Kritik seçimde AA bu kez ne yapacak? 

2023.05.04 14:01 - Son Güncellenme: 2023.05.04 14:01
A

Geçtiğimiz 2019 yerel seçimlerimde özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını geçmesine dair yaşanan sıkıntıları hatırlıyorsunuzdur. 

Seçim sonuçlarını yayın kuruluşlarına sağlayan ana kaynakların başında yer alan Anadolu Ajansı'nın yaklaşık 13 saat veri akışını durdurması büyük tepkilere neden olmuştu. Uzun süre Binali Yıldırım'ı önde göstermesinin ardından veriler bir anda kesilmişti. Hatta Binali Yıldırım zaferini ilan etmişti. Sonuçlarda da Ekrem İmamoğlu'nun kazandığı açıklanmıştı. 

Özellikle kamuoyu yarışın başa baş gittiği ve AK Parti ve CHP'nin arasındaki farkın az olduğu İstanbul'daki sonuçları takip ederken Anadolu Ajansı'nın veri akışını durdurması büyük güven tartışmalarını da beraberinde getirmişti. 

Bunun üzerine YSK Başkanı Sadi Güven bile açıklama yapmış, "Anadolu Ajansı benim müşterim değil. Benden veri almıyor. Nereden alıyor bilmiyorum. Anadolu Ajansı akşam 90'ları gösterdiğinde ben sisteme yeni daha tarayıp girmeye başlamıştım. Dolayısıyla ben Anadolu Ajansı'na herhangi bir bilgi servisi yapmıyorum. Benim üzerimden bir polemik yaratılmasın" demişti. 

O KRİTİK SORUYU SORDUK

O Bu nedenle son günlerde yeniden benzer tartışmaların yaşanması üzerine Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz ile görüştüm. Beraberinde Anadolu Ajansı'nın yöneticileri ile birlikte detaylı bir bilgilendirme yaptı. Açıkçası Türkiye'de kurumlar kendilerine eleştiri geldiğinde bazen mesnetsiz karşı savunmaya geçerek konuyu ilgisiz yerlere çekebiliyorlar. Ya da sessiz kalmayı tercih ediyorlar. 

Ancak bu kez Serdar Karagöz oldukça açık ve net yanıtlar verdi. Malum endişeler yine Anadolu Ajansı'nın seçim günü sandıklarda sayım başladıktan sonra verileri sağlıklı geçip geçmeyeceği üzerinde yoğunlaşıyor.

 'Bu kez de verilerde aksama olacak mı ya da objektif ve net bir şekilde kamuoyu bu merak edilen konuda doğru bilgilendirilecek mi?' diye kendisine sordum. Genel Müdür Serdar Karagöz'ün bu soruya yanıtı çok net: Kimse merak etmesin, endişe duymasın. Bu kez bir sıkıntı yaşanmayacak. En son teknolojik olanaklar ve profesyonel bir ekiple bir yıldır bu seçime hazırlanıyoruz. Vatandaşların Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası olan Ajansımıza güvenmelerini rica ediyoruz. 

14 Mayıs'taki kritik seçim öncesinde Karagöz şu bilgileri veriyor; 

o Türkiye'de seçim sonuçlarını açıklayan merci Yüksek Seçim Kurulu'dur.
(YSK). Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi, sandık başından topladığı kesinleşmemiş sonuçları abone/müşterilerine servis eden bir şirkettir. Bu kapsamda AA'nın seçim verilerini müşterilerine sağlıklı ve güvenilir bir şekilde servis etme sorumluluğu bulunmaktadır.

o AA'nın seçim verisi toplama sistemi iki ana kaynağa dayanmaktadır:

§ 1. Kaynak: AA çalışanları. Bu doğrultuda 14 Mayıs Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde editöryal ve idari çalışanlar ile serbest habercilerden oluşan 2500 kişilik bir ekip sahada görev yapacaktır.
§ 2. Kaynak: Araştırma şirketi çalışanları. AA, Türkiye genelindeki tüm sandıklardan seçim verilerini toplayabilmek için bir araştırma şirketi ile iş birliği yapacaktır. Araştırma şirketi, AA çalışanlarının ulaşmadığı sandık sonuç verilerini toplayarak AA sistemine yükleyecektir.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? 

§ AA çalışanları 191 bin sandığın yaklaşık 50 binine doğrudan ulaşacaktır.
§ Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerdeki sandıkların önemli bir bölümünün verileri AA çalışanları tarafından toplanacaktır.
§ AA ekipleri, sandık sonuç verilerini toplarken AA yazılımcılarının ürünü olan özel mobil uygulamayı ve yazılımı kullanacaktır.
§ Seçim verisi toplama işleminde AA, Amazon'la iş birliği yapacaktır. Sandık sonuç tutanaklarının fotoğraflarında yer alan veriler Amazon'un OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisi ile otomatik olarak taranarak dijital ortama aktarılacaktır.

SANDIK SONUÇLARI NASIL TOPLANACAK?

Sandık sonuç verilerinin toplanmasından sorumlu olan görevliler, cep telefonlarına indirdikleri mobil uygulama üzerinden hangi sandıklarda görevli olacaklarını görecektir. Bu görevlendirme, çalışanların kayıtlı adreslerine göre yapılmıştır. Her bir görevli, kayıtlı adresine en fazla 3 kilometre uzaklıkta olan sandıklarda görev yapacaktır. Bir görevli en az 10, en çok ise 40 sandığın sonucunu sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekmek suretiyle sisteme aktaracaktır. Bu çerçevede AA çalışanları yaklaşık 50 bin sandığın verisine doğrudan ulaşabilecektir.
• AA ekipleri sandıklar kapandıktan ve oy sayım işlemi başladıktan hemen sonra, görevli oldukları sandıkların başında olacaktır.
• Oy sayım işlemi tamamlandığında ve sandık sonuç tutanağı oluşturulduğunda bu tutanağın fotoğrafını çekerek mobil uygulama üzerinden AA sistemine aktaracaktır.
• Sisteme giren sandık sonuç tutanakları Amazon'un OCR uygulamasıyla yazılım tarafından okunacak ve dijital alana taşınmış olacaktır.
 • Bu sistemin tamamen sağlıklı bir şekilde işlemesi için ek bir kontrol mekanizması da kurulmuştur. 
Görevlilerin sandık başından gönderdiği veriler, OCR sistemiyle okunduktan sonra Ankara'daki Genel Müdürlük binasındaki 300 veri kontrol sorumlusu tarafından ayrıca titizlikle kontrol edilecektir. Bu sorumlular, sandık sonuç tutanağı fotoğrafı ile sistemdeki sonuçları karşılaştıracaktır. Verilerde herhangi bir hata olması durumunda düzeltme işlemini yapacak ve verilere son onayı
verecektir.

• AA çalışanlarının ulaştığı sonuçlar ile araştırma şirketinden gelen veriler AA müşterilerine servis edilecektir.

SEÇİM GÜNÜ ALINACAK TEDBİRLER

• Sandıklar kapandıktan sonra sonuçlar AA'ya ulaşmaya başlayacaktır. Ancak seçim
yasakları nedeniyle sonuçlar müşteri ile hemen paylaşılmayacaktır.

• Seçim günlerinde AA'ya çok sayıda siber saldırı düzenlenmektedir. AA yönetimi
siber saldırılara karşı tüm tedbirlerini ve teknik hazırlıklarını tamamlamıştır.

AA seçim gecesi elde edeceği tüm verileri müşterileri ile kesintisiz anlık paylaşacaktır.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları