Cumhurbaşkanlığı adaylığında resim netleşiyor

2022.09.03 09:12 - Son Güncellenme: 2022.09.03 09:12
A

Cumhurbaşkanlığı seçimi şunun şurasında eğer bir erken seçim olmazsa - ki ben olacağını tahmin etmiyorum - 8,9 aya yapılmış olacak. 

Ankara'da genel beklenti seçimlerin mayıs ortasında hatta Mayıs'ın 14'ünde yapılacağı yönünde. 

Haziranda olmamasının sebebi de o ayda çok fazla sayıda üniversite dahil giriş sınavlarıyla dolu yoğun bir temponun olması. Tabii ki belli olmaz. 

Ama yine de Mayıs ya da haziran fark etmez yani seçimlere yine de çok fazla bir süre kalmadı. 

Az önce, Türkiye'de tanınan bir ekonomist beni aradı ve ısrarla erken seçim olacağını ve seçimin de Kasım'da olacağını belirtti, daha doğrusu iddia etti. 

Yalan değil; bu fikrin alıcısı daha doğrusu bu komple teorisinin satın alanı çok. Ortaya atarsınız tutarsa kahramansanız, tutmazsa son anda dengeler değişti der işin içinden çıkarsınız. Aritmetik ve siyasi kurallar gereği Meclis'te seçim kararı yarın alınsa yapılması için 60 gün geçmesi gerekiyor. E Meclis'te 1 Ekim'e kadar kapalı. Erken açılmadıkça bu karar da hayata geçemez. Kısacası zor işler ve çok zorlama. Ekim'de karar alsa bile Türkiye kışın seçime gidemez. 

Neyse sonuçta Cumhur İttifakı'nın adayı belli. Bu konuda bile hala Recep Tayyip Erdoğan'ın son anda vazgeçeceğini söyleyecek kadar komple teorilerine inananlar var. 

Asıl merak edilen tahmin, temenni, komple teorisi ve ortaya karışık sallamalar dahil teoriler havada uçuşurken, cumhurbaşkanlığı'nda millet ittifakının adayının kim olacağı

Son 15 günde iki önemli gelişme yaşandı. Bunlar da, millet ittifakının adayının kim olacağına dair bize daha net resimler vermeye başladı. 

İlki isimleri çok geçen ve ciddi bir taraftarı bulunan Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu ile ilgili. Cumhuriyet Halk Partisinin kurmaylarından aldığımız bilgiler, her iki ismin de Kemal Kılıçdaroğlu'na doğrudan bu seçimde aday olmalarının söz konusu olmadığı, tartışmaların da kendilerinden bağımsız geliştiği ve seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına tam destek verecekleri yönünde taahhütte bulundukları yönünde. 

Bu kulisten de kuvvetli bir bilgi. Artık Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına adım adım gidiliyor. 

Ancak ortada ciddi bir sorun var, o da İyi Parti'nin başta Meral Akşener olmak üzere Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına kafasının tam yatmaması. 

Açıkça karşı da çıkmıyorlar ama acele etmeyelim diğer adayları da bir süzgeçten geçirelim diyorlar. 

Meral Akşener zaten aday olmayacağını defalarca söyledi. Akıllı bir taktikle Başbakan adayı olacağını söyleyerek kendini tartışmalardan sıyırdı. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun da adaylığına açık destek vermedi. 

Siyasi bir nezaket çerçevesinde süreci yönetmeye çalışıyorlar. Altılı masadan ne çıkar bilemem ama Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına adım adım adım gidilirken son virajın iyi Parti olduğu görülüyor. 

CHP'liler son olarak bana bu konuda da sorun olmayacağını ve elbirliğiyle Kemal Bey'in aday göstereceğini söylüyorlar. Eğer böyleyse artık yavaş yavaş Kılıçdaroğlu'nun adaylığı yoluna girmiş gibi. Ama yine de siz bir dipnot olarak aklınızda tutun Kılıçdaroğlu olmazsa altılı masadan kimse olmaz ve iş dışarıdan bir adaya gider. 

Bu da, altılı masanın çökmesi anlamına gelir. Seçim stratejileri ilk turda Tayyip Erdoğan'a karşı kazanma üzerine kuruluyor. Olmazsa ikinci tura kalacak ve bu 2. seçimlerde gözler tabii ki doğal olarak HDP'de olacak. 

Ama HDP'nin Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayına destek vermesinin de şüphesiz siyasi bir diyeti ve HDP açısından istekleri kapsayacaktır. Mesela teröristbaşı Öcalan'a ev hapsi. 

En son Meral Akşener 2 Ekim tarihinde cumhurbaşkanı adayini açıklayacaklarını söyledi. 

Bu en son en önemli açıklama olarak kayıtlara geçti. Şimdi herkes yaklaşık bir ay sonra bu açıklamanın ne olacağını merak ediyor. 

Ama altılı masanın bu konuda bu açıklamadan haberi olmadığı da söyleniyor yani iyi parti ipleri yavaş yavaş sonucun belirlenmesinde ele alıyor. 

Bu ay çok siyaseten hareketli geçecek.  Adaylıkta geri sayım başladı.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları