Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

İhracat iklimindeki gelişmeler ve PMI sinyali

2022.08.09 09:44 - Son Güncellenme: 2022.08.09 09:44
A

Hem dünyada hem de Türkiye'de bir numaralı gündem maddesi "ekonomi" olmaya devam ediyor. Özellikle ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının adımlarının resesyon ihtimalini artırması ile beraber tüm dikkatler ekonomik verilere yönlendirildi. Önceleri pek çok kesim tarafından dikkat edilmeyen ve hatta adı bile duyulmamış verileri artık hemen hemen herkes yakından takip ediyor.

Bu verilerden bir tanesi Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklim Endeksi. Bu endeks imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçmek ve takip etmek amacı ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hesaplanıyor. İhracat İklimi endeksinin 50,0'in üzerinde olması, ihracat ikliminde iyileşme olduğunu gösterirken 50,0'nin altındaki değerler bozulmaya işaret etmektedir.

Temmuz ayı verilerine göre endeks 50,0 düzeyinde gerçekleşti. Yani ihracat koşulları bir önceki aya göre değişmemiş oldu ve 2021 yılı Şubat ayından bu yana devam eden iyileşme dönemi sona erdi.

Diğer yandan Türkiye'nin PMI verileri de bir süreden bu yana olumsuz seyrediyor. PMI verisi imalat sanayi performansının izlenmesinde en hızlı ve güvenilir öncü veri olarak değerlendiriliyor. Dolaysıyla bu verinin de 50,0 puanın altında olması istenilen bir durum değil. Türkiye'nin İmalat PMI verisi son 5 aydır 50,0 puanın altında. Her ne kadar bu veri tek başına bir anlam ifade etmese de ekonomide yavaşlamaya yönelik bir sinyal veriyor olabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

Şimdi gelelim benim yakından takip ettiğim yine PMI verilerini içeren analize. Aşağıdaki grafikte hem Türkiye'nin hem de Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin PMI verilerini görüyorsunuz. Grafikteki "İhracat Yapılan Ülkelerin Hesaplanan Üretim PMI" verisi ABD, Almanya, BAE, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, Mısır ve Rusya'ya Türkiye'nin 2021 yılında gerçekleştirdiği ihracat rakamlarının ağırlıklandırılması ile hesaplanıyor.

Oluşan son verilere göre bizim önemli ihracat pazarlarımızda da yavaşlama sinyalleri giderek belirginleşiyor. Bu veriler IMF'nin dünya ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi ile de tutarlı sonuçlara işaret ediyor. Mevcut tablo bu şekilde oluşurken hem ABD'nin hem de AB'nin merkez bankalarının ileriye dönük politika adımlarına ilişkin yönlendirmeleri de bu tablonun biraz daha kötüleşebileceğine işaret ediyor.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları