Seçim sonrası durum ve son kulisler

2023.05.29 22:10 - Son Güncellenme: 2023.05.29 22:10
A

Uzun süredir ülke gündemini kasıp kavuran cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri sonunda bitti. 

600 sandalyeli Meclis'te Cumhur İttifakı olarak 322 sandalyesi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022'den beri devam iktidarında yine kazandı ve %52.18 ile yeniden seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu ise %47.82'de kaldı. 

GENEL TABLO

İlk tur sonrası endişeler boş çıktı. İlk turda yüzde 88'e yakın katılım oranında bir kaç puan düşüşe rağmen büyük bir çekilme gerçekleşmedi.

Seçime en yoğun katılım ise Düzce'de sandığa katılımda yüzde 89,8 ile oldu. Ağrı da yüzde 65 ile en düşük katılımlı il olarak dikkat çekti. Seçime en yoğun katılım olan 10 ilin 7'sinde Erdoğan, 3'ünde Kılıçdaroğlu önde bitirdi.

Depremden etkilenen 11 kentte ise Erdoğan yarışı yine önde bitirdi. Erdoğan, Adana ve Diyarbakır haricinde 11 ilin 9'unda Kılıçdaroğlu'nu geride bıraktı. Erdoğan en çok oya depremin merkez üssü Maraş'ta ulaştı ve burada yüzde 75, Adıyaman'da  yüzde 69 aldı. 1. turda 1 milyon civarı olan geçersiz oy 2. turda 675 bine düştü.

Cengiz Kurtoğlu'nun 'duyanlara duymayanlara' şarkısını da söyleyen Erdoğan balkon konuşmasını ilk kez Külliye'de yaptı. Başkanlık sisteminin halk tarafından onaylanması anlamında özellikle Külliye'den yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, birlik çağrısında bulundu. 

Balkona çıkan ittifak içi ve dışı Genel Başkanlar arasında Sinan Oğan da, Hüda PAR Lideri Yapıcıoğlu da yer aldı.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK? 

Tabii ki en önemli konu bundan sonra ekonomi. Çünkü güçlü bir ekonomi ve sağlam bir finansal altyapı, hem deprem bölgemizin yaralarının sarılmasında hem de ülkemizin diğer sosyolojik ve stratejik istikrarının gerektirdiği projelerde hayati önem taşıyor.
Bu konu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Külliye'de yaptığı konuşmada da bizzat ön plana çıktı. Erdoğan: "En acil konu başlığımız ekonomi. Yatırım ve istihdam odaklı üretim ekonomisi tasarlıyoruz. Faiz indi, enflasyon da inecek. Yaparsak biz yaparız." dedi. 

PİYASA KARGAŞASI 

Ancak serbest piyasada 22 TL'yi zorlamaya başlayan Amerikan Doları ve benzeri diğer döviz kurları enflasyonla mücadeleyi ciddi anlamda zedeliyor. Piyasayı tetikliyor. Bütün bunlar olurken başta ihracatçılar olmak üzere iş dünyası ise dolar ve euro'nun şu an düşük olduğunu ve daha da yukarı çıkması gerektiğini savunuyor. Bütün bu duruma karşı Merkez Bankası başta olmak üzere hükümetin ekonomi yönetimi de enflasyon artmasın diye bu kur artışını frenlemek için çeşitli piyasa regülasyonlarını uyguluyor. Bankalara ve bunun üzerinden vatandaşa baskı artıyor. Zorunlu karşılıklar nedeniyle bankalar da iş dünyasının ve vatandaşın kredi taleplerine yanıt vermekte zorlanıyor. Merkez bankasının ayrı bir kur rakamı olurken, piyasalar kendi arasında çeşitli sektörler, bankalar, döviz büroları kendi arasında, ihracatçılar da zarara uğramak için yeni mekanizmalar içinde kurda farklı fiyatlar uyguluyor.

İşte bu nedenle bu sıkıntılı sarmalının içinden çıkmak anlamında yeni dönemde ekonomi yönetimi ve dümende kimlerin olacağı merakla bekleniyor. 

Bu açıdan yeni kabine ilgi konusu. 2 Haziran'da yani hafta sonuna dek açıklanması bekleniyor. Hulusi Akar ve Murat Kurum'un bakanlığa devam edebileceği konuşuluyor. Bir süre istifa ederek bakanlık görevinde kalması beklenen Kurum'un İstanbul Belediye Başkanlığı'na aday olması da ileriki dönemde gündeme gelebilir. Ama AK Parti içinde bu adaylığı isteyen başkaları da var. 

Spekülasyonların aksine, kendi bağımsız ekibi ve politikalarını uygulamak isteyen Mehmet Şimşek'in bakanlığı ise en azından şimdilik Erdoğan'ın bu istekleri reddi nedeni ile gündemde değil. Ancak, Şimşek'in dün akşam Erdoğan ile yine biraraya gelmesi ise acaba sürpriz olur mu diye dikkat çekti. Öte yandan, Cevdet Yılmaz, Şahap Kavcıoğlu, Lütfü Elvan, Naci Ağbal ve Nurettin Canikli ekonomi yönetiminde bakan olabilecek aday isimler arasında. Nurettin Nebati de Tarım Bakanlığında karşımıza çıkabilir. Süleyman Soylu adı da kritik. 7 yıl İçişleri Bakanlığı yapan Soylu milletvekili seçilse de yine de muhtemel isimler arasında yakından izleniyor. Bütün bunlara rağmen şüphesiz kabine açıklandığında yeni ve beklenmeyen isimler de göreceğiz. Malumunuz, şu an tüm liste ya da taslak halindeki kabine sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kafasının içinde. Bunlar sadece naçizane sizlere aktardığımız Ankara'nın bitmez kulisleri. Mesela Mevlut Çavuşoğlu ne olacak? Eski bakanlardan, örneğin Çağatay Kılıç da bazı eski isimler de görev alacaklar arasında diye konuşuluyor. Bekleyip görelim. 

Ancak şurası bir gerçek ki, bu yaz seçimi kazandık rehaveti ile değil krizlerin daha da büyümemesi anlamında ciddi mücadele verilmesi kaçınılmaz bir dönem olacak. Yetkin liyakatlı isimlerle güçlü ve akıllı ekonomi politikalarının devreye alınmasının zorunlu olduğu   keskin virajlarla dolu bir süreç bizi bekliyor. 

Sağlıkla Kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları