Başkentin zor sorusu

2021.11.15 08:01 - Son Güncellenme: 2021.11.15 08:01
A

Türkiye'de sık sıkı gündem değiştiği için bazen ana tartışma konularını da unutuveriyoruz. 

HDP'ye yönelik açılan kapatma davası da bunlardan bir tanesi. 

Bu süreç alelade sıradan bir durum değil. 

2019 yerel seçimlerinde HDP'nin belli başlı merkezlerde ve özellikle büyükşehirlerde ağırlıklı olarak aday çıkarmaması sonuçları, dengeleri önemli ölçüde etkilemiştir. 

Bu nedenle, 2023 Haziran'da ya da karar çıkarsa 2022 sonunda bile gerçekleşmesi beklenen seçimlerde gözler bir anda HDP'ye döndü. 

Çünkü %50 + 1 sistemi ile Cumhurbaşkanını seçen başkanlık sistemini benimseyen Türkiye'de, %8 ila 12 arasında HDP'nin seyreden oy oranı ciddi belirleyici unsurlardan biri haline geldi. 

Siyaset kulislerinin bir bölümü, İyi Parti'nin HDP'nin ortaklığına çok sıcak bakmadığını söylese de, CHP'de ciddi bir kesimin de, HDP'nin zafer için mutlaka, desteğinin alınarak yola devam edilmesini istediği belirtiliyor. 

Ancak öte yanda da, en başta belirttiğimiz gibi HDP ile ilgili PKK terör örgütüne övgü, destek ve  bağlantılara kadar bir çok iddiadan hareketle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı bir kapatma davası var. 

Geçtiğimiz günlerde HDP ek savunmasını da sundu. 

Artık tüm dikkatler kararın ne olacağına yoğunlaştı. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın belirleyeceği bir günde toplanarak kararını verecek. 

PEKİ NE ZAMAN? 

Merak edilen sorunun yanıtını araştırdık, şimdi ona gelelim. Karar ne zaman çıkar? 

Ankara kulislerine göre, aslında HDP ek savunma istemeseydi, karar en geç aralık ayına kadar çıkmış olacaktı. 

Şimdi ek savunmanın incelenmesi, buna Yargıtay'ın vereceği cevap ve Anayasa Mahkemesi'nin dosyaları toplu olarak ele alması gibi süreçlerde sarkma olacağı için ilkbahara doğru netleşeceği belirtiliyor. 

SÜRPRİZ DE OLABİLİR 

Ama bazı uzmanlar ise yıl sonuna bile yetişebileceği ihtimali üzerinde duruyor. Seçimlerin sonrasına kalmasına düşük ihtimal olarak bakılıyor.

Karar şüphesiz ne olursa olsun hem iç hem de dış siyasette yeni krizleri ve tartışmaları getirecek. 

Siyaseten bir çok dengeleri değiştirecek. 

Bazıları HDP'nin tedbirler aldığını kapatılsa bile yeni adamlara hazırlık yaptığını söylüyor. Ama kapatma kararı gelirse 471 isim siyasetten 5 yıl tamamen yasaklı hale gelecek. 

Bunlar da HDP içinde çok kritik isimler. Bu büyük açık nasıl kapatılacak, yeni gelen isimler bunu nasıl telafi edecek ve dengeler nasıl parti içinde oturacak onu zaman gösterir. 

Tabii ki HDP'nin daha önce açıklamalarına da bakıldığında, şüphesiz Millet İttifakı'nın, adı konmuş ya da konmamış perde arkasında HDP ile bir işbirliğine gitmesinde karşılık olarak siyaseten ne ödeyeceği önemlidir?

HDP kapatma davasında karar ne olursa olsun (belki de hazine yardımı kesilecek) HDP gelecek dönemde seçimlere  yaklaşırken en çok konuşacağımız siyasi aktörlerden biri olacak. 

Çünkü kendi adayını belirleyip belirlemeyeceği, Millet İttifakı adayına destek verirse, karşılığında seçimin kazanılması durumunda 'desteğinin karşılığını' ne şekilde talep edeceği de merak konusu. Ki bu siyasetin doğasında normal. Desteğe karşılık siyaseten ne alacağa bakılır. İşte bu talepler seslendirildiğinde Millet İttifakı nasıl bunları göğüsleyebilecek, bunlar şüphesiz siyasetin derin koridorlarında şiddetli şekilde tartışılacak. 

Kış soğuk olacağa benziyor ama Ankara'da sıcaklık siyasette hiçbir zaman düşmüyor. 

İzlemeye devam edelim.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları