Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bursa'da üretilen araca binemiyoruz

2021.06.15 21:12 - Son Güncellenme: 2021.06.15 21:14
A

AVRUPA'daki emisyon sınırlamasına bağlı olarak otomotiv devleri içten yanmalı araçların üretimine hızla son verirken, yerini hibrit ve elektrikli araçlar alıyor. İhracatının yüzde 75-80'ini Avrupa'ya yapan Türk otomotiv sanayi de, ayakta kalmak için hibrit ve elektrikli araçlara ağırlık vermek zorunda. Kısa vadede ürettiği araçları elektrikliye çevirmezse ne yazık ki ihracatta büyük bir darbe yiyecek. Bu yüzden son dönemde Türkiye'deki otomotiv fabrikaları büyük bir dönüşüm yaşayarak yeni yatırımlarla elektrifikasyon sürecini hızlandırdı.

2 KAT DAHA PAHALI

Ancak ülkemizde üretilmeye başlayan hibrit modeller ve kısa süre içinde devreye girecek elektrikli araçlara yönelik Avrupa'daki gibi teşvik mekanizması olmadığı için Türkiye'de şansları pek yok. Bu araçlar bataryalarından dolayı benzin ve dizel araçlardan en az 2 kat pahalı olduğu için Türkiye'deki vergilerle ulaşılamaz hale geliyor. Halbuki Avrupa çevre dostu bu otomobillerin yaygınlaşması için hem vergiden muaf tutuyor hem de parasal teşvikler veriyor.  Türkiye'de ise tam tersine ÖTV zamları ile darbe vuruluyor.

100 MİLYON EURO YATIRIM

Ford Otosan'ın bugün ürettiği şarjlı hibrit Transit ve üreteceği elektrikli Transit ne yazık ki sadece ihraç edilebiliyor. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, mevcut vergi sistemiyle bu araçların Türkiye'de satılamayacağını söylüyor. Oyak Renault'un Bursa'da ürettiği hibrit Clio modeli için de aynı şey geçerli. Bildiğiniz gibi Oyak Renault, bu modeli üretmek için Bursa'da 100 milyon Euro'luk yatırımla hibrit motor fabrikası da kurmuş ve devreye sokmuştu. Ancak yüksek maliyetlerinden dolayı 1 yıldır Avrupa'ya ihraç edilen hibrit Clio ne yazık ki Türkiye'de piyasaya sunulmadı.

ÖTV 50 PUAN İNMELİ

Renault MAIS Genel Müdürü Berk Çağdaş, hibrit motorlu Clio E-Tech'i mevcut vergi sistemi nedeniyle Türkiye'de satamadıklarını belirterek, "Biz sadece kendimiz için değil çevre dostu ürünlerin desteklenmesi anlamında teşvik paketinin genişletilmesi talebinde bulunduk. Türkiye'de şu anda sadece bir hibrit motor (Toyota) için 50 puanlık teşvik var. Yüzde 80'lik ÖTV diliminde yer alan bizim aracımıza da 50 puanlık destek verilse yüzde 30'luk ÖTV ile çok ciddi katma değer yaratır" yorumunu yaptı.

Yani anlayacağınız kendi ürettiğimiz modellere kendimiz binemiyoruz. Eğer hükümet vergi sisteminde bir değişiklik yapmazsa ne yazık ki bu durum aynen devam edecek gibi.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları