Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bursa'dan Çin'e Türk çıkarması

2019.12.09 07:08 - Son Güncellenme: 2019.12.09 07:50
A

DÜNYADA otomotiv sektörü elektrikli yeni bir çağa girerken, bu yeni çağda başrol ise hiç tartışmasız Çin'e ait. Hem batarya hem elektrikli motor üretiminde dünya devlerinin peşinden koştuğu bu ülkede uluslararası markalar bir taraftan kurdukları ortaklıklarla elektrikli otomobil geliştirip, üretirken, diğer taraftan rekabette geri kalmamak için yatırımlarını artırıyor. Ama Çinli firmalar da sahip oldukları bu know-how ile kendi elektrikli otomobil markalarını yaratıp, premium modellerini peyderpey pazara sunmaya başladı. Yani anlayacağınız önümüzdeki birkaç yıl içinde elektrikli otomobil pazarında, tamamı veya bir kısmı Çin'de üretilen uluslararası markalar ile Çin'in kendi markaları arasında kıyasıya bir rekabet yaşanacak. Bu noktada Çin, nüfusunu kullanıp öne geçer mi, neden olmasın. 

YENİ ÇAĞDA OLMALIYIZ

İşte bu rekabette geri kalmamak için Türk tedarik sanayinin de kendini bu doğrultuda, yani elektrik çağına uygun geliştirmesi gerekiyor. Sonuçta Çin, bugün dünyanın en büyük otomotiv pazarı ve aynı zamanda en büyük üreticisi konumunda. 2018 rakamlarına göre Çin'de 27 milyon adet araç üretildi. Toplam pazar ise 28 milyon adet olarak gerçekleşti. 2019'da üretim ve satış rakamları düşse de Çin, dünyanın 1 numarası olmaya devam ediyor ve yeni çağda da bu sürecek.

Çin'deki bu potansiyeli gören Türkiye otomotiv yan sanayicileri de bu yıl 15'incisi düzenlenen Automechanika Şangay Fuarı'na tam anlamıyla bir çıkarma yaptı. Türkiye, 46 ülkeden 6 bin 320 firmanın yer aldığı fuarda, Tayvan ve Almanya ile birlikte en fazla katılım yapan ülkelerden biri oldu.

3-6 Aralık tarihlerinde düzenlenen fuara, Bursa merkezli 'Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği' (OİB) öncülüğünde 44 Türk firması katıldı. Kendi imkanlarıyla katılan diğer Türk firmalarla birlikte toplam sayı 56'yı buldu. Fuara Türkiye dışında Almanya, Tayvan, Japonya, İtalya, İngiltere, ABD, İspanya, Singapur, Güney Kore, Malezya, Endonezya, Pakistan, Polonya, Fransa milli katılım gerçekleştirdi. 

Benim de takip ettiğim Automechanika Şangay fuarının dünyada en çok talep gören fuar olduğunu söyleyen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Daha fazla alan bulabilsek fuara katılım sayımız daha fazla olurdu" dedi.

30 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Türkiye'nin otomotivde Çin'in en güçlü partneri olmaya aday olduğunu söyleyen Çelik, global üreticilerin bir çoğunun üretim yaptığı Çin'in 81.5 milyar dolar ithalatı ile pek çok ülkenin olduğu gibi Türkiye için de hedef pazar olduğunu ifade etti. Türk tedarik sanayi firmalarının 11 milyar dolarlık ihracatı ile de dünyanın en kaliteli markalarının en stratejik parçalarını ürettiğine dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti:

"Tedarik sanayi firmalarımız, aynı zamanda co-designer yetkinliği ile global platform olarak birden fazla ülkede üretim projelerinin parçası olabilen bir yapıya da sahip. Tedarik sanayinde de 30 milyar dolar ithalatı olan Çin pazarı, bizim için önemli. İnanıyoruz ki; Automechanika Şangay Fuarına katılan Türk firmaları, Türk otomotivinin Çin otomotiv sektörü için en doğru partnerlerden biri olacağını gösterecektir."

Çelik'in bu açıklamaları sonrasında görüştüğümüz Türk firmaları fuara katılımdan son derece memnunken, yaptıkları görüşmelerle verimli iş birliklerinin kapılarını açtıklarını aktardılar.

Sonuç olarak global otomotiv sektöründe yeni çağa ayak uydurmak istiyorsak, özellikle tedarik sanayinde Çin ile yakın işbirliği içinde olmak zorundayız. Aksi takdirde elektrikli otomobil çağının gerisinde kalır, hızla sonuna yaklaşılan konvansiyonel araç çağında kalır, geleceği yakalayamayız.

 

56 Türk firması katıldı

Fuara 44'ü OİB bünyesinde olmak üzere toplam 56 Türk firması katıldı. OİB bünyesindeki firmalar şöyle: Akkuşsan, Aktaş, Alkım, Al-Sa, Andaç, Asaş, ATS, Benefit, DSM, Eku, Erku, Fevzi Arçek, Global, Hattat, HD, I.R.C., Işıksan, Kaçmazlar, Lögel, Lumen Buluş, Meklas, Mercan, Mesa, Otokam, Özgür, Pe-Ga, Resco, Sab, Seger, Sertplas, Soylu, Supar, Şem, Tekoto, Temel, TTT, Ümit, Usmer, Vector, Yaytek, Yenmak, YPS, Yumak ve Yurtsan. Fuarda Türk firmaları; motor yağları, şanzıman yedek parça, fren balataları, hava süspansiyon sistemleri, ticari ve hafif ticari araçlar için fren aksamı ve komponentleri, debriyaj komple takımları, kompresör contaları, şaft, sinyal-stop lambaları, disk fren kaliper tamir takımları, egzoz boruları, devir daim pompası, silindir kapak contaları, motor conta takımları, amortisör, rotbaşı, tork kolu, kamyon şase ve makas parçaları gibi çok sayıda ürün sergiliyor. 

 

Vietnam'a da gidiyoruz LasVegas'ta da varız

OTOMOTİV sanayi ihracatında fuarların önemli katkısı olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "AB pazarındaki güçlü konumumuzu korumak ve Çin'den ABD'ye, Rusya'dan Kuzey Afrika'ya kadar pek çok bölge ve ülke ile pazar çeşitliliği sağlamak, temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Katıldığımız fuar sayısı artıyor. Bu yıl Vietnam ve Çin-Ghangzhou fuarlarına katıldık. 2020 planında LasVegas var."

 

2023 ihracat hedefi 44 milyar dolar

Otomotiv sektörünün Türkiye'nin beş stratejik sektöründen biri olduğunu söyleyen Çelik, 2023'de yaklaşık 44 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları