Şaka yapmıyoruz

2023.09.15 18:47 - Son Güncellenme: 2023.09.15 18:47
A

Bugünlerde siyasetin en çok merak edilen konularından bir tanesi de İYİ Parti'nin yaklaşan yerel seçimlerde geçen genel seçimlerde olduğu gibi bir ittifaka gidip gitmeyeceği. 

Özellikle son bir haftadır bu konu gündemdeki sıcaklığını koruyor. İYİ Parti'nin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile yerel seçimlerde ittifak yapıp yapmayacağı meselesi özellikle İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde 'kilit rol oynar' gözüyle değerlendiriliyor. 

Ancak İYİ Parti'de ise bir ittifak yönünde çalışma yok. Aksine ilk işaret fişeğini Genel Başkan Meral Akşener'in verdiği ve 'Yerel seçimlerde her ilde kendi adayımızı çıkaracağız ve yolumuzda tek başımıza yürüyeceğiz' mesajının ardından son çıkış da geçen gün iyi Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu'dan geldi.

Kürşad Zorlu, partisinin merakla beklenen GİK toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Zorlu, 'İYİ Parti'nin 81 ilde kendi adaylarını göstereceğini' resmen açıkladı.

31 Mart 2024'teki seçimlerde, bütün seçim çevrelerinde İYİ Parti'nin kendi adaylarını belirleyeceğini söyleyen Zorlu, 
"81 il ve ilçelerinde partimizin kendi adaylarının, her seçim çehresinde halkla görüşülerek aday adaylarımızın tespit edilmesine karar verildi ve parti başkanlık divanımız bu süreçte yetkilendirildi. Bu kararın yeniden ayağa kaldırmayı hedeflediğimiz siyasete hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Zorlu, İmamoğlu ve Yavaş'ın karşısına aday çıkarıp çıkarmayacaklarına ilişkin soruya ise, "Bahsettiğiniz tüm kişi ve tartışmalardan azade şekilde aday tartışması meselesini ele alıyoruz. Birkaç arkadaşımızın farklı görüşleri oldu. Kararın oy çokluğuyla alındığını söyleyebiliriz" yanıtını verdi. 

İDDİALAR BİTMİYOR 

Ancak bütün bu açıklamalara rağmen halen bazı çevrelerde ısrarla İYİ Parti'nin bunu bir taktik çıkış olarak söylediği iddia ediliyor.

Bazıları bu söylemlerin yaklaşan yerel seçimler öncesi el yükseltmek, pazarlık gücünü arttırmak gibi perde arkası taktikleri içerdiğini savunuyor. 

Gerçekten parti açısından risk içeren ama başarılı olunduğunda da kendini siyaset arenasında tek başına ispat edebilme olanağını da içinde barındıran bir durum. 

Zaten şimdiden İYİ Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayının Ümit Özlale olduğu açıklandı. Başka birkaç merkezde de isimler ön plana çıkıyor. 

Ama; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını kendi siyasi geleceği açısından da mutlaka kazanmak zorunda olan Ekrem İmamoğlu ekseninde İYİ Parti'nin ittifaka destek vermesi çok kritik görünüyor. 

İMAMOĞLU İÇİN KRİTİK 

Zaten Ekrem İmamoğlu da bu yüzden ittifakların konuşulması gerektiğini, bu karara rağmen hala konunun üzerinde durulmasının elzem olduğunu söylüyor. 

Peki, gerçekten İYİ Parti'nin perde arkasında neler yaşanıyor ve son dönemeçte karar ne şekilde ortaya çıkacak? 

Siz değerli okuyucularımız için Ankara'da bu sürecin içinde partideki en kritik isimlerden biriyle konuştuk. Söyledikleri gerçekten ilginç. Ve gördüğüm kadarıyla da İYİ Parti bu saatten sonra pek geri vites yapacak gibi de görünmüyor. 

Tabii ki bu siyaset neyin ne zaman ne şekilde gelişeceğini bilemezsiniz. Ama gelin şimdi partinin bu çok önemli isminin söylediklerine bakalım. Çünkü verdiği detaylar dikkat çekici. 

BLÖF YOK, ŞAKA YOK

''Bazıları bizim blöf yaptığımızı düşünüyor. Sizi her şekilde temin ederim ki, biz şaka yapmıyoruz. Karar alındı ve 81 il ve çevresinde partimiz kendi adaylarini bizzat çıkaracak. Evet o gün parti toplantısında birkaç arkadaşımız ittifak istedi ancak oy çokluğuyla bu karar alındı. Sayın Genel Başkanımız da bu konuda çok net bir tavra sahip. Kesinlikle İYİ Parti'nin bu seçimlerde başarılı olacağını ve Türk siyasetini içine alan ittifak siyasi kıskancından da kurtulacaklarını belirtiyor. Ama asıl önemlisi, bizi bu karara götüren başka bir nokta daha var. O da şu: 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti ve MHP %7 buçuklar civarında bir oy aldı. Cumhur İttifakı'nda MHP gayet adaletli ve düzenli bir şekilde girdiği ittifakta 140 belediye başkanlığı aldı. Biz ise CHP ile İttifak içinde sadece 20 belediye başkanlığında kaldık. Yani görevimiz neredeyse CHP'nin daha başarılı olması için çalışmak ve başarımıza rağmen bir net sonuç elde edememek oldu. Neredeyse aynı oy oranında MHP bizden yedi kat fazla belediye başkanlığı kazandı. Ayrıca bugün Ankara, İstanbul ve İzmir'e baktığımızda buradaki büyükşehir belediye başkanlıklarında iştiraklerde en fazla bir ya da iki İYİ Parti yetkili var. Mesela İstanbul'da 33 iştirak de iki iyi partili var. Ankara ve İzmir de ona keza. Bu şartlar altında partimizin kendini ispat eden ve herkesin takdir ettiği bir oy oranıyla çok daha başarılı sonuçlar alabileceğini inanıyoruz. Biz kirli siyaset yaparak bu tip söylemlerle ne bir el yükseltme ne de pazarlık yapma işine gireriz. Kararımız kesindir hayırlı olsun.''

İşte böyle. Mart yerel seçimlerinde tabii ki bu denklemleri konuşurken Yeşil Sol Parti ya da HDP olarak bildiğiniz siyasi yapının da seçimlerde özellikle İstanbul'da çok belirleyici unsurlardan biri olacağını da unutmamak lazım. 

Eğer aday çıkarırlarsa Ekrem İmamoğlu için bu büyük bir dezavantaj olur. Ama aday çıkarmazlarsa İYİ Parti'nin eksikliğini biraz daha az hissedilebileceğini söylenebilir. 

Öte yandan AK Parti de 2019'da kaybettiği Ankara ve İstanbul'u geri almak için muazzam bir çalışma içine giriyor. 

Çok yoğun bir savaş olacağa benziyor. Ancak, şu an İYİ Parti cephesinde durum bu. 

Sağlıkla Kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları