Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

EYT'de işverenin gözden kaçırmaması gereken detay hangisi?

2023.01.31 13:18 - Son Güncellenme: 2023.01.31 13:18
A

Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen ve yeterli prim ödediği halde emeklilik hakkını elde edemeyen çalışanlar hakkında bu hafta Meclis son kararı verecek. EYT düzenlemesi Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra yasalaşacak. Elbette bu kadar uzun süreden bu yana gündemde olan ve oldukça detaylı çalışılması gereken bir konu hakkında kısa bir yazı ile yorum yapmak mümkün değil. Ancak konunun sadece çalışan değil aynı zamanda işveren tarafı olduğunu da unutmamak lazım.

Son düzenlemeye göre ilk etapta 2,2 milyon çalışanı etkileyen düzenleme toplamda 5 milyon çalışanı ilgilendiriyor. Yaş şartı tamamen kaldırılmış durumda. Diğer yandan kademeli prim uygulaması da devam ediyor. Yani 5000 gün ile 5975 gün arası olarak belirlenmiş uygulama sürdürülecek.

EYT düzenlemesinin Şubat ayında yasalaşmasını bekliyoruz. Yasalaşmanın hemen ardından emeklilik başvurularının E-devlet üzerinden yapılabileceğini biliyoruz. Bu da demek oluyor ki EYT kapsamında emekli olacak çalışanlar maaşlarını Mart ayından itibaren hak etmiş olacaklar.

Bir diğer önemli konu da emekli maaşının miktarı. Bu konudaki düzenlemeye göre EYT kapsamında emekli olan hiçbir çalışanın maaşı en düşük emekli maaşının altında olmayacak. Hali hazırda en düşük emekli maaşı 5500 TL olduğunu göre EYT'lilerin de en düşük emekli maaş miktarı da bu olacak. Tabi ki EYT'lilerin içinde ödedikleri prim ve çalışma süresine göre 5500 TL'den daha yüksek maaş alacak çalışanların da sayısının yüksek olduğu biliniyor.

Meclis'e gelen EYT düzenlemesinin çalışanları ilgilendiren kısımları genel hatları ile bu şekilde. Peki düzenlemede işverenleri ilgilendiren madde hangisi?

Bildiğiniz üzere mevcut uygulamaya göre emekli olup çalışmaya devam edenler için uygulanan bir prim mekanizması var. Bu mekanizma işverenlerin maliyetini artıran bir şekilde işliyor. Yani mevcut uygulamaya göre bir işletmeden emekli olup aynı işletmede çalışmaya devam etmek isteyen çalışanın maliyeti işveren açısından artmış oluyor. Son EYT düzenlemesi ile bu konuda da önemli bir kolaylık sağlanmış durumda.

Meclise sunulan yasa teklifine göre, emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihine takip eden 10 gün içesinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başladığı takdirde o tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak. Bu düzenlemenin işverenlere belirli oranda rahatlatacağı aşikâr ve bu detayın işletmelerin insan kaynakları ofisi için kritik öneme sahip olduğunu unutmamak lazım.

Hatırlayacağınız üzere bu düzenleme öncesinde EYT kapsamında doğan kıdem tazminatı yükünü ödemesini kolaylaştırmak üzere KGF paketinden limit tahsis edilmişti. Emeklilik işlemleri başladığı andan itibaren işletmelerin bu kefalete yoğun talepte bulunacağını tahmin ediyoruz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları