Gözümüze takılanlar ve gözden kaçmaması gerekenler

2023.04.10 16:34 - Son Güncellenme: 2023.04.10 16:34
A

Evet ve merakla beklenen milletvekili aday listeleri YSK'ya sunuldu. Saymakla bitmeyen çok detay var. Büyük sürprizler var. 

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı da seçime girebilecek "36 partiden 26'sı' aday listesi sundu diye açıklama yaptı. 

Buna rağmen, upuzun bir oy pusulası mevcut olacak. Yanyana 26 parti. Geçersiz oy olmaması için damgayı çok dikkatli basmak gerekiyor. 

O kadar çok not alınması gereken dikkat çeken nokta var ki, yine de bazılarını kısa kısa vurgulayalım; 

* AK Parti'de 286 vekilden 181'i liste dışı kaldı. MHP'de 48 vekilden 5 aday listeye alınmadı. CHP'de ise 134 milletvekilinden 64'ü yeniden aday gösterilmezken üç milletvekili de seçilmesi mümkün olmayan yerlerden aday gösterildi. 

* CHP, kontenjandan, Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti'den 71 isme kendi listelerinde yer verdi. Listeye göre DEVA Partisi'nden 25, Saadet Partisi'nden 24, Gelecek Partisi'nden 19, Demokrat Parti'den ise 3  isim aday gösterildi. 

* Ancak 20 civarı ismin Meclis'e seçilecek yerlerde olması dikkat çekti. Yine CHP'nin bu listelerinde. 60 yaklaşık 40'ı AK Parti kökenli. İYİ Parti kontenjana destek vermedi. CHP'de bazı AK Partili isimlere 'bunlara nasıl yer verirsiniz' diye sert tepki gösterildi. 

* Fermuar sistemi devrede. Yani ortak liste. İyi Parti bazı illerde seçime girmeyecek. Bunun karşılığında CHP, beş İyi Partili adayı kendi listelerinden seçilecek yerlerden aday gösterdi. 

* İYİ Parti'de bazı kritik isimler seçim sonrası görev verileceği gerekçesiyle ve iddiasıyla aday olarak yer almadı: Bilge Yılmaz, Durmuş Yılmaz, Naci Cinisli, İsmail Koncuk, Ahmet Kamil Erozam gibi. 

* Merhum Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş, İYİ Parti'den Adana 1. sıra milletvekili adayı oldu. 

* İYİ Partili önemli isimlerden Aytun Çıray giderayak partisinin baraj altında kalacağı iddiasıyla bazı rahatsızlıklarını hissettirerek milletvekili aday listesinden ayrıldı. 

AK Parti'de Milletvekili aday listelerinde bazı önemli isimler: 

Süleyman Soylu: İstanbul 2. Bölge 1. Sıra

Fuat Oktay: Ankara 3. Bölge 1. Sıra

Mehmet Kasapoğlu: İzmir 1. Bölge 1. Sıra

Fatih Dönmez: Eskişehir 1. Sıra

Mustafa Varank: Bursa 2. Bölge 1. Sıra

Mevlüt Çavuşoğlu: Antalya 1. Sıra

Tuğrul Türkeş: Ankara 1. Bölge 1. Sıra

Murat Kurum: İstanbul 1. Bölge 1. Sıra

Bekir Bozdağ: Şanlıurfa 1. Sıra

Nureddin Nebati: Mersin 1. Sıra

Ömer Çelik: Adana 1. Sıra

Hulusi Akar: Kayseri 1. Sıra

* AK Parti'den vekil olmak için görevinden istifa eden ve 'deprem sonrası zor günlerde gitti' diye büyük eleştiri alan Hatay Valisi Rahmi Doğan, aday gösterilmedi.

* AK Parti, HÜDA Par'dan genel başkan dahil 4 isme listesinde yer verdi. DSP'den de genel başkan dahil 3 aday listede yer aldı.

* CHP'de; Gürsel Tekin, Eren Erdem, Kemal Özkiraz ve Barış Yarkadaş hiçbir listeden milletvekili adayı gösterilmedi.

* CHP'de, TikTok'ları ile konuşulan Mustafa Sarıgül sürpriz şekilde Erzincan'da 1. sıra aday gösterildi.

* Eski futbolcular Ünal Karaman ve Gökhan Zan,  İYİ Parti'den üst sıradan aday gösterildi.

BBP Lideri Mustafa Destici, 'HÜDAPAR, Cumhur İttifakı içinde değil. Sadece AK Parti listelerinden seçime katılıyor. Ben HÜDA-PAR'la işbirliği yapmam' dedi. 

* Muharrem İnce iddialı konuştu: '14 Mayıs'ta, 2'inci turda yarışacak 2 kişiyi seçeceğiz. 2'nci tura bu kardeşiniz kalırsa yüzde 65 ile seçilirim.  2'nci tura Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kalırsa korkarım ki; Erdoğan seçimi alır.'

* Mansur Yavaş, "Seçim gezilerimiz başlayacağı için Pazartesi'den 14 Mayıs'a kadar belediyeden maaş almayacağım" dedi. 

* CHP'nin milletvekili adaylığını görüştüğü Galip Ensarioğlu, AK Parti Diyarbakır listesine ilk sıradan girdi.

* Türkiye İşçi Partisi, Sezen Aksu'nun bestelediği ve seslendirdiği "Karşıyım" şarkısıyla oluşturulan seçim klibini yayınladı.

* Yeşil Sol Parti'den (HDP) Sırrı Süreyya Önder, İstanbul 1. bölge 1. sıradan; Hasan Cemal, İstanbul 2. bölge 3. sıradan ve Cengiz Çandar da Diyarbakır 3. sıradan aday oldu.

* AK Parti'den daha önce 4 kez milletvekili aday adayı olan İbrahim Tatlıses, 5'inci denemesinde de sonuç alamadı. Şanlıurfa'dan başvuran Tatlıses'i AK Parti yine aday göstermedi. 

ACABA NEDEN? 

Aslında her ilde ayrı tartışmalar yaşanıyor. Yine de böyle uzayıp gidiyor. Ama bu seçimde aslında her seçimde dikkat ettiğim bir nokta yine göze çarpıyor. 

O da eskiden milletvekilliği için çok sayıda bürokrat, devlet görevlisi, diplomat, hakim ve savcı, sivil toplum örgütü başkanlarından da çok sayıda başvuru olurdu. Ancak bu kez istisnai durumlar hariç neredeyse yok denecek kadar az başvuru oldu. 

Ankara'da 'Gelişmeleri hep önce bürokratlar görür. Tecrübeleri bunda büyük rol oynar' diye konuşulur. Şimdi de yapılacak seçimlerde tablonun tam netleşemeyeceği ve o nedenle de 1 yıl civarı yeni bir seçimin bile yapılacağını iddia edenler var. O nedenle çoğu kimsenin şimdilik topa girmek istemediği iddia ediliyor. Onu bilemeyi tabii ki şimdilik. 

Ne olursa olsun; yapılacak seçimler ve adaylara şimdiden hayırlı olsun. 

Ama şimdilik tüm taraflara sorduğumuzda, herkes 'kesinlikle rahat kazanıyoruz' diyor. 

Öte yanda, genel tabloda anketler farklı farklı ve birbiri ile alakasız çelişen sonuçlar veriyorlar. 

O nedenle herşey önümüzdeki bir aydaki kampanyalara ve performanslara bağlı. 

İnşallah demokrasiye yakışan hakkaniyetli ve adaletli bir seçim olur. 

Sağlıkla Kalın....


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları