u arası paya sahip olması beklenen ilk hibrit modeli Avrupa basınından önce ilk kez Çanakkale'de test ettik.

510 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Yeni Okyanus mavisi rengiyle lanse edilen Hibrit Egea, özellikle elektrifikasyon sürecinin hızlandığı Avrupa pazarı için Tofaş'ın en önemli kozu olacak. Aslında bir bakıma Tofaş, elektrik okyanusuna bu modelle açılacak. Sedan, Hatchback, Cross ve Cross Wagon gövde tiplerinde satın alınabilecek hibrit Egea Sedan'ın lansman fiyatı ise 510 bin ila 590 bin TL arasında değişiyor. 

Fiat Egea'nın yeni hibrit versiyonunda yeni nesil 130 HP güç ve 240 NM torka sahip; 1,5 litrelik 4 silindirli turbo benzinli FireFly motor ile 48-Volt bataryaya sahip 15 kw'lık elektrik motor görev üstleniyor. Hibrit teknolojisi, "yüzde 100 elektrikli" sessiz çalıştırma, park etme ve tamamen elektrikli sürüşe imkan veriyor. Egea Hybrid, elektrik motoru sayesinde içten yanmalı motorun ısınma fazında oluşan yakıt tüketimi ve emisyonun düşürülmesi konularında pozitif katkı sağlanıyor.

100 KM'DE 5,1 LİTRE

Egea'daki hibrit teknolojisi; aracın sessiz, akıcı, yakıt harcamadan, tamamen elektrikli modda kalkış yapabilmesine (e-launch) ve düşük devirde tamamen elektrikli modda ilerlemesine (e-creep) imkan sağlıyor. Egea Hybrid, sadece elektrik motorun gücü ile yoğun ve sıkışık trafikte kısa mesafelerde gaz pedalına basmadan ilerleyebiliyor (e-queueing).

Egea Hybrid tamamen elektrik modunda park edilebiliyor (e-park). Hem frenleme hem de yavaşlama esnasında enerji geri kazanımı ile bataryasını şarj edebiliyor. Egea Hybrid ile birlikte 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman da Fiat markasında ilk defa satışa sunuluyor.  Yakıt tüketimi resmi olarak şehir içi kullanımda 100 km'de 5,1 lt (WLTP) tüketim değeri olarak açıklandı.

JEEP MODELLERİ KULLANIYOR

Bu arada Egea'da yer alan hibrit motor şu anda Jeep Compass ve Renegade'de e-Hybrid ismiyle yer alıyor. Fiat'ın Stellantis öncesi geliştirdiği bu yeni nesil motor Fiat 500X ve Alfa Romeo'nun yeni kompakt SUV modeli Tonale'de de yer alacak.

Stellantis bünyesindeki PSA markaları bu motoru kullanır mı, sanmıyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları