Erken seçim uzmanlarına işte gerçek erken seçim tarihi

2021.09.12 23:06 - Son Güncellenme: 2021.09.12 23:06
A

Artık okumadan, araştırmadan sadece hap bilgilerle hayatımıza öyle devam eder, hale geldik ki , sanki her şey yeni oluyormuş gibi sanıyoruz. 

Aslında bundan yaklaşık bir sene önce seçim barajının AK Parti'nin planlamasına göre %7 olacağı defalarca yazıldı çizildi. Taslaklarının haberleri basında yer aldı. Arşivlerde var. 

Şimdi bakıyorum da; Türkiye'de sanki yeni bir gelişmeymiş gibi AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçim barajı teklifinde sürpriz olarak %7'de anlaştıkları konuşuluyor. 

Arşive lütfen bakın, AK Parti'nin seçim yasası ile ilgili taslağında kafasındaki barajın %7 olduğu çok net olarak açıkça ifade edilmiş. 

Şimdi bugünkü duruma bakalım. Ama dediğiniz gibi tamamen bilgiye ve net gelişmelere dayalı olarak analiz yapalım. Çünkü o kadar çok gri alan, spekülasyon, dezenformasyon var ki, bu bilinmezlik içinde hepimiz sağa sola savruluyoruz. 

Bir de buna Türkiye'deki ciddi kutuplaşma da eklenince ortada tam bir belirsizlik, kakafoni ve savrulma durumu ortaya çıkıyor. 

Şimdi de en popüler sorulardan biri ne? Tabii ki ne zaman seçim olacağı. Ya da başka bir şekilde söylemek mümkünse, erken seçim geliyor mu? 

Sağda solda çevrenizde, 'Bana çok özel gelen bilgi var, yıl sonuna kadar seçim olacakmış veya gelecek martta seçim var' diyenler ya da benzeri kehanetleri ortaya atanlar vardır. 

Ancak sakince, araştırdığımızda ortadaki net tabloyu size anlatalım. Yani seçim gerçekten en erken ne zaman olabilir sorunun yanıtnı. 

Malumunuz seçimler 2023 yılında ve haziran ayında.  İktidar da kesinlikle erken seçim olmayacağını iddia ediyor. Tabii siyasette neler olur bilinmez. 

Peki velev ki, olursa erken seçim demek için bu tarihin ne zamanlarda olması gerekiyor? 

Tabii ki; en geç bu yıl sonuna dek ya da gelecek yılın başlarında olmasına erken seçim diyebiliriz.

Ondan sonra 2022 sonbaharına kalan bir seçim için bir kaç aylık erken dönem için artık erken seçim demek biraz zorlama olur. Olsa olsa çok az erken denilebilir.

Şimdi ne zaman olacağını gelin bir matematik denklemi gibi açalım.

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin yeni yasama yılında Meclis'e sunacağı ve yüzde 7 baraj öngören Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği eğer geçerse otomatikman yasal zorunlulukları da beraberinde getirecektir. 

Gelin bu yasal zorunluluğa bakalım.. Bakın ilgili madde değerlendirmesi nasıl?

'Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasında 'seçim yasalarında yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz'

Tabii ki Meclis'in Ekim başında açılacağını da düşündüğümüzde ve de bu müzakere, oylama ve yasalaşma süreçlerinin yasa teklifinin bu veya değiştirilmiş hali ile de olsa günler haftalar alacağını da göz önüne alırsak durum çok net oluyor. 

O da yasa değilikliği otomatik olarak Anayasaya göre en 1 yıl sonra uygulanabilecek demek. E kolay kolay Anayasa da değişemiyeceğine göre, demek ki seçimler olursa en erken 2022 Ekim ortası veya Kasım'dan önce yapılamayacak. 

Hatırlarsanız, ekranlarda defalarca erken seçim zor dediğimizde karşımızda, iki senedir 2020 veya 2021'de kesin seçim var diyenlerle doluydu ortalık. Ve gelinen nokta durum böyle. 

Türkiye'de bilgi kirliliği, manipülasyon ve alıcısı var diye popüler söylemler artık giderek can sıkan bir hal aldı. 

Lütfen karşılaştığımız ne iddia olursa olsun, her bilgiyi en az iki üç ayrı kaynaktan karşılaştırmalı değerlendirelim. 

Sağlıkla kalın..


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları