Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bursa'da yerli otoya, içinde uçak pistli arazi verilmiş!

2020.01.30 15:42 - Son Güncellenme: 2020.01.30 15:47
A

TÜRKİYE'ninOtomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su Gürcan Karakaş, yerli otomobil prototiplerinin 27 Aralık'taki tanıtımından tam 1 ay sonra 27 Ocak'ta ilk kez otomotiv basınının karşısına çıkıp, sorularımızı yanıtladı. Karakaş konuya belki de ilk kez şeffaf bir şekilde yaklaşarak dünyanın en iyileri ile işbirliği yaptıklarının altını kalın bir şekilde çizdi. Bu açıklamaları sonrası kamuoyunda çok eleştirildi ama doğrusu da aslında buydu.Dünyanın en iyisini en ucuza yapan varken, neden bu teknolojileri geliştirmek için uzun süre bekleyelim ki. Karakaş, "Kendimiz geliştirsek en az 10 yıl sürer" diyerek aslında durumu özetliyordu.

NE KADAR YERLİLEŞECEK

Buradaki kritik konu, platformu, şasiyi, elektrik motorunu ve pilleri dışarıdan alsak bile bunları ne kadaryerlileştirip, üretim sürecine gireceğimiz. Bu noktada Gürcan Karakaş, yerli otomobil projesi için dışarıdan alınan yetkinliklerin yerlileşmesi konusunda da yol haritası oluşturduklarını belirterek, "Çalıştığımız iş ortakları dünyanın en büyük üreticilerine de çalışıyor. Biz 2022'de ilk üretimde yerlilik oranını yüzde 51 olarak açıkladık. Yerlileşme oranını 2024 yılında yüzde 68'e çıkarmak istiyoruz. Yani hızla Türkiye'de üretimi devreye alacağız" açıklamasını yaptı.

MAYISTA TEMEL ATILIYOR

Şimdi gelelim 'Türkiye'nin Otomobili' projesinde Bursa'ya ilgilendiren asıl konuya.Bildiğiniz gibi yerli otomobil fabrikasının kurulacağı yer olarak Bursa Gemlik seçildi.Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait arazinin 1 milyon metrekaresine kurulacak fabrika inşaatı için zemin etüdü çalışmalarına başlandığı bilgisini veren Gürcan Karakaş, temelinin mayıs ayında atılacağını söyledi. Fabrika inşaatının 1 yılda bitmesi bekleniyor. Üretim bantları ve makinaların kurulumları ise en fazla 6-7 ay sürermiş.

Karakaş, aslında toplantıda bize fabrikanın 3 boyutlu çizimlerini de gösterdi ama fotoğraflarını çekmemizi istemedi. Ama oldukça modern görünümlü fabrika çizimlerinin içinde çok uzun bir test pisti de görünüyordu. Meğer arazinin içinde zaten daha önceleri yapılan bir uçak pisti bulunuyormuş. Büyük ihtimalle askeri bir pist. Uydu görüntülerinde de gözüküyor. Yani TOGG için büyük bir şans. Şimdi yerli otomobil ekibi fabrikayı onun çevresinde kurup, uçak pistini uzun ve ihtiyaç duyulan bir test pistine çeviriyor. Çok akıllıca. Fabrikayı kimin inşa edeceği henüz belli değil ama şubat ayı içinde buna karar verilecekmiş.

Karakaş, "2022 yılında ilk ön üretim araçlarımızı bantlardan indireceğiz. 15 yılda yapacağımız 22 milyar TL'lik yatırımla, yıllık ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak fabrikamızda, 2032 yılına kadar toplamda 1 milyon aracı bantlardan indirmeyi hedefliyoruz" açıklamasını da yaptı.

AKILLI FABRİKA GELİYOR

Ayrıca kurulacak fabrikanın akıllı fabrika konseptinde olacağına dikkat çeken Karakaş,"Fabrikanın plan projesi hazır. İki binadan oluşacak ikonik bir tasarıma sahip olmasını hedefliyoruz. Öte yandan dünyada imalat hattı konusunda en iyi firmalar ile görüşüyoruz" diye konuştu.Bursa için bu önemli fabrikadan dünyaya ilk ihracat ise 2024 sonunda başlayacak. Bursa için umarım hayırlı olur.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları