Yazarlar
Emre Özpeynirci
iletisim@bursadabugun.comBu yıl pazar talebin 300 bin altında olacak
2023.05.29 19:34 - Son Güncellenme: 2023.05.29 19:35Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %57,3 oranında artarak 333.650 adetlik tarihi seviyeye ulaştı. Hem mart, nisan ayları hem de ilk 4 ay kayıtlara tarihi satış olarak geçti. Otomobillerin ve hafif ticari araçların son yıllarda ihtiyaçtan ziyade ticaret ve yatırım amaçlı satıldığı için mayıs ayında da aynı temponun devam edip rekor satış yapılması bekleniyor. Sektör yetkililerinin beklentileri 108-115 bin aralığında bir pazar. Yani mayısı da kattığımızda ilk 5 ayda 450 bin adedi bulan bir pazardan bahsediyoruz ki, bu temponun sürmesi halinde yılsonunda pazarın 1 milyon adedi aşması kaçınılmaz.
ARAÇ OLSA 1.2 MİLYON OLURDU
Ama cevaplanamayan tek soru var, o da, "Seçim sonrası tempo böyle devam eder mi?" Yılsonuna ilişkin sektörde resmen bir 'PAZAR TOTO' söz konusu. Herkes farklı bir öngörüde bulunurken, bu öngörülerde de temkinli olunmaya dikkat ediliyor. Türkiye'de 46 markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt'a da gidişatı sorduğumda temkinli konuşmaya dikkat ediyor. Tüm markaların diledikleri kadar araç bulabilmesi halinde pazarın 1,2 milyon adetlere kadar ulaşabilme ihtimalinin olduğunu belirten Bozkurt, "Şu ana kadar ki gerçekleşen toplam satış adetlerine bakarak, kalan aylar için toplam pazar tahmini yapabilmek için, yılsonu pazar büyüklüğüne etki edecek bazı konuların netliğe kavuşması gerekiyor" yorumunu yapıyor.

ARZ, KUR VE KREDİ KRİTERİ
Bozkurt bunları şöyle sıralıyor;
- Şu anda bazı marka ve modellerde görülen araç bulunurluğundaki rahatlama, gelecek aylarda da devam edebilecek mi? Pazarı belirleyecek olan en büyük konu arzın ne seviyede olacağıdır.
- Bunun yanı sıra, önümüzdeki aylarda araç fiyatlarının hangi seviyelerde seyredeceği de önemli bir kriterdir. Üretim tarafından düzenli olarak döviz bazında yapılan fiyat artışları, Euro/TL kur seviyesi araç fiyatlarının hangi seviyelerde seyredeceği konusunda en büyük etken olacaktır.
- Yine pazar büyüklüğüne etki edecek bir diğer husus da; kredi temini ve bu kredinin maliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Satışların önemli kısmı kredili olacağından, toplam pazar büyüklüğüne çok etkisi olacaktır.
Ali Haydar Bozkurt, buradan hareketle 2023 pazar tahmini için, her şeyin şimdiki haliyle devam etmesi durumunda 900 bin adetler civarında olacağını tahmin ettiklerini söylüyor. Tabi bu tahmin, yukarıda saydığı kriterlerin olumlu/olumsuz etkisiyle, aşağı veya yukarı yönde değişiklik gösterebilir.


Yazarın diğer yazıları
- Kazanan yine kasa! 16 Temmuz 2025 Çarşamba, 13:22
- Amaç vergi adaleti değil vergi garantisi! 17 Haziran 2025 Salı, 16:54
- Ufukta bir ÖTV artışı yok! 18 Mayıs 2025 Pazar, 18:08
- Renault'un Duster kararı yanlış mıydı? Aslında rakamlar her şeyi anlatıyor 11 Nisan 2025 Cuma, 17:24
- En çok satan markalar elektriğe çok uzak 04 Mart 2025 Salı, 15:08
- Tofaş'a Panda gerek! 02 Şubat 2025 Pazar, 18:38
- Bir rekor da ÖTV tahsilatından; 537.587.500.000 TL 15 Ocak 2025 Çarşamba, 12:01
- Ya yerli üretimleri olmasaydı? 22 Aralık 2024 Pazar, 15:18
- En çok oto satanlar iş elektrik olunca yoklar 21 Aralık 2024 Cumartesi, 15:55
- Bursa'da 5 marka için üretim başladı! 28 Ekim 2024 Pazartesi, 13:55
Yazarlar
- NATO zirvesinde Bursa detayı Hasan Boztürk
- Bursa'nın dağ ilçelerinde her yıl aynı sorun... Hasan Yalçın
- SGK'da kritik denge! Elif Didem Danacıoğlu
- Daha iyi bir Bursa mümkün Prof. Dr. Murat Taş
- Hedef şampiyonluk, sürprize yer yok! Çetin Sabırlı
- Bursaspor ve pilot takımda sıcak gelişmeler! Cevdet Altınel
- Bu yaz, o yaz... Bursa'da müzik şöleni yarın... Aylin Tekir
- Bursa'nın havası hareketli, yeri sessiz! İsmail Arslan
- Bursa'da gündeme bomba gibi düşen iddia: Ücr... E. Pınar Turan Kahraman
- İspanya'nın şampiyonluğunda toplam kalite fa... Binay Kazan
- Acemler'de yeni emeğin yalnızlığı Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Memur emeklisi soruyor: Seyyanen zam neden yok? Ferdi Sönmez
- İklim değişirse tabağımız ne olur? Ramazan Başan
- Süresiz nafaka dönemi bitiyor mu? Av. Ezgi Ay Sayma
- Huzursuzluğun adı ne? Yeşim Mutlu
- Karagöz: Hayal İçinde Hayal sergisi Kamuran Vatansever
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz