Yazarlar
Metehan Demir
metehandemir@bursadabugun.comElon Musk'ın kumarının şifreleri
2024.11.25 00:21 - Son Güncellenme: 2024.11.25 00:21Son olarak, Amerikan seçimlerinin 'Türkiye yansıması nasıl olur' diye bir analiz yazmıştım. Orada daha Trump'ın yeni kabinesi belli olmadan ilişkilerde büyük bir ilerleme ve gelişme beklenmemesi gerektiğini ve zaten 'böyle gelmiş böyle gider' sisteminin de devam edeceğini söylemiştim.
Ve, Trump kabinesi açıklandıktan sonraki isimlere ve hale bakınca da, Türk Amerikan ilişkilerinde İsrail ve terörle mücadele ekseni üzerinden çıkacak krizlerle pek parlak günlerin olmayacağı kendini hissettiriyor.
MUSK BAŞROLDE
Bugün enteresan bir başlık var; Elon Musk. Dünyanın neredeyse sadece en zengin değil, en de ünlü adamı artık.
İş dünyasının önemli bir ismi iseniz ve açıkça da kimliğinizi saklamadan bir seçimde bir gruba, bir isme ya da bir siyasi partiye destek verecekseniz, bu normalde büyük bir risk içerir.
Kazanmanız halinde (aslında aleni maddi destekle pozisyon almanız etik olarak yasak olsa da) getirisinin çok büyük olacağı bal gibi bilinir. Ancak, taraf tuttuğunuz grup ya da kişi kaybederse de hızlıca en ağır hasar görenler sınıfına doğru yolculuğa başlarsınız.
Temelde, aslında iş dünyasının veya herhangi bir şahsın tabii ki bir ideolojik görüşü olabilir. İşini gücünü bırakıp siyasi mücadeleye de destek verebilir. Ancak, 'Hem destek vereyim, hem de bu verdiğim destekle siyasi rant ve ekonomik kazanç peşinde koşayım' demek etik açıdan asla kabul edilmeyecek bir şeydir.
Ama dünya öyle bir hale geldi ki; bunu kimileri açıkça, kimileri de perde arkasından yapıyor. Bizde de bazen böyle değil mi?
Son seçimlerde Amerika'da da bu açıkça ortaya konuldu.
Amerikan basınında Elon Musk'ın bu seçimle neler kazandığını anlatan müthiş analizler çıktı. Daniel Kleidman imzalı bir analizde Elon Musk'a dair bilinmeyen çarpıcı detaylar yer aldı. Gelin birlikte okuyalım:
'Trump'ın Beyaz Saray'ı geri kazanmasına yardımcı olmak için kişisel olarak 130 milyon dolardan fazla bağış yapan (ve süper PAC'si 200 milyon dolar veren) dünyanın en zengin adamı Elon Musk, seçim temettüsünden yararlanmak için zaman kaybetmedi. Vivek Ramaswamy ile birlikte hükümet verimliliği üzerine bir komisyona başkanlık etmek üzere atandı ve Axios'a göre, Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ile gizli görüşmesine bile katıldı. Musk ayrıca Başkan Biden ve kongre Cumhuriyetçileriyle toplantılar için Trump ile Washington'a gitti.
Musk, gelecek yönetimle sahip olduğu bu nüfuzdan finansal olarak yararlanacak. Şirketleri, elektrikli araçlardan roket ve uzay araştırmalarına, uydu destekli internet teknolojisinden yapay zekaya kadar ekonominin en güçlü sektörlerinden bazılarında devasa oyuncular. New York Times'a göre, Musk'ın federal hükümetle 17 farklı kurumla en az 100 farklı sözleşmesi var. SpaceX roket şirketi zaten on milyarlarca dolarlık hükümet sözleşmelerine sahip ve Trump başkanlığı sırasında milyarlarca daha kazanacak.
Ve Musk, Trump göreve geldikten sonra kendisine finansal bir sürpriz getirebilecek önemli hükümet düzenleyicilerini dikkatlice geliştirdi. Politico'ya göre bunlardan biri, Trump'ın ajansın başkanı olarak ataması beklenen FCC Komiseri Brendan Carr. Carr, Musk'ın Starlink uydu şirketini Biden yönetiminin kırsal geniş bant programından çıkardıkları için komisyon üyelerini eleştirdi.
GLOBAL ETKİ
Bu arada Musk'ın soruşturmaları durdurabilecek diğer düzenleyici atamaları etkilemesi önemli. Ancak Musk'ı benzersiz kılan şey, etkisinin kendi işletmelerine fayda sağlayabilecek ABD politikalarının çok üzerinde olmasıdır. Musk, küresel iş imparatorluğu aracılığıyla, jeopolitiği belki de tarihteki hükümet dışındaki herhangi bir kişiden daha büyük bir ölçekte dünyayı etkileme gücüne sahip olacak.
314 milyar dolar olarak tahmin edilen kişisel serveti (Trump'ın seçilmesinden bu yana yaklaşık 95 milyar dolar arttı), birden fazla ülkenin GSYİH'sının toplamından ve birçok sanayileşmiş Batı ülkesinin savunma bütçelerinden daha büyük.
Musk'ın Starlink'i şu anda yörüngede olan uyduların en az yarısına sahip. Starlink aracılığıyla Musk, savaşların gidişatını değiştirme gücüne sahip, çünkü kontrol ettiği iletişim takımyıldızı genellikle hükümetlerin savaş bölgelerinde internet erişimi elde etmenin birincil yolu. Hırsları sınırsız görünüyor - hatta uzayı sömürgeleştirmenin ön saflarında olmayı umuyor.
Ve bunların hiçbiri, 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı ve Trump'a yardım etmek için bir mega megafonu olarak konumlandırdığı sosyal medya platformu X'in sahipliğini bile hesaba katmıyor.'
Heyecanlı ve sürprizlerle dolu bir döneme hazır olun...
Sağlıkla Kalın..
Yazarın diğer yazıları
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu 21 Temmuz 2025 Pazartesi, 08:15
- İsrail'in derin kirli planı 17 Temmuz 2025 Perşembe, 11:08
- İsrail İran savaşını anlamak 16 Haziran 2025 Pazartesi, 07:39
- Ya bıçak ya da silah olsaydı 05 Mayıs 2025 Pazartesi, 07:32
- İnsanlar sinir hastası oluyor 24 Nisan 2025 Perşembe, 12:25
- Türkiye'de tekstil sektörü alarm veriyor 07 Nisan 2025 Pazartesi, 08:43
- Bir güne neler sığıyor bu ülkede... 20 Şubat 2025 Perşembe, 13:23
- Bu bir süreç değil 16 Ocak 2025 Perşembe, 00:21
- Suriye umut ve belirsizlikler denizi 10 Aralık 2024 Salı, 12:13
- Suriye'yi askeri strateji ve milli açıdan okumak 06 Aralık 2024 Cuma, 11:31
Yazarlar
- NATO zirvesinde Bursa detayı Hasan Boztürk
- Bursa'nın dağ ilçelerinde her yıl aynı sorun... Hasan Yalçın
- Bursa sanayisinde yangınlar ve patlamalar! Elif Didem Danacıoğlu
- Bursamızda yaşamın ev mimarisine yansıması B... Prof. Dr. Murat Taş
- Riskli ama amacına ulaşan hazırlık maçı izle... Çetin Sabırlı
- Bursaspor ve pilot takımda sıcak gelişmeler! Cevdet Altınel
- Bursa'da Osmanlı döneminin birbirine güç ver... Aylin Tekir
- Bursa'nın havası hareketli, yeri sessiz! İsmail Arslan
- Bursa'da gündeme bomba gibi düşen iddia: Ücr... E. Pınar Turan Kahraman
- Anılarda da yaşıyor artık o, yüreklerde de... Binay Kazan
- FSM Bulvarından Sosyal Medyaya Savrulmak Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Memur emeklisi soruyor: Seyyanen zam neden yok? Ferdi Sönmez
- Sizin Tercihiniz Nedir? Kavun mu? Karpuz mu? Ramazan Başan
- Süresiz nafaka dönemi bitiyor mu? Av. Ezgi Ay Sayma
- Huzursuzluğun adı ne? Yeşim Mutlu
- Karagöz: Hayal İçinde Hayal sergisi Kamuran Vatansever
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz