Yazarlar
İnşaat şirketleri neden batıyor?
2026.03.08 22:21 - Son Güncellenme: 2026.03.08 22:21Özellikle dikkat edilirse büyüyen şirketler batıyor. Uzmanlar bunun sebebini şirketlerin yönetsel olarak BEN AŞ'den BİZ AŞ. anlayışına geçemediği için battığını ifade ediyor. Uzman olmasa da yılların hayat tecrübesi ile, fikirlerine değer verdiğim bir dostum da vergisini vermeyen, sorumluluklarını yerine getirmeyen şirketler batar diyor. Şirketlerin büyük çoğunluğunda yönetim 3. nesile geçemiyor. Sistem kurmak yerine duygularla yönetmek tercih ediliyor. Strateji geliştirmek yerine konjonktüre göre günü kurtaran işler yapılıyor. Bilgiye, düşünceye, eğitime yatırım yapmak yerine reklama, binaya, arabaya, mala yatırım yapılıyor.
Para kazanmak mümkündür fakat bunu sürekli başarıya dönüştürmek bir yaklaşım ve strateji gerektirir. Ölçemediğimiz, bilmediğimiz şeyi yönetemeyiz, geliştiremeyiz. Başarının sürdürülebilmesi bilgi ve bilginin yönetilmesi ile sağlanır. Tüm sektörlerde kurumsallaşma düzeyi hayli iyi durumda iken inşaat sektörü ise bu sektörel dağılımda en az kurumsallaşma görülen sektörlerden biridir.
İşletmelerde kurumsallaşma uzun vadeli ve yatırım gerektiren bir durumdur. İnşaat sektörü kararsızlık, belirsizlik değişkenlerinin yüksek olduğu bir sektördür. İnşaat sektörü finansal, ekonomik, yönetsel kararsızlık ve risklerden ilk etkilenen sektörlerden başında gelir. Ekonomik dalgalanmalar, finans ve yatırım araçlarındaki hareketlilikler inşaat sektörünü oldukça etkiler. Finansal ve ekonomik olumsuzluklarda inşaat sektörü küçülme, finansal daralma eğilimine girer. Zira ülkemizde bina yapmak, bina sahibi olmak uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görülmesine rağmen finansal olumsuzluklarda bina yatırım kararlarında ve taleplerinde bir erteleme ve gerileme görülür. Finansal daralma sürecini iyi yönetemeyen firmalarda yaşanan krizler inşaat sektörünün alt sektörlerini ve talep gösterenlerin bakış açısını son derece olumsuz etkiler ve bu bir kriz tetiklemesine dönüşebilir. Bu durum inşaat sektöründe faliyet gösteren birçok şirketi olumsuz etkileyebilir. Tabi işini iyi yapan ve bu tür krizleri ekonomik olarak iyi yönetmeyi başarabilen şirketler de bu tür krizleri fırsata dönüştürebilir.
İnşaat sektöründeki ve ortamdaki kararsızlıklar, belirsizliklerin fazla olması, bu kararsızlıkların ve belirsizliklerin sektörün iç dinamiklerin den değil de dış faktörlerden kaynaklanıyor olması bu durumu daha yönetilemez kılmaktadır. Dolayısıyla inşaat sektöründeki bu kararsızlıklar şirketlerin uzun vadeli yatırım yaparak kurumsallaşmasını zorlaştırmaktadır. Bu da özellikle büyüyen inşaat sektöründeki şirketlerdeki yönetsel riskleri arttırmaktadır. Ne diyelim, herkes işini gereği gibi yapsın, şirketler batmasın, insanlar mağdur olmasın.
Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın, sevgiyle kalın, güvenle kalın, Allah'a emanet olun.
Yazarın diğer yazıları
- Bursamız miras mı emanet mi? 19 Ekim 2026 Pazartesi, 10:51
- Yatay mı dikey mi? Yatay mı mimari? 11 Ekim 2026 Pazar, 22:56
- Mimarlık herkes için önemli ve gereklidir 04 Ekim 2026 Pazar, 21:16
- Mimari estetikten daha fazlasıdır... 27 Eylül 2026 Pazar, 21:21
- Zengin gecekondusu... 20 Eylül 2026 Pazar, 22:48
- Bursa'nın emsal hesabı... 13 Eylül 2026 Pazar, 22:30
- Bursamızın huzur dolu mekanları 06 Eylül 2026 Pazar, 21:36
- Bursa'mızda masada kalan projeler... 31 Ağustos 2026 Pazartesi, 12:20
- Bursamızda KOBİ'ler gerçekten taşınabilecek mi? 16 Ağustos 2026 Pazar, 21:52
- Herkes zirvelerde geziyor 10 Ağustos 2026 Pazartesi, 09:08
Yazarlar
- İş dünyası seçim havasından çıkmalı! Hasan Boztürk
- Bursa'dan doğan bir sanayi başarısı Hasan Yalçın
- Enerjinin geleceği elektrifikasyonda mı? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa havada irtifa kaybediyor! İsmail Arslan
- 2016, 2020, 2024, 2026 derken... Hızlı tren ... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamız miras mı emanet mi? Prof. Dr. Murat Taş
- Sorunsuz akşamda güzel galibiyet! Çetin Sabırlı
- Geçmişin hatıraları, geleceğin rehberidir Cevdet Altınel
- Bursa'da mutlu bir gelecek için "Ana Baba Ok... Aylin Tekir
- İlk yardım eğitimi zorunlu olmalı artık Binay Kazan
- Bir Bursa klasiği: Gelenek ve modernlik aras... Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Emekli aylıkları neden düşüyor? Ferdi Sönmez
- Zeytinde Bolluk Bereket Getirir mi? Ramazan Başan
- Koca bir devir kapandı Yeşim Mutlu
- PISA 2025 verilerine göre ülkemiz için eğiti... Tolga Bahadır Şimşek
- Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz