Türkiye ABD hattında garip şeyler oluyor

2022.08.24 08:51 - Son Güncellenme: 2022.08.24 08:51
A

Türkiye Amerika cephesinde garip şeyler oluyor. Gündemdeki haberlere bakıldığında, Türkiye'den bir heyet F-16 savaş uçaklarının alımını görüşmek için Amerika'ya gitti. Herkes bunun üzerine yorum yapıyor. İşler yolunda sanılıyor. 

Ancak perde arkasında kafa kurcalayan hatta can sıkan başka bazı gelişmeler de var. 

Siz değerli okuyucularımız hatırlayacaktır bundan bir süre önce F-16 savaş uçaklarının alımı için gerekli olan Amerikan Kongresi onayı sürecinde Temsilciler Meclisi ilk oylamasında tasarıya ek madde eklenerek bu uçakların Yunanistan'a karşı hava sahası ihlallerinde kullanılamayacağı şartı getirildiğini söylemiştik. Akıl alır gibi değil ama oluyor. 

Konu hala gündemde. Eğer ardından Senato'dan da geçerse ABD Başkanı Joe Biden Türkiye'ye verdiği söze rağmen başarısız olursa büyük sıkıntı ile karşılaşabilir. Bekleyip göreceğiz. 

Bütün bunları zaten sizlerle konuştuk, çok öncesinde yazdık. 

VARAN 2 

Ama şimdi içten içe kaynayan başka bir sıkıntılı durum var. Özellikle son iki haftada Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa merkezleri Türkiye'ye, 'Rusya'ya neden tam ambargo uygulamıyor' bahanesiyle ciddi ciddi üstü kapalı tehditlerde bulunmaya başladı. 

Burası kritik. Çünkü; Bu tehditler sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti resmi kanallarından değil Türk özel sektöründeki büyük şirketleri de hedef alıyor. 

Konu ta TÜSİAD'a kadar gelmiş durumda. Burada Türk devletine ve şirketlerine karşı gerçekten kasıt var. 

Çünkü batı dünyası Rusya'ya ambargo uyguladıklarını söylemelerine rağmen savaşın başından bu yana petrol, doğalgaz ve taşkömürü almaya devam ediyor. Ama iş Türkiye'ye gelince, 'sen neden ambargo uygulamıyorsun' haline geliyor. 

Gelin; yaşananlara bakalım; 

Geçen hafta ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wall Adeyemo Türk meslektaşları ile görüşmüş ve "Rusya, Türkiye üzerinden yaptırımları delmeye çalışabilir" uyarısı yaptığı konuşulmuştu. Önce, Wall Street Journal'da çıkan bu iddia artık maalesef bir doğru gelişme halini aldı. 

Hatta şimdi, Adeyemo'nun sadece sözlü değil yazılı olarak da Türkiye'yi uyardığı ve TÜSİAD'a bir uyarı mektubu gönderdiği ortaya çıktı. TÜSİAD da dün bu mektubun geldiğini doğruladı ve hemen Türkiye'de ilgili bakanlıkları uyardığını söyledi.

Eğer durum bu hale geldiyse gerçekten çok büyük bir sıkıntı var. Yani; Amerika Birleşik Devletleri ve batı ülkeleri doğrudan Türkiye'de artık devleti aşarak özel sektörü de tehdit etmeye başlamış. 

BANKALAR DA HUZURSUZ 

Bana ulaşan bilgilere göre, bankacılık sektörümüzde de huzursuzluk var. Çünkü onların bazılarına da, yine aynı batılı kaynaklardan Rusya ile yapılan ticarette para trafiğine aracı olmayacaksınız diye uyarılar gitmiş. 

Batı dünyası Putin'i sıkıştırmak için her şeyi yapıyor gibi görünüyor. Ama perde arkasında da Rusya'dan enerji kaynaklarını satın almaya devam ediyor. Türkiye'nin buradaki baskılara göğüs germesi ve ambargo stresini savuşturması şart. 

Ama bu da beraberinde Amerika'nın ve Avrupa'nın bazı yarı ambargo tarzını adımlarını beraberinde getirebilir. Al ver dengeleri veya tahıl gibi enerji koridoruna aracılıklar çıkış yolları olabilir. 

Ama yine anlaşma sağlanamazsa durum, Türk şirketlerinin de batı dünyası ile yaptığı alışverişlerin sekteye uğramasını ortaya çıkarabilir. 

Süreci yakından takip edelim; ticaretimizi etkileyebilir. 

Amerika'yla muhtemel bu krizi gözden kaçırmayalım. Yansımaları olabilir, batıyla iş yapan şirketler bazında tedbirli olmak lazım. 

Sağlıkla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları