Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bu yıl pazar talebin 300 bin altında olacak

2023.05.29 19:34 - Son Güncellenme: 2023.05.29 19:35
A

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %57,3 oranında artarak 333.650 adetlik tarihi seviyeye ulaştı. Hem mart, nisan ayları hem de ilk 4 ay kayıtlara tarihi satış olarak geçti. Otomobillerin ve hafif ticari araçların son yıllarda ihtiyaçtan ziyade ticaret ve yatırım amaçlı satıldığı için mayıs ayında da aynı temponun devam edip rekor satış yapılması bekleniyor. Sektör yetkililerinin beklentileri 108-115 bin aralığında bir pazar. Yani mayısı da kattığımızda ilk 5 ayda 450 bin adedi bulan bir pazardan bahsediyoruz ki, bu temponun sürmesi halinde yılsonunda pazarın 1 milyon adedi aşması kaçınılmaz.

ARAÇ OLSA 1.2 MİLYON OLURDU

Ama cevaplanamayan tek soru var, o da, "Seçim sonrası tempo böyle devam eder mi?" Yılsonuna ilişkin sektörde resmen bir 'PAZAR TOTO' söz konusu. Herkes farklı bir öngörüde bulunurken, bu öngörülerde de temkinli olunmaya dikkat ediliyor. Türkiye'de 46 markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt'a da gidişatı sorduğumda temkinli konuşmaya dikkat ediyor. Tüm markaların diledikleri kadar araç bulabilmesi halinde pazarın 1,2 milyon adetlere kadar ulaşabilme ihtimalinin olduğunu belirten Bozkurt, "Şu ana kadar ki gerçekleşen toplam satış adetlerine bakarak, kalan aylar için toplam pazar tahmini yapabilmek için, yılsonu pazar büyüklüğüne etki edecek bazı konuların netliğe kavuşması gerekiyor" yorumunu yapıyor.

ARZ, KUR VE KREDİ KRİTERİ

Bozkurt bunları şöyle sıralıyor;

  1. Şu anda bazı marka ve modellerde görülen araç bulunurluğundaki rahatlama, gelecek aylarda da devam edebilecek mi? Pazarı belirleyecek olan en büyük konu arzın ne seviyede olacağıdır.
  2. Bunun yanı sıra, önümüzdeki aylarda araç fiyatlarının hangi seviyelerde seyredeceği de önemli bir kriterdir. Üretim tarafından düzenli olarak döviz bazında yapılan fiyat artışları, Euro/TL kur seviyesi araç fiyatlarının hangi seviyelerde seyredeceği konusunda en büyük etken olacaktır.
  3. Yine pazar büyüklüğüne etki edecek bir diğer husus da; kredi temini ve bu kredinin maliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Satışların önemli kısmı kredili olacağından, toplam pazar büyüklüğüne çok etkisi olacaktır.

Ali Haydar Bozkurt, buradan hareketle 2023 pazar tahmini için, her şeyin şimdiki haliyle devam etmesi durumunda 900 bin adetler civarında olacağını tahmin ettiklerini söylüyor. Tabi bu tahmin, yukarıda saydığı kriterlerin olumlu/olumsuz etkisiyle, aşağı veya yukarı yönde değişiklik gösterebilir.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları