Alarma geçiren rapor... Türkiye neden Yunanistan'ı uyardı? 

2022.06.11 10:07 - Son Güncellenme: 2022.06.11 10:07
A

İki gündür Yunanistan çalkalanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın twitter üzerinden açıklamaları ve Efes 2022 Tatbikatı'nda yaptığı çıkışı gündemi sarstı. 

Erdoğan'ın, Yunanistan'a adalarını hukuka ve anlaşmalara aykırı olarak silahlandırması ile ilgili uyarıları ve bundan geri adım atmaması halinde Türkiye'nin gerekeni yapacağı yönündeki çıkışı Atina'yı karıştırdı. 

Bu sarsıntı sadece Atina'da sınırlı kalmadı. Avrupa Birliği, NATO ve Amerika Birleşik Devletleri ekseninde de alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Tabii ki; olağan şüpheli tarzı beklenen dostları hemen Yunanistan'ın yanında yer aldı. 

Kimileri bunun Türkiye'deki ekonomik krizi örtmek, gündem değiştirmek,  kimileri ise Türkiye'nin Yunanistan'la ilgili sorunlarında üste çıkmak amacıyla taktik bir manevra olduğunu iddia etti. Ama konuyu yakından izleyenler görecektir ki, Türkiye bu konudaki uyarılarını her seviyede aylardır hatta yıllardır yapıyor. Ve çok özel bir istihbarat çalışması yürütüyor. Bu açıklamalar da gelinen ve artık alarm veren durumun sonucu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışının asıl sebebi ise bu nedenle tamamen Ankara'nın haklılığı üzerine kurulu oldukça kritik ve hayati gerekçelere dayanıyor. 

Gerçekten biraz sonra ilk kez duyacağınız sebeplere. 

Dediğimiz gibi konu yani adaların uluslararası anlaşmalara aykırı olarak sistematik olarak silahlandırılması meselesi uzun süredir Birleşmiş Milletler'e gönderilen mektuplar, NATO nezdinde girişimler ve açıklamalarla gündeme getiriliyor.  

ALARMA GEÇİREN RAPOR 

Ancak geçen gün devletin zirvesine gelen bir rapor acilen harekete geçilmesi gerekliliğini ortaya koydu. 

Hava foroğrafları, çeşitli istihbarat kaynaklarından gelen bilgilerle hazırlanan raporda, 1923 Lozan ve 1947 Paris Anlaşmalarına aykırı olarak, Yunanistan'ın Limni, Semadirek, Doğu Ege ve 12 Adalarda silahlanma ile ilgili nasıl ihlallerde bulunduğuna dair detaylı bilgiler yer aldı.  

İŞTE O DETAYLAR

Buna göre Yunanistan bu adalarda milislleri dahil 80 ile 100 bin arası asker bulundurmaya başladı. Türkiye'yi doğrudan hedef alan özel silahlar getirdi. (Normalde bu adalarda sadece kamu güvenliği sağlayacak kolluk kuvveti bulundurabiliyor.)

Rapora göre, her bir adayı Türkiye'ye saldırabilecek sabit uçak gemisi olarak dizayn etme planı için düğmeye bastı. 

Bunu yaparken de ABD'nin kendisi ile yaptığı adaları askeri olarak kullanma anlaşmasının kendisine bir kalkan olacağı hesabına girdi. 

Yani bir saldırı yaparsa ABD de orada olacağından Türkiye'nin adım atamayacağı gibi anlamsız planlamalar gerçekleştirdi. 

Bütün bu detaylar Ankara tarafından teker teker istihbari yollarla tespit edildi. 

İşte bu nedenle de Türkiye en üst seviyede, Yunanistan'a bu planların farkında olduğu mesajını vererek önleyici hamle yaptı. 

Paranoya gibi gelebilir ama değil; bölgede her an güçlü ve tetikte olmamız gereken sinsi
bir çember var. Suriye'den Irak'a Karadeniz, Ege, Akdeniz'den Kıbrıs'a, Kafkaslara ve Libya'ya,

Sağlıkla Kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları