Yazarlar
İnşaat şirketleri neden batıyor?
2026.03.08 22:21 - Son Güncellenme: 2026.03.08 22:21Özellikle dikkat edilirse büyüyen şirketler batıyor. Uzmanlar bunun sebebini şirketlerin yönetsel olarak BEN AŞ'den BİZ AŞ. anlayışına geçemediği için battığını ifade ediyor. Uzman olmasa da yılların hayat tecrübesi ile, fikirlerine değer verdiğim bir dostum da vergisini vermeyen, sorumluluklarını yerine getirmeyen şirketler batar diyor. Şirketlerin büyük çoğunluğunda yönetim 3. nesile geçemiyor. Sistem kurmak yerine duygularla yönetmek tercih ediliyor. Strateji geliştirmek yerine konjonktüre göre günü kurtaran işler yapılıyor. Bilgiye, düşünceye, eğitime yatırım yapmak yerine reklama, binaya, arabaya, mala yatırım yapılıyor.
Para kazanmak mümkündür fakat bunu sürekli başarıya dönüştürmek bir yaklaşım ve strateji gerektirir. Ölçemediğimiz, bilmediğimiz şeyi yönetemeyiz, geliştiremeyiz. Başarının sürdürülebilmesi bilgi ve bilginin yönetilmesi ile sağlanır. Tüm sektörlerde kurumsallaşma düzeyi hayli iyi durumda iken inşaat sektörü ise bu sektörel dağılımda en az kurumsallaşma görülen sektörlerden biridir.
İşletmelerde kurumsallaşma uzun vadeli ve yatırım gerektiren bir durumdur. İnşaat sektörü kararsızlık, belirsizlik değişkenlerinin yüksek olduğu bir sektördür. İnşaat sektörü finansal, ekonomik, yönetsel kararsızlık ve risklerden ilk etkilenen sektörlerden başında gelir. Ekonomik dalgalanmalar, finans ve yatırım araçlarındaki hareketlilikler inşaat sektörünü oldukça etkiler. Finansal ve ekonomik olumsuzluklarda inşaat sektörü küçülme, finansal daralma eğilimine girer. Zira ülkemizde bina yapmak, bina sahibi olmak uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görülmesine rağmen finansal olumsuzluklarda bina yatırım kararlarında ve taleplerinde bir erteleme ve gerileme görülür. Finansal daralma sürecini iyi yönetemeyen firmalarda yaşanan krizler inşaat sektörünün alt sektörlerini ve talep gösterenlerin bakış açısını son derece olumsuz etkiler ve bu bir kriz tetiklemesine dönüşebilir. Bu durum inşaat sektöründe faliyet gösteren birçok şirketi olumsuz etkileyebilir. Tabi işini iyi yapan ve bu tür krizleri ekonomik olarak iyi yönetmeyi başarabilen şirketler de bu tür krizleri fırsata dönüştürebilir.
İnşaat sektöründeki ve ortamdaki kararsızlıklar, belirsizliklerin fazla olması, bu kararsızlıkların ve belirsizliklerin sektörün iç dinamiklerin den değil de dış faktörlerden kaynaklanıyor olması bu durumu daha yönetilemez kılmaktadır. Dolayısıyla inşaat sektöründeki bu kararsızlıklar şirketlerin uzun vadeli yatırım yaparak kurumsallaşmasını zorlaştırmaktadır. Bu da özellikle büyüyen inşaat sektöründeki şirketlerdeki yönetsel riskleri arttırmaktadır. Ne diyelim, herkes işini gereği gibi yapsın, şirketler batmasın, insanlar mağdur olmasın.
Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın, sevgiyle kalın, güvenle kalın, Allah'a emanet olun.
Yazarın diğer yazıları
- Şehir mi kent mi, yerleşim mi planlama mı, ev mi konut mu? 31 Mayıs 2026 Pazar, 22:57
- Yapı yaşam kalitesi, mimari ve şehircilik 25 Mayıs 2026 Pazartesi, 00:16
- Dereler akıyor, Bursamız bakıyor... 17 Mayıs 2026 Pazar, 22:25
- Yaşanabilir bir şehir için... 10 Mayıs 2026 Pazar, 22:20
- Savaş konut sektörünü nasıl etkiler? 04 Mayıs 2026 Pazartesi, 00:13
- Evet şehir yükseliyor ama nereye? 27 Nisan 2026 Pazartesi, 00:05
- Peki şimdi ne olacak? 19 Nisan 2026 Pazar, 18:58
- Bursa için umut var mı? Bütüncül ve bilimsel bir şehir mimarisi anlayışı... 12 Nisan 2026 Pazar, 18:44
- Kat mülkiyeti sorunu! Bundan 100 yıl önce bir apartman dairesine sahip olamazdınız 04 Nisan 2026 Cumartesi, 22:37
- Yağmur yağıyor, Bursa elimizden kayıyor... 29 Mart 2026 Pazar, 22:28
Yazarlar
- Bu iş mahkemede de bitmez: CHP'nin geleceği ... Hasan Boztürk
- Bursa'nın o ilçesi turizmde şaha kalkacak! R... Hasan Yalçın
- Bıyıklıalan'dan geleceğe yatırım! Elif Didem Danacıoğlu
- Şehir mi kent mi, yerleşim mi planlama mı, e... Prof. Dr. Murat Taş
- Başkanın açıklamalarının ardından! Çetin Sabırlı
- Bursaspor'un mali ve gelecek fotoğrafı Cevdet Altınel
- Bursa'da ücretsiz ulaşımla Leylek Şenliği Aylin Tekir
- Bursa'da 'ölümü bekleyen adam' için zamanla ... İsmail Arslan
- İznik'in hikayesi tarihle başladı, boruyla d... E. Pınar Turan Kahraman
- Mudanya'da Muhsine Arda ile bir şiir akşamı... Binay Kazan
- EYT sonrası yeni kriz: İptal edilen sigortal... Ferdi Sönmez
- Otelcilerin bir yanı bahar bahçe bir yanı ya... Ramazan Başan
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB... Av. Ezgi Ay Sayma
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor Yeşim Mutlu
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Mudanya Mütareke Evi Müzesi Kamuran Vatansever
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz