Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Bayiler 2. el, galeriler sıfır otomobil satıyor

2022.05.24 12:12 - Son Güncellenme: 2022.05.24 12:30
A

Türkiye'de 900'e yakın bayiyi temsil eden Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) nisan ayında yeni başkanını seçti; Dr. Altuğ Erciş. Geçen hafta ilk kez basının karşısına çıkan Erciş, çok net mesajlar verdi. Bugün sektörün birçok olumsuz gelişmeyle karşı karşıya geldiğini ifade eden Erciş,  özellikle pandemiyle birlikte başlayan bulunurluk, ÖTV matrahları, vergilendirme, yüksek kurlar, yüksek enflasyon ile birlikte alım gücünün azalması gibi bir dizi olumsuz konuyla karşı karşıya olduklarının altını çizdi. Tüm bu gelişmeler tabi ki bayilerin de 2. el araç satışlarına yönelme gerekliliğini ortaya çıkardı.

Bugün Avrupa'daki bayilerin toplam satışları içinde 2.el oranı yüzde 48'ken, Türkiye'de bu oran yalnızca yüzde 2. Erciş, sıfır araç bulamadıkları bu dönemde 2.elde yüksek bir potansiyel gördüklerini belirterek, "2. eli de kendi içerisinde ayırıp, özel olarak yetişmiş istihdamıyla işimizin ana motoru gibi görmeliyiz. Bayilik sisteminde başarılı olmanın en büyük anahtarı bu. Yetkili satıcılık sistemini ayakta tutmak için tıpkı ABD ve Avrupa'da olduğu gibi 2. el satışlarını kendi bünyemizde yapmalıyız. Genel tabloya bakıldığında bayiler şimdiye kadar Türkiye'de ikinci el yatırımını pas geçmiş olsa da, önümüzdeki dönemin en önemli başlıklarından biri bu olacaktır" açıklamasını yaptı.

Bayilerin şu anda 1.5 milyon araç satacak potansiyele sahip olduğunu kaydeden Erciş, ancak mevcut koşulların yetkili satıcıların bu kadar adette sıfır araç satmasına imkan vermediğini söylüyor. Erciş, "Ancak bu da bayilerin potansiyellerini ikinci elde kullanmalarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Gelecekte yetkili satıcıların cirolarının yüzde 40-45 oranında ikinci elden gelmesini bekliyoruz. İşte bu yüzden ikinci ele önem vermemiz gerekiyor" dedi.

Bayilerin 2. el araç satışına odaklanmalarının pazara olumlu yansımaları olacağının altını çizen Erciş, sözlerine şöyle devam etti; "Türkiye'de 7 milyona yakın bir ikinci el pazarı bulunuyor. Yetkili satıcıların uzmanlıklarını 2. el pazarında da ortaya koyması, hem pazar hem de tüketici açısından olumlu karşılanacaktır. 2. el araç isteyen bir tüketicinin, o marka aracı satan bir yetkili satıcıdan alması bir tercih sebebi olacaktır. Aynı zamanda satış rakamı konusunda da daha sağlıklı bilgiler elde edilecek ve spekülatif fiyatlandırmanın önüne geçilecek. İkinci el pazarını bir fırsat olarak gören otomotiv perakendecileri olarak, ikinci el satış oranını en az Avrupa seviyesine getirmeyi hedefliyoruz."

Yani anlayacağınız alım gücü düşen tüketiciler sıfır yerine 2.elde 10 yaş üstü araçlara yönelmek zorunda kalırken, sıfır otomobil satan bayiler de araç yokluğundan 2.ele yönelmek zorunda kaldı. İşin tuhaf tarafı bayiler 2.el araç satmaya çalışırken, galeriler ise az sayıdaki sıfır araçları stoklayıp satmaya başladı.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları