Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Akaryakıt zamları devam edecek mi?

2023.07.25 12:36 - Son Güncellenme: 2023.07.25 12:36
A

Bir süredir Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi akaryakıt fiyatları. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz hafta Resmî Gazete'de yayınlanan karara göre akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matbu tutarları güncellenmişti.

Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseltilmiş ve otogazdaki tutar da 5,77 lira olarak belirlenmişti.

Bu artışlar akaryakıta bir gecede %25 zam anlamına geliyor. Hâl böyle olunca söz konusu artışlar uzun süredir gündemde. Görünen o ki gündemde kalmaya da devam edecek.

Öncelikle akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor kısaca onu izah edeyim. ÖTV ve KDV oranlarını Hazine ve Maliye Bakanlığı belirliyor. Ancak akaryakıtın yani benzin ve motorinin baz fiyatı Uluslararası piyasada dolar cinsinden oluşuyor.

Oluşan döviz cinsinden fiyat içeride TL'ye çevriliyor. Sonra ÖTV, KDV ve dağıtım bedeli fiyatın üzerine yansıtılarak pompa fiyatı belirleniyor.

Yani içerideki KDV ve ÖTV ayarlamaları hariç akaryakıt fiyatları ağırlıklı olarak petrol fiyatı ve döviz kuruna duyarlı. Petrol fiyatları ve döviz kurları arttıkça bunlar pompa fiyatına yansıyor.

Önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler maalesef iç açıcı değil. Brent petrol fiyatında beklentiler yukarı yönlü. İçeride ekonomi yönetiminin uyguladığı politika kurlarda da artışa işaret ediyor. Dolayısıyla akaryakıt fiyatına etki eden ana iki değişken artışa işaret ediyor.


Diğer yandan bu artışların enflasyonist etkisi var. Akaryakıt fiyatlarının kısa süre içerinde enflasyon sepeti içindeki diğer ürün gruplarının fiyatlarını da etkilemesini bekliyoruz. Elbette deprem sonrası dönemde ihtiyaç duyulan ek bütçe açısından akaryakıttan alınan ÖTV önemli bir gelir kaynağı. Ancak yapılan son düzenlemenin cari yıl sonu enflasyon beklentilerimizi çok fazla artırdığını belirtmeliyim. Ayrıca Temmuz ayı içinde yapılan KDV düzenlemesi ile beraber bu ay çift haneli bir aylık enflasyon görme ihtimalimiz de arttı.

Brent Petrol Fiyatı Gelişmeleri


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları