Gündemdeki 4 soru, 4 cevap

2022.09.16 17:38 - Son Güncellenme: 2022.09.16 17:55
A

Son günlerde karşılaştığım konuştuğum çok kişiden ya da katıldığım sohbetlerden dikkatimi çeken dört başlık ön plana çıktı. 

Neredeyse konuların ağırlığı bu dört noktada yoğunlaşıyor. O nedenle mevcut bilgiler ışığında bu soruları birlikte yanıtlamaya çalışalım. Tabii ki sizin öncelikleriniz veya aklınıza gelen başka sorular da olabilir. Ancak burada bugün bunları tartışalım. Önümüzdeki günlerde de diğerlerini masaya yatırırız. Şimdi ilki ile başlayalım.

1.Soru: Türkiye Yunanistan savaşı çıkar mı?

Tansiyon giderek yükseliyor. Son olarak Yunanistan dün Bozcaada açıklarında bir Türk Roro gemisine taciz ateşi açtı. Geçtiğimiz günlerde de Türk F-16 savaş uçaklarına radar kilidi atmıştı ve bu olay tekerrür etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir gece ansızın gelebiliriz açıklamaları sonrasında tırmanan tansiyonun ne olacağı merakla bekleniyor. Mevcut dengelere bakıldığında tansiyon yüksek olsa da ortada yüksek yoğunluklu bir sıcak çatışmaya gitmez. Aslında Türkiye işin çok farkında ve Yunanistan'ın bilerek yaptığı bu tacizlerle haklıyken haksız duruma düşebileceğini biliyor. Bu yüzden fiziki olarak bir adım atmıyor sadece açıklamalarda bulunuyor. Aslında Yunanistan bunları bilinçli olarak yaparak Ekim de Avrupa ve Amerika ekseninde Türkiye'ye yönelik ambargo kısıtlama benzeri tasarıların daha kolay geçmesi için adımlar atıyor. Ancak yine de sıcak çatışma karşılıklı dakikalar bile sürmeyecek tarzda gerçekleşebilir. Fakat hedef gözeterek değil, karşıt taciz ateşi yapılarak. Bunların olması muhtemel. 

2.Soru: Merkez Bankası faizlerle ilgili bu ay ne karar alacak? Geçen ay olduğu gibi bu ay da düşürme yönünde sürpriz karar alır mı? 

Evet Merkez Bankası bu 22 Eylül'de yapacağı toplantıda genel beklentiler çerçevesinde faizi sabit tutabilir. Ancak; Ankara'daki derin kulislerde yine faizi bir puan daha indirebileceği de gözardı edilmiyor. Bu arada, malumunuz, bizde inerken, Amerikan ve Avrupa Merkez Bankaları tarihin en yüksek faiz arttırımlarına gidiyor. Bazılarına göre, Amerikan dolarının yıl sonunda 21-22 lirayı geçmesi bekleniyor. İnşallah olmaz. 

3.Soru: Seçimler erkene çekilerek Kasım ayında olabilir mi? 

Bu iddianın oldukça alıcısı var ancak mevcut şartlarda, 1 Ekim'de açılacak Meclis erken bir oturuma artık çok zor gelir. Biliyorsunuz, erken seçim kararı alınırsa seçimin yapılabilmesi için üzerinden 60 gün süre geçmesi şartı var. Erken seçim kararı ekim başında alınsa bile uygulamanın kış ayı olan aralık'a sarkması bunu daha da anlamsız kılıyor. Bazılarını tenzih edelim ama; İyisi mi akşamları seyirci çeksin diye bu konuları tartışan tv programlarına bakmayın. Seçimi en erken Mayıs ortası gibi düşünün. 

4.Soru: Millet İttifakı Adayı Kim? 

Şu an bu sorunun net kesinleşmiş tek bir yanıtı yok. Diyenlere inanmayın. Evet Kemal Kılıçdaroğlu partisinden bir destek aldı ve aday olmayı çok istiyor. Fakat İyi Parti kendisinin adaylığını o kadar net desteklemiyor. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun da bizzat Kılıçdaroğlu'na yanındayız mesajı ilettiği de konuşuluyor. Eğer Kemal Bey 6'lı masadan çıkamazsa Meral Hanım adaylık istemediği (son anda fikir değiştirmezse) için başka bir isim zor çıkarılır. Ya dışarıdan bir adaya gidilebilir veya iş 2. tura kalsın o zaman bakarız denilerek herkes kendi adayını çıkarabilir. Aday belli ama gizli diyenlere itibar etmeyin. 

Sağlıkla Kalın..


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları