Siz hiç o çığlıkları duydunuz mu? 

2022.06.26 09:46 - Son Güncellenme: 2022.06.26 09:46
A

Şükürler olsun ki; 5 gündür Türkiye'nin yüreğini yakan Marmaris'teki orman yangını kabusunda sona geliniyor. 

Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde ormanlık alanında 21 Haziran'da akşam çıkan yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. 

Bu kez hakkını vermek gerekir ki; muazzam bir seferberlikle tam müdahale edildi. Orman işçilerinden halka, belediyelere, devlet görevlilerinden askere dek 5 bine yakın insanın olağanüstü çabaları sayesinde ve havadan destekle yangın neredeyse bitme noktasına geldi. Bakanlar bölgede yoğun mesai yaptı. Cumhurbaşkanı bizzat Marmaris'e geldi. Maalesef yine de bu süreçte 4 bin hektardan fazla alanı da kaybettik. Ama canla başla çalışan kim olursa olsun herkese de teşekkürler. Oturduğumuz yerden eleştirmek ve empati yapmamak da haksızlık olacaktır. 

Çok ama çok önemli bir mesele var. Yani koordinasyon, araç gereç, eğitim ve altyapının tam temini konusu. 

Çünkü Türkiye orman zengini bir ülke değil. Her metrekaremiz vatan toprağımız. Ciğerimiz gözbebeğimiz. 

SİZ HİÇ O ÇIĞLIKLARI DUYDUNUZ MU?

Bir nokta daha var. Her yangında canlılar ve bitkiler katlediliyor. Ben bir orman yangınında söndürmeye yardıma gittiğimde yangının içinden gelen canlıların hayvanların çığlıklarını hala unutamam. 

O açıdan çıkarmamız gereken dersler çok ama çok kritik. Hele hele geçen seneki yaşananlardan sonra. 

DERSLER ALINDI MI? 

Mesela Türk Hava Kurumu geçen seneden bu yana eleştirilerin ardından ne kadar eksiklerimi giderdi? Türkiye havadan müdahale filolarını ne kadar güçlendirdi? Türkiye artık her meselesini siyasi kamplaşmalar üzerinden çözmeye çalıştığından şunu söylemek istiyorum; İnanın bu konu siyaset üstü ve milli güvenlik işi. Artık birşey söylendiğinde hemen herkesin birbirine kimin adamısın diye saldırmasından ülkede iş yapılamaz hale geldi. 

Örneğin gece görüş helikopteri Türkiye'nin elinde yok. Ama bunun için ihale açılmış ve kazanan şirket Türkiye'ye getirmiş iddiası var. Ancak ilgili bakanlık veya yetkili artık kimse imzalamamış ve Çorlu'da alanda temmuz başını bekliyormuş. Eğer ihale usule uygun ve düzgün yapıldıysa, bu şirket devletin hak ve menfaatine zarar vermeden yasal olarak kazandıysa (iyice bakılsın hak geçmesin), neden bekler ki bu helikopterler? 

KAHREDEN RAKAMLAR

Bilinenin aksine; Tarih ders alırsanız pek tekerrür etmez derler. O nedenle bu sene tam hazır olmamız hayati.

Bakın geçen sene hala hatırımızda değil mi? Tarihte eşine az rastlanan bir yangın sarmalı yaşandı. 

Öyle acı bir tablo çıktı ki inanamazsınız. 

Gelin rakamlara bakalım; Türkiye'de son 10 senedeki orman kaybının yüzde 62'si sadece geçen yıl yangınlarında yaşandı. 

139 bin 503 hektar orman yandı. 

Evet, orman yangınlarının çıkmadan önlenmesi de kritik. Yangınların istatistikler yüzde 85 civarında insan kaynaklı (terör, sabotaj, dikkatsizlik, rant, özensizlik, bilgisizlik) olduğunu söylüyor. Ancak iklimsel etkiler, doğa şartları da etken olabiliyor. Yangına yol açabilecek ek unsurlar da var. 

HABER BAŞLIĞI DEĞİL 

Sonuç olarak her açıdan eksiksiz ve teyakkuzda olmamız gereken bu konu yaz tatili ayları klasik haber başlıklarından değil, milli hassasiyetlerimizden olmalıdır.

Sağlıkla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları