ABD ziyaretinde neler olacak?

2021.09.20 07:17 - Son Güncellenme: 2021.09.20 07:17
A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkezi New York'ta  olan Birleşmiş Milletler'in 76. Genel Kurulu toplantısına katılmak için dün gece ABD'ye geldi. 

Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ile MİT Başkanı Hakan Fidan da eşlik ediyor. 

Birleşmiş Milletler toplantıları ana amaç olsa da, her zaman Türk liderlerin bu ziyareti Amerika Birleşik Devletleri Başkanı veya üst düzey isimler ile yapacakları görüşmeler açısından da yakından takip edilir. 

FIRSATLAR

Çünkü BM gibi kurumlar artık etkinliğini önemli ölçüde yitirse de, bu tür zirveler liderlerin bir araya geldiği oturumları içerdiği için uygun vakitlerde ayaküstü bir araya gelmeler de dahil bir çok fırsatı yaratır. 

Sadece ABD'li yetkililer değil, New York'a genel kurul için gelenler dünyanın dört bir yanından devlet ve hükümet başkanları ile de ikili görüşme yapma fırsatı bulurlar. 

Pandemi nedeniyle geçen yıl fiziki olarak yapılamayan ve bu yıl da kısmi fiziki olarak gerçekleşecek BM toplantıları beraberinde şüphesiz çeşitli ikili temasları bu sene de getirecektir. Ayrıca, Afganistan, göç, iklim, terörle mücadele ve pandemi başlıkları da genel gündemde olacak. 

Siz değerli okuyucularımız için, New York'ta bulunan yetkililerle görüşüp ziyaretin ne aşamada olduğunu araştırdık. 

BIDEN HENÜZ YOK 

Aldığımız bilgiye göre, halen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile planlanan bir görüşme görünmüyor. Erdoğan Biden ile en son 14 Haziran'da Brüksel'de NATO toplantıları sırasında bir araya gelmişti. 

Ancak bazı kaynaklara göre, hala iki liderin bir araya gelmesi konusunda temaslar devam ediyor. Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Amerikalı muhataplarıyla görüşmesi ihtimal dahilinde. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gezisi yol dahil 4 gün sürecek. Peki bu ziyaret sırasında şu an itibari ile netleşen ne tür bir temas trafiği ve programı mevcut ona bakalım. 

İSRAİL NE OLACAK? 

Öncelikle şunu söyleyeyim, Erdoğan, gergin ilişkiler yaşanan İsrail'in Cumhurbaşkanı ile de New York'ta görüşebileceğini geçenlerdeki bir açıklamasında belirtmişti. Ancak şu an itibarıyla görünen bir randevu yok. Yine de, sürpriz bazı ikili temaslar olabileceği ve hala üzerinde çalışıldığı da konuşuluyor. Şimdi netleşen program nasıl, onu inceleyelim.

AÇILIŞ VAR

Bugün Türkiye saati ile akşam üstü gibi Cumhurbaşkanı, tam BM Merkezi karşısında bulunan ve yeni yapılan 35 katlı Türkevi'nin açılışını yapacak. Türkiye'den IC Holding ile bir Amerikalı şirketin birlikte inşa ettiği bina ihtişamlı bir görünüşe sahip. Bu binanın tapusu 1977'de dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil tarafından satın alınarak ülkemize kazandırılmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Foreign Policy Association ve SETA DC tarafından düzenlenecek programın ardından, Türk Amerikan İş Konseyi organizasyonunda 11.Türkiye Yatırım Konferansı'na katılacak. (Ünlü İtalyan Cipriani Restorantında) 

Salı günü ise ikili görüşmeler olacak ve Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurul'daki beklenen konuşmasını gerçekleştirecek. 

KİMLER VAR? 

Halen netleşen programa göre, AB Konsey ve Komisyon başkanları, Hırvatistan, Finlandiya, Gürcistan, Slovenya, Ukrayna, Polonya ve İngiltere liderleri ile ikili görüşmeler olacak. 
Tüm görüşmelerin yeni açılacak Türkevi'nde yapılacağı belirtiliyor. 

Şimdilik durum bu. Ancak, New York'u hafta boyunda gelecek haberler ve başta sıkıntılı bir dönemden geçen Türk Amerikan ilişkileri açısından yakından izleyeceğiz. 

Sağlıkla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları