Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

27 Aralık'ta tanıtım 27 Ocak'ta anlatım

2020.01.16 08:46 - Son Güncellenme: 2020.01.16 08:50
A

27 Aralık'ta tanıtılan ve o tarihte birkaç seçilmiş kişi dışında kimseyle görüşmeyen Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su Gürcan Karakaş, haliyle bu süre zarfında hiçbir sorumuza da cevap vermedi. Birçok meslektaşım  Karakaş'a köşelerinden ve sosyal medyadan cevap arayan sorular yöneltti, TOGG cephesi ısrarla sessizliğini korudu. Bunun üzerine ben de 6 Ocak tarihinde aşağıdaki 10 basit soruyu sordum. Aslında pil teknolojileri, elektrik motor tedariki gibi teknik olarak sorulacak pek çok soru var da ben şimdilik aşağıdakilerine cevap alsam yeterli diye düşündüm...

İŞTE O BASİT SORULAR

1) İtalyan tasarım şirketi Pininfarina ile anlaşmanızın kapsamı nedir, yani sadece aldığınız bu 3 araçla mı sınırlı?

2) Almanya'da kurucusu olduğu yeni şirketinde çalışmaya devam eden Murat Günak, danışman olarak bundan sonra projenin hangi aşamasında yer alacak?

3) Size gönderilen 3 aracın, Hong Kong'lu bir elektrikli otomobil girişimi (başarılı olamamış) için yapılan konseptlerle benzer olduğunu biliyor muydunuz? Biliyorsanız, aynı araçları alıp, küçük değişikliklerle sunmanın sebebi size verilen kısıtlı süre miydi?

4) Sonuçta sıfırdan doğan bir proje olduğu için prototipleri hazır almak da bir tercih sebebi olabilir. Bu noktada 'Evet biz bu araçları Pininfarina'dan aldık ama nihai üretime kadar üzerinde geliştirmelerle yepyeni otomobiller haline getireceğiz" mi diyorsunuz?

5) Türkiye, 2015 yılında ilk yerli otomobil girişiminde İsveçli Saab'a eski platform ve eski kamuflajlı prototipler için 50 milyon doların üzerinde para ödedi. Siz Pininfarina'ya bu 3 araç için ne kadar bedel ödediniz?

6) En başından beri dünya markası olma hedefiyle kamuoyuna tanıtılan yerli otomobille ilgili ihracat hedefleri neden düşük tutuldu? 175 bin adetlik toplam üretim hedefinin sadece yüzde 10'unun tarihi bile açıklanamayan bir zamanda ihraç edilmek istenmesi, dünya markası olma hedefiyle örtüşüyor mu?

7) 27 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yerli otomobil projesine ilişkin yatırım süresinin 13 yıl olduğu, eğer bu sürede gerçekleşmemesi halinde Sanayi Bakanlığı tarafından 6.5 yıl daha zaman verileceği belirtiliyor. Yani planlanan 5 modelin üretimi için gerekli yatırım en az 13 yıl, en fazla 19.5 yıl için de mi yapılacak?

8) 5 babayiğitten biri olan İnan Kıraç'ın uzun süre önce projeden çekildiği biliniyor. Peki neden ısrarla resmi açıklama yapılmıyor da sürekli rahatsızlığı gündeme getiriliyor? Eğer sayın Kıraç rahatsızsa diğer babayiğitlerde olduğu gibi o zaman temsilen kızı İpek Kıraç veya başka biri büyük resimde olmaz mıydı?

9) İnan Kıraç'ın yerine başka bir babayiğit dâhil olacak mı, yoksa hisselerini alıp 4 babayiğit mi devam edecek?

10) Eğer yola 4 babayiğit devam edecekse, İnan Kıraç'ın payına düşün ve 13 yıl içinde peyderpey konacak 500 milyon Euro sermayeyi de üstlenmeleri gerekiyor. Sizce 4 babayiğit zaman içinde bu yatırımı yapacak mali güce sahip mi?

SANKİ PLANLANMIŞ GİBİ

Anlayacağınız üzere sorularıma şu ana kadar cevap alamadım, zaten pek alacağımı da zannetmiyordum. Ama 14 Ocak'ta bir sürpriz yaşandıve TOGG'danrötarlı da olsa beklenen mesaj geldi:

"Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu CEO'su Gürcan Karakaş'ın ev sahipliğinde, 27 Ocak Pazartesi günü gerçekleşecek basın sohbet buluşmasında sizi de aramızda görmekten mutluluk duyacağız."

TOGG CEO'su Karakaş sanki biraz da planlamış gibi 27 Aralık'tan tam 1 ay sonra 27 Ocak'ta basının karşısına çıkacak ve sorularımıza cevap verecek. Kuşkusuz hangi soruları cevaplayacak bilemiyorum ama bence konunun uzmanı gazetecilerle yapılacak bu toplantı yerli otomobil projesinin seyrini değiştirecektir. Bunun iyi mi kötü yönlü mü olacağını bekleyip göreceğiz. 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları