Gece yarısı herkesin bildiği sır açıklandı

2021.12.02 08:35 - Son Güncellenme: 2021.12.02 08:35
A

Türkiye'de gündem inanılmaz bir hal aldı. Ve dün gece yarısı gelen bir son dakika haberi moda tabirle gündeme bomba gibi düştü. Ama bu kez beklenen bomba olarak. 

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı değiştirildi. 

Aslında bir süreden beri,  Lütfü Elvan'ın görevden affını isteyeceğine dair o kadar çok iddia vardı ki, artık neredeyse herkesin bildiği ve beklediği bir şey olarak görülüyordu.  

İddialar Elvan'ın uzun süredir ayrılmaması konusunda ikna edilmeye çalışıldığı yönünde idi. Ama beklenen oldu. Ve Elvan affını istedi. 

Kasım 2020'de geldiği görevinden neredeyse 1 yıl sonra (beraber geldiği ancak Mart 2021'de görevden alınan eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'dan 8 ay sonra) gitti. 

BEKLENEN OLDU

Yine kulislerde tahmin edildiği üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mevcut Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati atandı. 

Nurettin Nebati ismi özellikle son bir iki haftadır yani Lütfi Elvan'ın gideceğine dair spekülasyonların iyice tırmandığı süreçte çok konuşuluyordu. 

Ayrıca, bu son dönemde özellikle Lütfü Elvan neredeyse sessiz kalırken, Nebati ise ekonominin gidişatı ve genel politikalara dair ardarda açıklamalarıyla da bu açıdan dikkat çekiyordu. 

Bir önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile uzun süre yakın çalışan Nurettin Nebati yardımcılık görevinden daha önce de Bakan Danışmanı idi. 

Bakanlık için konuşulan isimlerden biri de yine Berat Albayrak'ın aynı zamanda tez hocası olan Prof. Erişah Arıcan idi. 

İKİ İSİM

Nisan 2016'da Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Prof. Dr. Erişah Arıcan, Eylül 2018 tarihinde de Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi olmuştu. Külliye'de ekonomi yönetiminde önemli isimlerdendi. 

Bugün Nurettin Nebati'nin mevcut ekonomi politikaları ve izleyeceği yol ile ilgili bir açıklama yapması bekleniyor. 

Ankara kulislerinden sizden bilgilere göre, Arıcan ile Nebati isimlerinin üzerinde ciddi bir süredir çalışılmış. 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi,  Lütfi Elvan'ın kalması için de öte yandan bir dizi görüşme gerçekleştirilmiş. 

Ancak yine bu süreçte, önceden kendisi ABD'de toplantılarda iken haberi olmadan iki Merkez Bankası yardımcısının değiştirilmesi ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz taraftarı olanlarla yol yürünemeyeceğine dair açıklamalarının Elvan'ın kararının netleşmesine yardımcı olduğu konuşuluyor. 

Nurettin Nebati'nin aynen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi sert şekilde faiz karşıtı olduğu biliniyor. Hatta, 2016'da bu yönde de twitleri var. Bu nedenle izleyeceği politikaları da tahmin etmek zor olmayacak. 

POLİTİKA DEVAM EDECEK 

Tabii ki, zaten Erdoğan'ın faizi indirme konusundaki ısrarlı ve kararlı açıklamaları düşünüldüğünde Nebati'nin de bunun tersi bir adım atması beklenemez. 

Daha önce Merkez Bankası Başkanlığı'na atandıktan sonra üç kez faiz arttıran ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini çeken Naci Ağbal'ın yine bir mart ayında gece yarısı kararıyla görevden alındığını unutmayalım. 

Atama ülkemize hayırlı olsun.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları