Korkmayın daha belli değil, kimseye de inanmayın

2022.10.04 08:24 - Son Güncellenme: 2022.10.04 08:25
A

Siyasi analiz yapabilmek için öncelikle tamamen tarafsız bir şekilde konuya bakarak başlamalı. 

Daha sonra da sizi okuyacak ya izleyecek kişilere, kendi temenni ya da tahminlerinizi dikte ettirmeye çalışmamanız gerekiyor. 

Kendinizi yakın hissettiğiniz tarafı koruma altına alacağım ve onların istediği bir siyasi atmosfer oluşturayım derken ayakları yere basmayan bir analizle aslında karşı tarafı da zehirlemiş oluyorsunuz. 

Aldığınız taraflı demeçler ve perde arkası sandığınız ek girdilerle ortamın daha da bulanmasına neden oluyorsunuz. 

O nedenle de, Türkiye'de bir çok örnekte olduğu karşımıza bu tür durumlar çıkıyor ve ardından da kulis gibi yansıtılıyor. 

Bu durum gerek yazılı, gerekse görsel basında dikkatinizi çekmiştir. Bu da zaten beraberinde korkunç bir bilgi kirliliğini beraberinde getiriyor. 

Aslında analizin merkezine doğru giden yolda tüm haberler hepimizin gözünün önünden geçiyor.

Bunu siz dışarıdan çok daha net görebilirsiniz. 

Ancak medyadaki spekülatif yoğunluk ve ayarsız kakafoni görüş yeteneğimizi zaman zaman gölgeleyebiliyor. 

Siyasetin bugünlerde en güncel maddelerinden biri olan Millet İttifakının ya da 6'lı Masa'nın cumhurbaşkanı adayı kim olacağı konusunda da spekülasyon şenliği artan bir hızla devam ediyor. 

KORKMAYIN

Herkesin bu konuda bir 'gizli bilgisi' var.  Siz de kendinizi etrafta uçuşan 'bilgilere' bakınca en cahil hissetmiyor musunuz?:) 

Korkmayın aslında en doğrusunu siz biliyorsunuz. Yani gerçekten daha adaya dair net bir şey belli olmadığını. 

2 Ekim de 6'lı Masa'nın toplantısı sonrası açıklamaların ardından herkes kendi açısından olayı okudu. 

Yapılan genel açıklamaya göre, başkan adayı sadece 6'lı masayı oluşturan isimler tarafından belirlenecekmiş. İdealde gerçekten de böyle. Keşke de öyle olsa. Evet ipin kopmasına, ismin açıklanmasına az kaldı ama daha hiçbir şey belli değil. 

Ama içeride sert fırtınalar kopuyor. Uzlaşma olsa da büyük ve daha sonradan kopmaları getirecek süreçler adayın belirlenmesinde ödenecek diyetler olacak. Bu işin daha al-ver dengeleri var.  Bu paragraf aklınızda olsun. 

Ama siyasetin gerçeklikleri ve menfaat bazlı pragmatizmi işlerin böyle idealize olmayacağını bize söylüyor. 

Ve gelin aşağıdaki sorunlarla da yüzleşelim o zaman; 

6'lı Masa'da partilerin ülke çapında aldıkları oy oranları arasında uçurumlar var. Evet, başkanlık sisteminde 1 oyun bile önemi var ama CHP ve İyi Parti içinde şimdiden, 'en güçlü biziz, büz evet demeden aday buradan çıkmaz' kılıçları çekildi. 

CHP'de güçlü ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na en yakın isimlerden Bülent Kuşoğlu'nun Kemal Bey olmazsa masa dağılır sözlerine karşılık ne olmuştu hatırlayalım. 

İyi Parti Lideri Meral Akşener( ki gerçekten süreci çıkışları ile çok akıllıca yönetti) hemen yanıt vermiş ve 'Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın adaylığına karşı olmadığını ve Kemal Beyin de aday olabileceğini söyledi. Yani açıkça pek istemiyoruz mesajı verdi. İyi Parti'den sık sık aday için 'sahaya bakıyoruz ama kazanacak aday olmalı' değerlendirmeleri geldiğini de özellikle hatırlatalım. Bunlar kime söyleniyor sizce? 

İyi Parti'den son olarak, Kılıçdaroğlu'nun, partisine ve özellikle İmamoğlu ve Yavaş'a yönelik, 'Benimle misiniz' çıkışına yönelik de salvolar geliyor. İşler giderek karışıyor. 

Bu işte 6'lı Masa'dan Kemal Bey çıkar. Ya da başka diğer 5 isim de çıkamaz. CHP çıkarmaz. Zaten Meral Hanım da aday olmayacağım diyor. Israr gelse de artık zor olur. O zaman ya herkes kendi adayını çıkarır ya da dışarıdan bir isim bulunur. 

Tabii unutmadan söyleyeyim. Çünkü çok önemli. CHP içinden bilgilerine daima güvendiğim Sevgili Dostumuz Ali Haydar Fırat, Kılıçdaroğlu'nun adaylığında HDP'nin aday çıkarmayacağını da söylüyor. Bu durumda 'asla yanyana gelmeyiz' diyen İyi Parti ne yapar, o da ayrı bir soru. 

Kısacası daha birşey belli değil. Ama az kaldı. 

Öyle ortada; 

'Abi aslında aday çok gizli ve belli. Ama Kemal Kılıçdaroğlu kendiymiş gibi dikkati üzerine çekiyor. Ama o değil. Başka hazır aday bir anda ortaya çıkacak. Çok gizli taktikler var.'...şeklinde dolaşan derin komplo teorilerine sakın inanmayın. 

Siz doğruyu biliyorsunuz çünkü. 

Daha net birşey yok.

Sağlıkla Kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları