ABD'nin Halkbank kararı ne anlama geliyor? 

2023.04.20 09:54 - Son Güncellenme: 2023.04.20 10:01
A

Bugün akşamüstüne doğru Amerika'dan gelen bir haber hem ekonomi hem de siyasi gündemi hareketlendirdi.

Yıllardır devam eden ve Amerika ile Türkiye arasında problemli başlıklar arasında önemli bir yer tutan Halkbank Davası'nda kritik bir viraj dönüldü. 

İran'a yaptırımları delmekle suçlanan Türkiye Cumhuriyeti devlet bankası Halkbank'a cezai kovuşturmaya olanak sağlayan kararı inceleyen ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank dosyasını New York Eyalet Mahkemesine geri gönderdi. Bir nevi görevsizlik kararı verdi. Ama davayı tamamen de düşürmedi. 

Malum Amerika'da bu davadan bir ara 25-30 milyar dolara dek ceza ile karşılaşabileceği söylenen Halkbank, ABD'de yargılanamayacağına dair itiraz etmişti. 

Son kararı ile Yüksek Mahkeme bu konuda bir karar vermedi ama yargılamayı da iptal etmedi ve de kararı daha önce olumsuz baktığı bilinen Manhattan'daki alt mahkemeye bıraktı. 

Bu noktada, dosya düşebilir diyenler var ama yüksek ihtimalle mahkeme meseleyi ele almaya devam edecektir. 

Bu arada; Kararın ardından Halkbank hisseleri borsada yüzde 10 arttı.

KARARIN ŞİFRELERİ 

Türkiye Amerika ilişkilerini New York Washington hattında takip eden Ali Çınar'a da bu son kararı ve ne anlama geldiğini sizler için sorduk. Verdiği bilgiler aynen şöyle;

-Anayasa Mahkemesi  Halkbank'ın muafiyet itirazını kabul etmedi.

-Anayasa Mahkemesi, alt mahkemenin Halkbank yargılanmalı talebini de net bir şekilde desteklemedi. ( bu olumlu / ancak gözden geçir demesi dikkate değer zira alt mahkeme 100% Halkbank aleyhinde)

-Anayasa Mahkemesi yargılamaya ilişkin kararı alt mahkemenin insiyatifine bıraktı.

Bu karadan ne sonuç çıkartılır;

•Halkbank davasında bundan sonra tek yetkili Manhattan'daki alt mahkeme. Bu mahkeme banka yargılanmalı diyordu.

*Halkbank alt mahkemenin olumsuz kararı sonrasında Anayasa Mahkemesine farklı konularda tekrar itiraz edebilir mi veya muafiyet gibi güçlü tezi ret olduğu için bir çok soru işareti var

•Alt mahkeme davayı devam da ettirebilir, düşürebilir de. ( düşürmesi zor ihtimal)

•Halkbank davası hala karışık , başladığımız yere geri döndük.( 2024 hatta 2025te konuşmaya devam edebiliriz)

-3-4 ay önceki Anayasa Mahkemesinde birkaç yargıç, yerel mahkemelerin ülkeleri yargılaması olmamalı o zaman eyaletlerdeki mahkemelerde Küba-Venezuella da yargılansın demişti.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları