ABD ile yaklaşan krize doğru

2022.07.25 08:49 - Son Güncellenme: 2022.07.25 08:53
A

NATO'nun yapılan son büyük Madrid zirvesinde hatırlayacaksınız Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrası Washington'a döner dönmez Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçaklarının satışı için elinden geleceği yapacağı sözünü vermişti. 

Ancak; geçen hafta içinde Washington daki gelişmeler yaşanan sıkıntıların daha da katmerli hale geleceğinin sinyallerini verdi. 

Neden mi? İlk endişe şimdiden gerçekleşti bile. ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon'un 2023 bütçesini içeren NDAA tasarısında, Yunan kökenli siyasilerin yönlendirmesi ile yapılan eklemelere onay verdi. 

Daha da açalım; 435 sandalyeli Meclis'te ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan ekleme 179'a karşı 244 oyla kabul edildi.

Çok sayıda vekilin de sponsorluk yaptığı önerge, ABD Başkanının Türkiye'ye F-16 satışı yapması için kongrenin iki kanadından Dışişleri ve Silahlı Kuvvetler Komitelerine bu satışın ABD'nin ulusal güvenlik menfaatlerine uygun olduğunu ve satılan F-16'ların (burası çok kritik) "Yunanistan hava sahasına yönelik sürekli ihlallerde kullanılmayacağını" sağlamak için somut adımlar atması taahhüdünü öngörüyor.

Tasarının tamamen yasalaşması için de Senatonun da NDAA tasarısı versiyonunda yer alması gerekiyor.

Senato tasarısında yer almaması durumunda ise iki kanadın NDAA tasarısı versiyonlarının tek metin haline getirecek Konferans Komitesinde kabul edilip birleştirilmiş NDAA tasarısında yer alması gerekiyor.

ABD'de tasarı kongrenin iki kanadında ayrı ayrı hazırlanıp kabul ediliyor. Daha sonra Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan Konferans Komitesinde birleştiriliyor.

Durum zaten buraya kadar tatsız ve bundan sonra Amerikan Senatosu'nda da durumun nasıl gelişeceğini hep birlikte göreceğiz. Ancak Temsilciler Meclisi'ndeki Türkiye'nin aleyhine olan bir önergeye verilen oy sayısının çokluğuna baktığımızda Senato'da da tatsız bir tablonun olması kaçınılmaz.

ASIL SORUN

İşte tam bu noktada gözden kaçırılmaması gereken bir kırılmayı sizin dikkatinize getirmek istedim. 

Bu hem Türkiye'ye uygulanan çifte standardın ne kadar acımasız olduğunu hem de önümüzdeki dönemde Türk Amerikan ilişkilerinde yaklaşan krizin F-16'lar üzerinden de karşımıza çıkacağını söylüyor.

Şimdi şu soruyu soralım; Amerika Birleşik Devletleri kendi kongresinde yani Temsilciler Meclisi ve Senato'da Yunanistan'a sattığı F-16 savaş uçakları veya herhangi bir silah sistemi için bunu Türkiye'ye karşı kullanmayacaksın diye zaman içinde bir istekte bulundu mu? 

Ek olarak, Türkiye'nin hakkı olan F-35 uçaklarının Rusya'dan alınan S400 füzeleri bahane edilerek verilmemesinin ardından programda adı bile geçmeyen Yunanistan'a F-35 uçaklarının satışını bile gündeme getirdi. 

Devam edelim: Bütün bu süreçlerde Yunanistan'a kalkıp da, 'Türkiye'ye karşı uluslararası hukuka saygılı olacaksın ve adaların silahsızlandırılması ve hava sahası ihlalleri dahil olmak üzere hiçbir konuda bu silahları kullanmayacaksın' diye şart koştu mu? 

Düşünsenize kendi hak ettiğiniz ve üyesi bulunduğunuz konsorsiyumdan F-35 uçaklarını alamıyorsunuz. F-16'ları almaya razı oluyorsunuz. 

Paranız Amerika Birleşik Devletleri'nde kalıyor. Bari bununla hava kuvvetlerinizin stratejik konseptinde mevcut açığı kapatayım diyerek 16 savaş uçağı almaya çalışıyorsunuz. Ama bu sırada bunları Yunanistan'a karşı kullanmayacaksın ya da çok dikkat edeceksin' diye inanılmaz bir şartla karşılaşıyorsunuz. Bu arada da Yunanistan bizim hava sahamızda her tür ihlali yapıyor. 

Türkiye'de gündem çok yoğun ama aradaki detaylar ilerde büyük krizlerin ayak seslerini bize gösteriyor. 

Bakalım bu iş nasıl çözülecek? 

Eğer ABD Başkanı Joe Biden şapkadan tavşan çıkarıp bu sorunu adaletli bir yaklaşımla çözerse ne ala, yoksa kriz kapıda. Tek çaremiz Milli Muharip Uçağımızı bir an önce hayata geçirmek. Bu kritik dışa bağımlılığı minimuma indirmek için şart. 

Sağlıkla Kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları