Batının derdi Ukrayna mı, yoksa oyunlar başka mı? 

2022.03.07 07:46 - Son Güncellenme: 2022.03.07 07:48
A

Savaşın artık neredeyse ikinci haftasının sonuna doğru geliyoruz. Bugün 3. tur müzakereleri yapılsa da aslında Rusya'nın kafasındaki plana göre ağır ağır Ukrayna'yı işgal yolunda attığı adımları görüyoruz. Vladimir Putin yönetimi ana hedeflerinden  Kiev'e ve mevcut yönetimi devirmek için harekatına adım adım yürüyor. 

Her ne kadar Ukrayna gerçekten beklenenin üzerinde bir savunma sergilese ve büyük bir fedakarlık gösterse de sonuçta güçler kıyaslamasında Rusya ağırlığını yavaş yavaş koymaya başladı. 

Bugüne dek başta ABD olmak üzere batı dünyası çeşitli ambargolar ve dolambaçlı yollarla Ukrayna'nın yanında olduğunu söylese de tıpkı Ukrayna lideri Zelenskiy'in dediği gibi Kiev yönetimi en başından beri gerçekte yalnız bırakıldı. 

SADECE DAYAN UKRAYNA 

Bir buçuk milyon Ukraynalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Sayının giderek artmasından korkuluyor. Sivil ölümleri yükseliyor. Tüm bunlar olurken de batı dünyası sadece çeşitli göz boyayan demeçlerle 'Dayan Ukrayna' demekten başka bir şey yapmıyor. 

PLAN HAZIR MI? 

Dün Amerika'da bir televizyon kanalında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çok ilginç bir açıklama yaptı. Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin öldürülmesi halinde Kiev yönetiminin devamı konusunda planı olduğunu söyledi.

Blinken'ın' kendisine, Zelenskiy'nin görüştüğü liderlere birkaç kez "bu son görüşmemiz olabilir" dediğini hatırlatan ve 'Eğer Rusya Zelenskiy'i öldürürse bunun karşılığı ne olacak? Ukrayna'da onun başında olmadığı bir yönetimi desteklemek için bir acil durum planınız var mı?' diye soran sunucuya verdiği yanıt ise ilginçti: 

''Ukraynalıların bunun için şu anda detayına girmeyeceğim planları mevcut, ancak şunu söyleyebilirim ki biz yönetimin şu ya da bu şekilde devamını isteriz." 

Bu sözlerin önceki gün Amerika'da Washington Post dahil basında çıkan ve Zelenskiy'nin kaçarak Polonya veya bir başka ülkede sürgün hükümeti olarak göreve devam edebileceği yönündeki haberlerin ardından gelmesi çok dikkat çekici.

Hele bir de geçen hafta da Amerikan Başkanı Joe Biden'ın 'Ruslar Kiev'i alabilir ama kalpleri fethedemez' sözleri de hatırlandığında batı dünyası sanki bu sona doğru hazırlanıyor gibi görülüyor. Büyük ihtimalle bu hafta içinde gelişmelerin ne şekilde seyredeceğini göreceğiz. 

POLONYA GÜVENSİZLİĞİ 

Öte yandan, NATO İttifakı'na bakıldığında müttefikler arası nasıl bir samimiyetsizlik içinde olunduğunu da Polonya örneğinde görebiliriz.

Çünkü Blinken, ABD ile Polonya arasında Ukrayna ordusuna savaş uçağı verme işbirliğinin ne olduğuna yönelik soruya cevap verirken de şunları söylüyor: 

'Polonya'nın Ukrayna'ya Mig-22 ve Su-25 gibi Sovyet dönemi savaş uçakları vermesi Polonya'nın kendi kararıdır ve bu bir NATO kararı olmayacaktır.' Yani, topa girmeyiz mesajı. 

Zaten bu açıklamalar sonrası tıpkı daha önce Macaristan'ın çekingenliği gibi Polonya da yalnız bırakılacağı endişesinden hareketle Rusya ile karşı karşıya gelmemek için Ukrayna'ya uçak vermeye sıcak bakmadığını dün gece açıkladı. 

İRAN OYUNU 

Dünyada dediğimiz gibi Ukrayna bahanesi ile inanılmaz bir oyun oynanmaya ve farklı sürprizler ortaya çıkmaya başladı. Enerji kaynakları ve Rusya ile ilişkileri açısından kritik aktörlerden İran da gündemde yerini alıyor. 

Ukrayna'nın dayanması ile zaman kazanmaya çalışılırken, yeter ki Rusya'dan uzaklaşsın' amacı ile Amerika, Tahran yönetimi ile bozuk ilişkileri ve ambargoları normal süreçten daha hızlı iyileştirebilir.

Bu açıdan son olarak kavgalı iken birden barışma sinyalleri verilen Venezuella'dan sonra rota İran'a da dönüyor gibi. 

ABD'li Bakan bu konuda da ilginç açıklamalar yapıyor. Dışişleri Bakanı Blinken,  İran'la nükleer müzakerelerde sona yaklaştıklarını ifade ederek bazı zorlu konularda kayda değer gelişmeler kaydettiklerini söylüyor. Ayrıca görüşmelerin tamamlanmasını beklediklerini açıklıyor. 

Nefes kesen gelişmeler ardarda yaşanıyor. Bu hafta Ukrayna savaşında dediğimiz gibi Kiev dahil önemli gelişmeleri bekleyelim. 

Sağlıkla Kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları