İsrail vahşeti ve kara harekatı

2023.10.18 00:22 - Son Güncellenme: 2023.10.18 00:26
A

Herhalde artık sizde bıkmışsınızdır. Günlerdir yani Hamas'ın İsrail'e saldırdığı 7 Ekim sabahından bu yana televizyonlarda, medyada her yerde İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatının her an başlayabileceği belirtiliyor. 

Bazen ekranlarda kara harekatına 'dakikalar kaldı' denilebilecek kadar iddialı manşetler atılıyor. Buna ek olarak, 11 gündür, 'Ha başladı, ha başlayacak' deniliyor. Türkiye'nin Suriye'ye operasyonları dahil acil gündemleri de arada sıkışıyor. Her an uzmanlar ekranlarda İsrail harekatı nasıl yapar diye bir sürü senaryo anlatıyor.

HASTANE VURMAK SAVAŞ SUÇU
 
Gazze'deki insanlık dışı, katliamdan farksız İsrail'in saldırısı 1 numaralı vicdani sorun. İsrail Hamas ile savaşıyorum diyerek sivilleri masumları öldürüyor.

Daha yeni, İsrail, Gazze Şeridi'ndeki hastane vurdu ve en az 1000 kişi hayatını kaybetti. Bu olay bugüne dek benzeri görülmemiş en dramatik, en insanlık dışı olandı. Net savaş suçu olarak tanımlanmalı. Bu olay çok büyüyecek ve büyümeli de. 

GERÇEK BİLGİYE DİKKAT

Ama, bu tepkimizi ortaya koyarken, özellikle teknik bazlı haberleri izlerken de akıl ve bilgi dolu manipülasyondan uzak doğru bilgilerle yürümemiz çok önemli. 

Şu anda kara harekatı iddialarının peşinden sürüklenip gidiyoruz. Her gün erteleniyor ve hava muhalefeti dahil bir sürü bahane üretiliyor. 

Ancak biz de başından beri kara harekatı meselesinin İsrail için o kadar kolay olmayacağını sürekli olarak belirtiyoruz. Bunu biraz açalım. 

İSRAİL NE YAPACAK? 

Son yazımızda da, İsrail'in kafasında kara harekatından daha başka bir şey olabileceğini özellikle belirtmiştik. Ve dün de İsrailli askeri yetkililer, bu seçeneğin ötesinde bazı süpriz gelişmeler olabileceğini söylediler. Yani beklenmedik başka tatsız girişimler ve adımlarla karşılaşmak mümkün. Başka deyişle, dikkatimizi kara harekatına yoğunlaştıran İsrail başka gizli planlar içinde olabilir. 

O KADAR KOLAY DEĞİL 

Belki kara harekatı dışarıdan bakınca sözcük bütünü itibarıyla çok heyecanlı ve kolay seçenek gibi gelebilir. Ancak saha gerçekleri, askeri strateji ve tarihi yaşanmışlık üzerine kurulu tecrübeler kara harekatının öyle söylendiği kadar kolay gerçekleşmeyeceğini ve içinde çok büyük riskler barındırabileceğini bize çok net olarak söylüyor. Savaş tarihi açısından da bakabiliriz. 

Günümüz koşulları açısından değerlendirebiliriz. 

Evet; İsrail'in gerek askeri yetkilileri, siyasileri ve medyası, batı basınını da arkasına alarak büyük bir rüzgâr oluşturuyor. Gazze'ye yönelik İsrail güçlerinin kara harekatını başlatacağını sürekli belirtiyor. Artık iş o kadar ileri gitti ki; Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken bölgede ziyaretini sürdürdüğünde İsrail'e geldiği gün hareket başlayacak diyenler bile ortaya çıktı. 

Hatta bugün İsrail'de olan ABD Başkanı Joe Biden da geldiğinde harekatın başlayabileceği ya da ertelenebileceği gibi sayısız çelişkili senaryo ortaya atıldı. 

Olabilir. Önümüzdeki kısa sürede İsrail, 365 km2'lik Gazze'de belli bir ölçekte harekat adımı atacaktır. Ama kapsam açısından buna ne derece idealize kara harekatı denilebilecek ve nelerle karşılaşabileceğine dair bir bataklığa saplanacak. İşte soru bu. Zaten, Afganistan'a atılan bombadan daha fazlası Gazze'ye 10 günde atılmadı mı? Ama, askerlikte, kara sözcüğü devreye girince iş değişir. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın söylediği gibi iki taraftan sivil ölümlerin kabul edilmesi asla mümkün olamaz. Ancak İsrail'in Hamas'ın saldırısına yanıt vermek üzere Gazze'yi bombalamasının ve burada sivilleri öldürmesinin, Hamas'la mücadeleyle ilgisi yok. Yani bu bombardımanla ve ardından İsrail'in 'Gazze'nin güneye doğru şehri boşaltın' uyarısıyla 1 milyondan fazla açlık ve susuzlukla mücadele eden insanın ölüm tehlikesinde oradan oraya sürüklenmesi süreci insanlıkdışı. 

Tarihinin en büyük darbelerinden birini alan İsrail iddialı vahşi açıklamalar yaparken kendisi de ciddi bir bunalım ve sıkışmışlık içinde ne yapacağı konusunda çıkmazda. O nedenle insanlık suçları işliyor. Kara harekatı da çıkışı olmayan bu seçeneklerden. 

Şimdi kara harekatının askeri strateji ve saha gerçekleri açısından neden o kadar kolay olamayacağına bir bakalım. 

1 - Her askeri harekatın bir siyasi amacı ve sonucu olmalı. İsrail böyle bir adım atarsa ve bunun Hamas'ı tamamen yok etmek olduğunu da iddia ederse bu ne kadar gerçekleştirilebilir? Hamas ideoloji'den de öte her şekilde devam edecektir. O zaman bu kara harekatının anlamı ne?

2- Daha dün günlerdir süren Gazze bombardımanın ardından her yer yerle bir edilirken, Hamas dalga geçercesine başta Tel Aviv olmak üzere dört İsrail şehrine onlarca füze ve roket fırlattı. Bu da Hamas'ı bitirmenin imkansızlığını gösteriyor. 

3- Bir kara rekatı başlasa bile süre uzadıkça bunu İsrailli yetkililer kamuoyuna sonuç alamadıkça artan kayıplarla daha nasıl anlatacak?

4- Gazze'de sokak sokak çatışmalar yaşandığında meskun mahal çatışmaları gerçekleştiğinde, yeraltında uzunluğu hala tam olarak bilinemeyen Hamas tünelleri de göz önüne alındığında İsrail ordusunu çok büyük kayıplar bekleyebilir. O nedenle İsrail ordusu da kafasındaki en büyük endişelerden biri olarak bunu sürekli gözönünde tutuyor.

5- Hamas'a göre 200 250, İsrail'e göre 120 rehine Hamas'ın elinde bulunuyor. Bir kare harekatı olursa bu rehinelerin can güvenliği ya da kurtarılma operasyonu gerçekleştirmek istenirse ne derece başarılı olunacak? Hayati güvenliklerini bu kara harekati sağlayabilecek mi?

6- Mesele sadece Hamas da değil. İsrail'in kuzeyinde yani Lübnan'ın güneyinde de konuşlu büyük bir Hizbullah gücü var. Bazı belgelere göre, Hizbullah'ın elinde en az 120.000 füze bulunuyor. 100 binlerce destekçisi de cabası. Buna ek olarak tabii ki Hamas ve Hizbullah'ın yanında bir şekilde olduğu bilinen ve bunu açıklamalarıyla da açıkça teyid eden iran'ın varlığı. Bu da İsrail için birden fazla çok tehlikeli cephenin açılması demek. Suriye'yi de unutmayın. Dünya çapında İsrail hedeflerine misillemeler de unutulmamalı. Bu süreçte Amerikan uçak gemileri ve batının savaş gemilerinin İsrail açıklarına gelmesi de İran'a gözdağı vermeyi de amaçlıyor. 

7- İsrail kara operasyonunu uzattıkça maalesef tüm dünyada giderek artan tepkilere yol açan sivil ölümleri de artmaya devam edecek. Bu bir süre sonra İsrail'in karşısında vicdanlı olan uluslararası camianın daha dev blok oluşturmasını da beraberinde getirecek. İsrail için bu açıklanabilecek bir seçenek olmayacaktır. Ayrıca, Hamas bahanesiyle Filistin'in zaten bitme noktasına gelen topraklarının gasp edilmesi planı ise dünyayı ayağa kaldıracaktır.

8- Bir kara harekatı bahanesi ile Filistin topraklarını Batı Şeria ve Gazze'de gaspetme konusu bataklığın içinde İsrail'in boğulması anlamına gelir. 

Sonuç olarak, belki bir ölçeğe dek harekat olabilir ama kapsamlı asla. 

Son hastane katliamı sonrası artık İsrail artık dünyayı karşısına alacak. İsrail, Hamas ile mücadele diyerek Gazze'de masumları ayırdedemeyip binlerce insanı hınç duygusu ile öldürüp, hırçın vahşi yeni çıkışlarla dünyayı görülmemiş bir kaosa sürükleyebilir. 

Ki maalesef öyle görünüyor...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları