Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

231 bin TL'nin altında sadece 22 model kaldı

2021.04.26 13:25 - Son Güncellenme: 2021.04.26 13:25
A

Otomotiv sektöründeki matraha dayalı ÖTV sistemi, kurlara bağlı fiyatlar artıkça, otomobillerin bir üst ÖTV dilimine girmesini sağlıyor. Durum böyle olunca, vatandaşların ekonomik otomobil tercihleri de her geçen gün azalıyor. Bugün Türkiye'de 50'ye yakın markanın yaklaşık 254 modeli satılırken, bunun sadece 22 adedi 231 bin TL ve altında fiyatlara sahip. Bu modeller sırasıyla; Fiat Egea Ailesi (Sedan, HB, SW, Cross), 500, Panda, Renault Clio, Dacia Sandero, Sandero Stepway, Duster, Toyota Corolla Sedan, Yaris, Opel Corsa, Peugeot 208, Citroen C3, Hyundai i10, i20, Ford Fiesta, Kia Picanto, Rio, Stonic, VW Polo, Suzuki Swift, Nissan Micra ve Mitsubishi Spacestar.

ÇOĞU %80'LİK DİLİMDE

Bu modellerin bir kısmında da (Polo, Corsa, 208 vs..) sadece düşük ve orta donanımlı versiyonları 231 bin TL ve altında. Üst donanımlı versiyonları ise %80'lik ÖTV dilimine giriyor. Piyasada satılan 232 model ise yüzde 80'lik ÖTV diliminde yer alırken, fiyatları 280 bin TL'den başlıyor. Kuşkusuz bu 232 modelden bazılarının baz versiyonları liste fiyatlarında %50'lik ÖTV diliminde yer alıyor gibi görünse de almaya kalktığınızda bulmanız pek mümkün değil. Yeni gelecekler de kurlardaki artışla zaten o fiyata olamayacak.

MAYIS AYINDA AZALACAK

Sonuç olarak bugün Türkiye'de satılan yaklaşık 254 modelin 22 tanesi %45-50'lik ÖTV diliminde. Bu da modellerin sadece yüzde 8.6'sının fiyatının 231 bin TL ve altında olduğunu gösteriyor. Bu 22 modelin toplam satışlardaki payı ise yaklaşık yüzde 42. Yani bugün satılan her 100 otomobilden 42'si daha ulaşılabilir otomobillerden oluşuyor. Ama kurlardaki artışa bağlı olarak bu sınıftaki model sayısının mayıs ayında daha da inmesi bekleniyor.

MAYISTA NE KADAR ZAM GELECEK?

Mart ayının son 10 gününde kurlardaki artışa bağlı olarak, 'Zam gelecek' endişesiyle talep öne çekilmiş ve rekor satış gerçekleşmişti. Ayın ortasında 80-82 bin adetlik satış bekleyen otomotiv sektörü, ayı 96 bin adedin üzerinde rekor bir satışla tamamlamıştı. Pazarın 65-70 bin adet arasında olması öngörülen Nisan ayında da yine mart ayında olduğu gibi kurlardaki hızlı artış benzer zam endişelerini tetiklemeye başladı. Mayıs ayında fiyatların kurlardaki artışa bağlı olarak zamlanacak olması, bir kez daha beklentilerin üzerinde bir pazarın oluşmasını sağlayabilir. Ancak bu kez rekor satış için yeterli araç olmayabilir. Yani talep olsa da, çip krizi ve pandemi nedeniyle tedarikte yaşanan sıkıntılar arz sıkıntısından dolayı nisandan rekora izin vermeyebilir. Ama şu bir gerçek kur bu seviyelerdeyken mayıs ayı başında yüzde 5-7 arası zam kaçınılmaz gibi...

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları