Dünya Sağlık Örgütü'ne güveniyor musunuz?

2021.12.27 07:30 - Son Güncellenme: 2021.12.27 12:28
A

Dünya literatürüne sanki resmi takvimmiş gibi 1 Ocak 2020'de giriş yaptığı açıklanan Covid19 pandemisi ikinci yılın sonuna doğru yaklaşıyor. 

Neden resmi takvim gibi dedik, çünkü dünyaya resmen girişi gerçekten bazı kaynaklara göre, 2020 başı olarak kabul ediliyor. Şaka gibi. 

Bugüne kadar merkezi Çin'in Wuhan eyaleti olarak kabul edilen Covid19 virüsünün yarattığı belirsizlikler, ekonomik çöküşler, sosyal siyasi fırtınalar, umutsuzluklar, hastalıklar ve ölümler hepimizin malumu. 

HÂLÂ BELİRSİZ 

Hâlâ yapılan onlarca çalışmaya rağmen bu virüsün kaynağının doğal yollarla mı yoksa laboratuvar şartlarıyla suni olarak mı üretildiği bile belli değil. 

Sayısız ve yine birbiriyle çelişen açıklamaları da hepimiz hatırlıyoruz. Dünya istihbarat örgütleri bile işin içinden çıkamıyor.

Tedavinin başlarında resmen verilen ilaçların hiçbir işe yaramadığı, hatta zararının olduğu da açıklandı. 

Dünya Sağlık Örgütü denen yapının en başta maske takmaya bile gerek yok dediği salgında neredeyse ikinci yılı bitirmek üzereyiz. Neredeyse grip ortadan kalkarken milyonlar hayatını kaybetti. 

Dünyanın dört bir yanından birbiriyle çelişen bilimsel açıklamalar geliyor. Ardarda yeni virüs mutantları açıklanıyor. Gündemde olan son virüs ise Omicron. Yunan alfabesinde bu gidişle neredeyse harf kalmayacak. 

Öte yandan evet belki aşı olmak gerekli ama aşı tedirginleri ya da karşıtlarının tezleri ise artık zaman zaman insanların kafasını karıştırıyor. 

Ben aşı oldum ama aşı karşıtlarının söylemlerinde en baştan beri sundukları bazı tezler neredeyse ön plana çıkmaya başlıyor. 

Dünyanın dört bir yanında bu salgını el birliği ile yenmek adına bulunan aşı formülleri fakir ülkelerle de paylaşılsa ve global bir seferberlikle bu bitirilse, ama nerdee. Her gün yeni şeyler gündeme pompalanıyor.

Hatırlar mısınız? Aşı şirketleri de en başlarda 2022 baharında ya da yazında bu hastalık ortadan kalkacak derken artık üç ayda bir aşı olsanız iyi olur demeye başladı. 

Ama yeni bulunan mutant virüs Omicron ise hızla yayılmaya devam ediyor. Ve bazı batı ülkeleri yeniden kapanmayı başlatıyor. Ve de bunu fırsat bilerek dünyanın fakir ülkelerine sınırları tamamen kapatmayı planlıyor. 

NE DENİLMİŞTİ? 

Halbuki yine hafızamızı zorlarsak, bu virüs ortaya çıktığında hızlı yayıldığı açıklansa da etkisinin çok ağır olmadığı hastanelere yatışın fazla tespit edilmediği ve ölümlerin de neredeyse yok sayıda olduğu söylenmişti. Daha benzer açıklama geçen gün İngiliz resmi sağlık otoritelerince yapıldı. 

Ama bir anda ağız ve söylem değişti ve Dünya Sağlık Örgütü ortaya çıkarak uçaklarda bile iki kat daha hızla yayılıyor, tehlike çok büyük daha dev bir riske karşı karşıyayız diyerek dünyada yeni bir panik dalgası yaratıyor. 

Bu ağız değişikliği kısa sürede nasıl oluyor, anlaşılır gibi değil. Ama bu kullanışlı aparatın alıcısı çok. 

SABIR TÜKENDİ

Ama artık insanlarda sabır kalmadı. Dünyanın en sakin ülkelerinde bile sokaklarda büyük protesto gösterileri yaşanıyor. 

SİZCE? 

İnşallah günün birinde Dünya Sağlık Örgütü ile bu büyük aşı firmaları ve dünyanın dev kartelleri arasında insanları paniğe sevk etmek, büyük rantlar sağlamak ve ardından da dünyanın dengelerini bozmak üzerine kirli ilişkiler çıkmaz. 

Ben böyle bir şeyin olacağına inanmak istemiyorum. İnanmıyorum da. 

Fakat her gün yaşanan ve birbiriyle çelişen gelişmeler insanoğlunun kafasının çok ciddi şekilde karışmasına neden oluyor. Ve bu karışıklık daha da artarsa beraberinde ciddi kaosları getirecektir.

Gelin şimdi son duruma bakalım; 

Covid-19 verilerinin derlendiği "Worldometer"  sitesindeki son rakamlara göre, tespit edilen toplam vaka sayısı 280 milyon'u geçti.

ABD, 53 milyon 33 bin 604 ile ilk sırada. Amerika'yı 34 milyon 786 bin 802 ile Hindistan, 22 milyon 234 bin 626 ile Brezilya, 11 milyon 891 bin 292 ile İngiltere, 10 milyon 392 bin 20 ile Rusya, 9 milyon 88 bin 371 ile Fransa, 7 milyon 9 bin 73 ile Almanya, 6 milyon 184 bin 762 ile İran, 5 milyon 718 bin ile İspanya ve 5 milyon 647 bin 313 ile İtalya izliyor.

ÜLKEMİZDE DURUM

Türkiye'de şimdiye kadar 9 milyonu aşkın vaka tespit edildi. Covid-19 nedeniyle dünyada yaklaşık 5,5 milyon kişi hayatını kaybetti. 280 milyonun üzerinde toplam vakanın 5,5'da birinin sadece Amerika'da olması ve geri kalanın da büyük bölümünün Avrupa'da gerçekleşmesi ile rakamların sağlığı konusunda gerçekten sayısız soru işareti yaratıyor. 

Bu konuda bahsettiğimiz ve herkesin konuştuğu
şüphelerin boş çıkması ve bu hastalığın da bir an evvel dünyadan silinmesi umuduyla.

Sağlıkla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları