Yazarlar
Tolga Bahadır Şimşek
tbsimsek@uludag.edu.trYapay zeka ve yeni nesil öğretmenlik modeli
2026.03.09 23:01 - Son Güncellenme: 2026.03.09 23:01Socrates öğretmenlik felsefesini, bilgiyi aktaran, öğrenciyi düşünmeye sevk eden bir model olarak tanımlamıştı. Bu süreç artık tarihin tozlu raflarına karışıyor, öğretmek ve öğrenmenin genetiğinin değiştiği günlere geçiş yapıyoruz. Tarihten sadece öğretmenin kadrini ve kıymetini vurgulayan şu sözü yazmadan geçemeyeceğim. " Dünya'da her şeye kıymet biçilebilir, ama öğretmenin eserine kıymet biçilemez" sözünün anlamını herkes iyice özümseyerek, eğitimcilere ve öğretmenlere olan hassasiyeti daha üst seviyeye çekmelidir.
Günümüzde artık öğretmenin ve öğrenmenin genetiğinin değiştiğini ifade etmiştim. Artık öğretmenlerimiz, yapay zekayı kullanarak içerik üretme eğiliminde olacaklardır. Ülkemizde genç nesil öğretmenlerin yoğunluğu, eğitimde bilimi popüler hale getiren içerikler üretmesi en önemli kazanımlar olacaktır. Ayrıca öğrenci motivasyonu ve konsantre faktörleri de eğitimin en önemli temaları olacaktır.
Yeni nesil öğretmenlik modeli kurgusunda, öğretmenler bilgiyi aktaran değil, öğrenmeyi tasarlayan bir güç olacaklardır. Çünkü bilgiye ulaşmak teknolojinin geliştiği bu çağda sorun olmaktan çıkmıştır. Demografik faktörler dikkate alınarak öğretmen, yaş ve çocukların durumlarına göre bilgiyi kullanabilir hale getirmelidir. OECD verilerine göre yapay zeka %31 oranında öğretmenlerin yapmış olduğu ders planlarında zaman katkısı sağlamıştır.
Yeni çağda öğretmenin en kritik rolü çocuğun öğrenme arzusunu zenginleştirmek ve yaratıcı hale getirmektir. Onun okula olan aidiyetini sağlamlaştırmak ve onu öğrenme konusunda daha meraklı birer birey yapmaktır. Bu unsurların gerçekleşebilmesi için öğretmenlerimizin psikolojik güçlülük faktörlerini iyi tanımlamaları gerekmektedir.
Ekranlar çocukları tüm öğrenme süreçlerinden uzak tutmak üzerine kurgulanmış çöp içeriklerle dolu. Tamamen dopamin döngüsü üzerine kurulu ve giderek öğrencilerin beyinlerini çürütmekten başka işe yaramayan içerikler maalesef en çok çocuklara sunuluyor. Bu durumu eğitimcilerin tek başına değiştirebilmeleri kolay gözükmüyor. Çocuk, aile ve okul işbirliği yaparak ekran bağımlılığının olumsuz etkileri ortadan kaldırılmalıdır. Yeni nesil öğretmen profilinde davranışsal eğilim, öğrencilere yaratıcı uğraşlar sağlayan, sosyal kültürel ve sanatsal alanlarda feyz veren bir rol model olmaları gerekmektedir.
Doğum oranlarımız her geçen yıl azalıyor olmasına rağmen halen çocuk ve genç eğitim gören nüfusumuz, Avrupa standartlarının üzerinde seyir etmektedir. Bu nesli çağa uygun şekilde yetiştirmemiz ,ahlaki ve ulusal değerlerimizi de onlara hissettirerek aktarmamız , bu yüzyılı kazanmamızı sağlayacaktır. Nitelikli eğitim gücü bir ülkenin her zaman lokomotif değeridir. Kalkınmanın en önemli unsurudur. Biz ülkemizin gençlerine olan güvenimizi her zaman daha yüksek sesle dile getirmeliyiz.
Yazarın diğer yazıları
- KPSS 2026 lisans analizi: Beklentiler ve planlamalar ne yönde olmalıdır? 07 Eylül 2026 Pazartesi, 10:22
- KPSS Lisans Sınavı için geri sayım başladı... Son düzlükte sınav nasıl kazanılır? 08 Ağustos 2026 Cumartesi, 12:06
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... 23 Nisan 2026 Perşembe, 01:09
- Öteleme ve savsaklamanın (Procrastination) başarısızlık üzerine etkileri nelerdir? 13 Nisan 2026 Pazartesi, 18:45
- Yapay zeka ve yeni nesil öğretmenlik modeli 09 Mart 2026 Pazartesi, 23:01
- Yeni yılda üniversiteye giriş kontenjanlarının durumu ve yeni nesil bölümler neler olacaktır? 21 Aralık 2025 Pazar, 10:01
- Köy enstitüleri eğitimde inovasyon reçetesi olabilir mi? 07 Kasım 2025 Cuma, 10:23
- Gülmeyi ve öğrenmeyi neden unuttuk? 22 Ekim 2025 Çarşamba, 16:17
- Dijital dünyada çocuk büyütmek 08 Ekim 2025 Çarşamba, 14:01
- Üniversite seçiminde araştırma üniversitelerinin önemi 28 Eylül 2025 Pazar, 10:38
Yazarlar
- CHP-Yeni Parti denkleminde yeni arayışlar, B... Hasan Boztürk
- BUSKİ'de 3 bürokratla daha yollar ayrıldı Hasan Yalçın
- İhracatçıda maliyet alarmı! Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa'yı yakından ilgilendiren kabine kulisi! İsmail Arslan
- Bursa'da 1 milyon kişiyi buluşturan festival... E. Pınar Turan Kahraman
- Zengin gecekondusu... Prof. Dr. Murat Taş
- Iheanacho bitti demeden bitmedi! Çetin Sabırlı
- Bursaspor'da geri dönüşün mimarları kimlerdi? Cevdet Altınel
- Bursa'da Gastronomi Festivali'nden Arkeofest... Aylin Tekir
- Aile şirketlerinin sonu mu geliyor? Binay Kazan
- Sanayi mezarlığına dönüşmeden önce son çıkış Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Almanya'da çocuk yetiştirdim: Emekli olabili... Ferdi Sönmez
- Cağ Kebabı mı? Bursa Kebabı mı? Ramazan Başan
- Okullardaki Farklı Kırtasiye Masrafları Yeşim Mutlu
- KPSS 2026 lisans analizi: Beklentiler ve pla... Tolga Bahadır Şimşek
- Hakaret suçu Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz