Ramazan Başan

Ramazan Başan

Bursa Turizm Şehridir

2024.04.15 09:01 - Son Güncellenme: 2024.04.15 09:01
A

Bu hafta Turizm Haftası ...

Turizmin ülkemiz için hayati önemini kavradığımızdandır daha bir önem veriyoruz son dönemde.

Sebebi yıllık 56 milyar dolar geliri ile, istihdamı ve yarattığı diğer ekonomileri ile turizm bacasız ihracat yapan bir sanayii olduğundandır.

Ayrıca ülkelerin, şehirlerin markalaşmalarında da çok önemli bir role sahip.

Son yıllarda gastronominin popülerliği ile ülkemizde şehirler birbiri ile yarışır hale geldiler.

Festivaller, tanıtımlar ile şehirler yerli yabancı turistleri kendine çekmeye çalışıyorlar.

Bursa...

Potansiyeli ile tam bir turizm şehri.

Turizm adına ne ararsan var..

5 bin yıllık tarihi, Osmanlı'nın kurulduğu, başkent olduğu bir şehir.

Tarihiyle, denizi, doğasıyla, tarımı ve gelişmiş sanayisiyle birlikte, sağlık turizmi, gastronomi turizmi, inanç turizmi, kültür ve sanat turizmi, agro turizmi, alternatif turizm çeşitleriyle Bursa şehri ve ilçelerinin turizm potansiyeli sanıldığından çok yüksek.

Peki Bursa geçen yıl turizm pastasından umduğunu alabildi mi?

Güzel işler ve başarılı projeler hayata geçse de eksik kalan bir şeyler oldu ...

Arap turistin bir kısmını Karadeniz'e kaptırdı Bursa..

Yeni eklenecek turizm potansiyellerini keşfedemedi...

İstanbul'a yakınlığının pozitif tarafını kullanamadı, bu durumdan  olumsuz etkilendi.

2023 yılında Bursa, 366.226 yabancı turisti ağırlarken 1.215bin 638 kişi yerli tursti ağırlamış. Ortalama geceleme 1.82'de kalırken %37 doluluk oranıyla çalışmış tesisler.

Bir sonraki yazımda Bursa Turizmi için alınması gereken önlemleri anlatacağım.

Bu yazımda Bursa'yı tanımayanlar için bir Bursa turu yapalım istedim.

Gelin gezelim beraber..

Bursa'ya gelen misafirler Bursa'da ne yapmalı? Nereye gitmeli?

Düşün peşime ....

UNESCO Şehri Bursa'yı Keşfetin  

Dünya Miras Komitesinin 15-25 Haziran 2014 tarihindeki 38. Dönem Toplantısında Kültürel kategoride "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşen Dünya Miras Listesi'ne girmiştir.

Bursa Gastronomisi ile Tarihi Lezzetlerin Tadına Bakın

Farklı kültürlerin yüzyıllarca beraber yoğurulması ile oluşmuş Bursa Gastronomisinde kent merkezinde 700 yıllık Bursa Kebabını deneyimleyebilir veya dilerseniz Tarihi Kayhan Çarşısı'nda Pideli Köfteyi tadabilirsiniz. Eski Aynalı Çarşı veya Tuz Pazarı'nda Bursalıların vazgeçilmezi Cantık listenizde mutlaka olsun. Tahtakale'de süt helvası, Kozahan 'da dondurmalı irmik tatlısı ve kaldırımlarda seyyar arabalarda görebileceğiniz bir sokak lezzeti Bağdat hurma tatlısı Atatürk Caddesi üzerinde adım başı bulabileceğiniz Kestane şekeri Bursa'nın tatlı çeşnilerindendir. Kozahan 'da közde Türk kahvesi, Ördekli Kültür Merkezi'nde Osmanlı çayı içinizi ısıtır. Ve dilerseniz kahvaltı, dilerseniz öğle veya ikindi atıştırması için Abdal Mehmed Camii civarında 3'ünü birden yemek isteyeceğiniz 3'lü Bursa lezzeti Tahinli pide, Bursa simidi ve cevizli lokum Bursa'nın olmazsa olmazıdır.

Koza Han'ı Gezip Türk Kahvesi İçin

15. yüzyıl'dan beri ticaret ve alışveriş merkezi olan Tarihi Koza Han'da, ipek alış verişi yaptıktan sonra Asırlık ağaçların altında, tarihi bir atmosferde yan yana bulunan birçok kafede dilerseniz közde kahvenizi yudumlar dilerseniz yemek yiyebilirsiniz.

Tarihi Çarşı'da Alışveriş Yapın

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Tarihi Çarşı'nın bulunduğu Hanlar Bölgesi'nde gezerken kokuların, lezzetlerin, renklerin, desenlerin, dokuların albenisine kapılıp kaybolun.İlk Osmanlı başkenti olan Bursa, aynı zamanda Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli ticaret merkezlerinden biridir.

Bursa'nın bu önemli ticari rolü ve Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olması, Hanlar Bölgesi'ne büyük hanlar, bedesten ve çarşılar olarak yansımıştır. Bu bölge, kurulduğu 14. yüzyıldan beri kentteki ekonomik aktivitenin merkezi olmuştur. Bölge estetik ve sosyal değerini korumuş ve tümüyle yayalaştırıldığı için hem turistler hem de kent sakinleri için çekici bir kamu alanı niteliğindedir. Hanlar ve çarşılar, kuruldukları 700 yıl öncesinden bugüne kesintisiz olarak işlemeye devam etmektedir.

Tarihi Irgandı Köprüsünü Gezin

Dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri olan Irgandı Köprüsü'ndeki çarşıyı gezin. 

Gökdere üzerinde yer alan ve şehrin merkezini doğusuna bağlayan köprülerden yukarıdan aşağıya doğru üçüncüsüdür. Köprünün ilk yapıldığı dönemde kagir olduğu, her iki tarafta 16 bölüm olmak üzere, toplam 31 dükkan, 1 mescit, ayaklarında ise depo ve ahır bölümlerinin bulunduğu bilinmektedir.

Günümüzde köprü ana yapısı 16 metre açıklığında ve 11 metre genişliğinde bir kemer den oluşmakta olup, kemerin iki yanında tonozla örtülmüş iç mekanlar bulunmaktadır. Çarşıdaki 18 dükkan ahşap iskelet sistemle yapılmış olup, payandalarla desteklenen cumbalarla Gökdere'ye doğru uzanmaktadır.

Bursa Kalesi'nde Yürüyüş Yapın

Bursa Kalesi'nin özgünlüğünü koruyan otantik sokaklarını yürüyerek gezin.

Yıllara meydan okuyan 3400 m uzunluğundaki surları ve kale kapıları ile Bursa, "Kaleli Kentler Birliği"ne üye bir şehirdir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde surların etrafını on bin adımla turladığından söz eder. Bitinya imparatoru Prusias tarafından yaşam alanı olarak inşa edilen Bursa Kalesi, Orhan Gazi'nin Bursa'yı fethetmesi ve başkent ilan etmesi ile altın çağını yaşamaya başlar. Asırlar boyunca birçok yapının inşa edildiği sur içi bölgesinde yürüyerek gezip, tarihin içerisinde yolculuk yapacaksınız.

Eski Bir Kaplıca'da Şifa Bulun

Eski bir kaplıcada banyo yapıp masaj ve kese ile vücudunuzu ve ruhunuzu yeniledikten sonra avluda soda ve ayran içerek serinleyin.

Şehrimiz, tarih ve medeniyetler merkezi olduğu kadar, termal hazineleriyle de bir şifa şehri. Üç büyük medeniyetten Roma, Bizans ve Osmanlı'dan kalma onlarca tarihi hamam ve termal kaplıca, günümüzde de şifa dağıtmaya devam ediyor. Bunların birçoğu Roma döneminden beri kullanılan, imparatorlara, padişahlara hizmet etmiş ünlü kaplıcalardır. Bursa'nın şifalı suları, mitolojik kayıtlarda Olimpos olarak geçen Uludağ'ın eteklerindeki Çekirge semtinden kaynamaktadır. Denizden yaklaşık 240 metre yükseklikte oluşan jeolojik bir yarıktan çıkan bu sular, bileşimleri bakımından benzer özellik gösterir. Büyük Türk Seyyah Evliya Çelebi Bursa'yı ziyaret ettiğinde; Bursa hakkında şu hükmü verir; ''Vel hasıl Bursa sudan ibarettir. Gören her göz Bursa'nın hakkını teslim eder. Bursa; akarsuları, çağlayanları ve termal kaynaklarıyla bir şifa yurdudur.''  Bursa termal sularıyla tedavi edilen hastalıkların başında romatizma ve nevralji gelir. Bursa'nın radyoaktif suları bu rahatsızlıkların ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde önemli rol oynar.

Zindan Kapı Müzesi'ni Gezin

Bursa surlarının, savunmanın güç olduğu Yerkapı düzlüğünden başlayarak, batıya doğru uzanan çift surun batı ucundaki en son alanını oluşturmaktadır. Cilimboz Deresi boyunca kayalıkların oyulması ile açılan bir yol ile ulaşılıp, Uludağ eteklerine açılan bir ara kapı konumundadır. Bu kapıyı eskiden pazara gelip giden köylülerin kullandığı bilinmektedir.

Helenistik dönem (M.Ö. 2. yüzyıl), Bizans dönemi (9. yüzyıl) ve Osmanlı döneminde (14. yüzyıl) varlığı bilinmektedir. Osmanlı dönemindeki tarihi belgelerde ismi "Bâb-ı Siccin" olarak geçmektedir. Kapı ve çevresindeki surların altında yer altı zindanlarının bulunmasından dolayı "Zindan Kapı" adını almıştır. Bu zindanların 19. yüzyıl sonlarına kadar hapishane olarak kullanıldığı arşiv belgelerinden anlaşılmaktadır.

Balibey Han'daki Zanaatçılara Uğrayın

Osmanlı'nın ilk 3 katlı hanı olan Balibey Han'a uğrayarak yerel sanatçıların atölye çalışmalarını izleyin.

Ticaret yapılarının yoğun olarak bulunduğu Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin en batısında yer alır. Kuzeydoğuya meyilli bir alan üzerine inşa edilmiş olan yapının doğusu iki, batısında yamaca yaslanmış durumdaki bölümü ise üç katlıdır.Bursa'daki hanlar içinde, üç katlı olarak inşa edilmiş tek handır. 

Ulucami'nin Eşsiz Hat Sanatlarını Görün

Ulucami'nin duvarlarını süsleyen benzersiz hat çalışmaları ile minberini görün.

Ulucami, Osmanlı mimarisinde, çok kubbeli cami formunun en büyük örneği olmuştur. Cami'nin içinde bulunan ve bazıları Abdülfettah Efendi, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Sami Efendi, Şefik Efendi gibi meşhur hattatlara ait olan 129 adet yazı, hat sanatının özgün örnekleri olarak gösterilmektedir. Fil ayakların her yüzünde celî sülüs ve kûfî hatlarla Esmâü'l-Hüsnâdan örnekler yazılmıştır. Ayrıca camide Sultan II. Mahmud'a ait bir levha da bulunmaktadır.

Caminin kündekârî tekniğinde, çivi veya bir başka bağlayıcı kullanmadan, birbirine geçme parçalardan oluşan minberi bir sanat eseri niteliğinde olup, Hacı Muhammed bin Abdülaziz bin İbnü'd-Devâkî tarafından yapılmıştır. Minberin doğu yüzünde güneş sistemi, batı yüzünde ise Samanyolu galaksisi tasvir edilmiştir. Ayrıca minberin kapısı üzerinde bulunan kitabede, Yıldırım Bayezid'in emriyle caminin H.802 (1399) yılında tamamlandığı belirtilmektedir.

Tophane Nöbet Değişimi

Tophane'de her saat başında bir seronomi var. Altı yüzyıl dünyaya adaletle hükmeden Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin türbesinde köklü bir devlet geleneği olan 'Sancak Nöbeti' törenini izle.  Osmanlı Devleti'nin manevi ruhuna saygı anlamı taşıyan Sancak Nöbeti sırasında Alplerin yaptığı tüyleri diken diken eden duaya sen de ortak ol.  

İznik'i Keşfetmeden  Dönmeyin

4 ayrı medeniyete başkentlik yapmış olan İznik, UNESCO Dünya Mirası aday listesinde yer alıp tarihi, doğası ve çini üretimi ile ziyaretinizin her ânını dolu dolu geçireceğiniz bir cazibe merkezidir. Ayrıca, I. ve VII. Konsülün burada toplanmasından dolayı Hristiyanlık tarihinin en önemli şehirlerinden biri olan İznik, zeytin bahçeleri arasından yaklaşık 200 m rakımdadır. 

İznik'e  giderek, İznik Ayasofya Camii'ni, İznik Sualtı Bazilikası'nı ve İznik Lefke Kapı'yı ziyaret etmeden dönme, İznik Gölü'nü feribotla karşıdan karşıya geçerek güzel bir deneyim yaşayın.

Gölyazı'yı ve Uluabat'ı Kayıkla Turlayın

Doğa ile tarihin iç içe geçtiği eşsiz güzellikteki Gölyazı; Uluabat Gölü üzerine kurulmuş eski bir Rum ada kasabasıdır. Tarihteki ismi Apollonia, Gölün ismi ise Apolyont'tur. Avrupa'dan Asya'ya uzanan önemli kuş göç yollarından bir tanesinin üzerinde bulunan Uluabat Gölü, her yıl çok sayıda leyleğe ev sahipliği yapmaktadır. Göl üzerindeki en önemli aktivite olarak 4 mevsim tekne gezintisi yapılmaktadır. Göyazı'da yaşayan kadınlar da balık avlamaya çıkmakta ve tutulan balıklar Gölyazı meydanında kurulan mezatta satılmaktadır. Apolyont Gölü olarak da adlandırılan gölün içinde farklı büyüklüklerde 11 ada bulunmaktadır. 

Tirilye'nin Tarihi Dokusunda Kaybolun

Tirilye'de tarihi evlerin arasında gezip bir balıkçıda yemek yiyin.

Antik bir kent, eski bir Rum balıkçı kasabası olan Tirilye; Kiliseleri, özgün mimarisini büyük oranda koruyan evleri, dar sokakları, limanı ile bakir bir sahil kasabasıdır. Mudanya sahilinin korunmuş köşelerinden biri olan Tirilye, balığı ve zeytini ile tanınan son dönemde turizm ile anılan eski bir Rum kasabadır. Bir zamanlar bölgenin en kalabalık yerleşim yeriydi ve yüz yıl önce buradan Avrupa'ya zeytin ve zeytinyağı ihraç edilirdi.

Kordon boyunca sıralanan restoranlarda taze balığın yanında Girit muhacirleri tarafından yapılan ve zeytinyağlıların ön planda olduğu mezeler Tirilye'de balık yemenin ayrıcalığını size hissettirecektir. Ayrıca Tirilye'nin çarşısında, Tirilye'nin leziz zeytin ve zeytinyağının tadına bakabilirsiniz.

Tirilye'nin en yüksek noktası olan tarihi Çamlı Kahve, rivayete göre Rum kadınların balığa giden eşlerini bekledikleri yerdi. Hava açık olduğunda bu noktadan körfezin eşsiz manzarasını, karşı tarafta Armutlu sahillerini gözlemleyebilirsiniz. 

Mudanya'nın Tarihi Sokaklarında Gezin

Mudanya Mütareke Müzesini gezerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun tarihine tanıklık edin.

Mudanya'da tarihi sokakları arasında gezerek, sivil mimarinin en güzel örnekleri olan Mudanya evlerini görebilirsiniz. Tarihi dokunun orjinal bir şekilde korunmuş olan Mudanya'da bu sokaklardaki otantik kafelerde denize karşı Türk kahvesinin tadına varın. Girit Mahallesi'nin sakinleriyle sohbet edin.

Ayrıca, Dilerseniz Güzelyalı'da, dilerseniz Mudanya merkezde yanyana sıralanmış balık restoranlarında mevsimin en taze balıklarını, balık çorbasını ve yemek sonrası muhteşem lezzetteki tahin helvasını tadabilirsiniz.

Uludağ'ın ve Doğal Güzelliklerini Keşfedin

Uludağ, antik çağlardaki ismiyle Olympos Dağı'nın dört mevsim muhteşem doğasının arasında yapacağınız bu seyahat sizin için unutulmaz olacaktır. Teleferik'in varış duraklarından ilki olan Sarıalan'da, dilerseniz ormanın içerisindeki tesislerde doğa kampı ve doğa yürüyüşü yapabilir dilerseniz restoranlarda mangal keyfi yapabilirsiniz. Teleferik'in son durağı ise Oteller Bölgesi ve Kayak Merkezi'dir. Kışın buraya teleferik ile çıkarsanız kayak yapabilir ve karda sucuk ekmeğin keyfini çıkarabilirsiniz.

Teleferik ile Uludağ'a Çıkın

Türkiye'nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik; Toplam 144 kabin ve 20 saniyede bir kabin ile Uludağ Sarıalan ve Oteller Bölgesi'ne hızlı, konforlu ve güvenli seyahat imkânı sağlamaktadır.

İnegöl'e Köfte Yemeye Gidin

İnegöl sadece köfte değil, Balkan ve Gürcü mutfağının en güzel lezzetlerini bulabileceğiniz, mobilya sanayiisinin, tasarım dünyasının başkenti bir kenttir.

Oylat Kaplıcaları'nda dinlenenbilir, Hilmiye Mağarası'nı keşfedebilirsiniz.

Tarihi Misi Köyü'nde Küçük Bir Mola

Nilüfer ilçemizdeki tarihi Misi Köyü'nün sokaklarında gezebilir, dere kenarında  kahvenizi çayınızı yudumlayabilir, köyün lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

Cumalıkızık'ta Köy Kahvaltısı Yapın

700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık'ta köy kahvaltısının tadına varın.700 yıllık bir geçmişe sahip olan Cumalıkızık'ta restoranlara evrilmiş tarihi konaklar size; yörenin ahududu ve böğürtlenlerinden yapılan organik reçellerle zenginleştirilmiş serpme kahvaltıdan köye has ahududu şerbetine, hamur işlerinden et yemeklerine kadar geniş bir yelpaze sunmaktadır. 

·Türkiye'nin En Büyük Çınarı'nın Altında Çay İçin

620 yaşındaki tarihi İnkaya Çınarı'nın kollarının altında çay için, mevsimine göre taze meyveler yiyin.

Bursa'nın dört bir tarafı asırlara meydan okuyan Anıt Ağaçlarla doludur. Bu ağaçlardan en bilineni, Çekirge semtine 4 km uzaklıkta ve Uludağ yolu üzerinde bulunan İnkaya Köyü'ndeki 600 yılı aşkın yaşı ile İnkaya (Ulu) Çınardır. Fiziksel olarak Türkiye'nin en büyük ağacı olan bu Çınar'ın Çapı 3 metre, çevresi 10 metre, yüksekliği 37 metredir. 13 ana dalı vardır ve dallarının her biri ağaç gövdesi kalınlığındadır.

Karagöz Müzesi'nde Gösteri İzleyin

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde bulunan Karagöz'ün müzesinde gösteri izleyin.

2007 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Türkiye'nin ilk ve tek Karagöz Müzesi'nde iki galeri bulunmaktadır. İlk galeride Türk gölge oyunu olan Karagöz'ün tarihçesi bilgilendirme panolarında anlatılmaktadır. İkinci galeride geleneksel Karagöz oyunu tasvirleri sergilenmektedir. Ayrıca müzede yapılan gölge oyunu gösterileri ile bu miras geleceğe taşınmak üzere müzemizde yaşatılmaya devam ediliyor.

·Eşsiz İznik Çinileri'nin Yapılışını İzleyin

Tarih boyunca 4 Medeniyete başkentlik yapmış, Hıristiyanlık dininin Dünya'da ki en kutsal 3 beldesinden biri ve biz Türklerin Anadolu'da ki ilk başkenti olan İznik; tüm bu değerleri yaşayan ve yaşatan Antik bir şehirdir

Medeniyetlerin başkenti İznik'te bir çiniciler çarşısına uğrayın.

Bu muhteşem sanat, usta ellerde hayat bularak 14. ve 15. yüzyıllarda altın dönemini yaşamıştır. Dönemin birçok cami ve saraylarının bezenmesinde kullanılan çini, bu yapıların ihtişamını daha da artırmıştır. % 80 kuvars (Quartz) yani yarı değerli taş minareli içerdiği için seramik literatürüne, "Üretilmesi İmkânsız Seramik" olarak girmiştir. Sanatkârlar, yaşadıkları dönemin sosyal yaşantısını, inançlarını motiflerle sembolize ederek çinilere işlemişlerdir.

İznik Sahili'nde Eşsiz Günbatımını İzleyin

İznik Gölü kenarında, bir kahve eşliğinde göl kenarında eşsiz günbatımını izleyin.

İznik Gölü etrafında konumlanan kafe ve restoranlarda İznik Gölü'nden çıkan taze balıkların tadına bakabilir, kahve ve çay eşliğinde eşsiz güzellikteki gün batımını izleyebilirsiniz. Ayrıca, İznik'te üretilen sofralık zeytinlerin ve İznik'in bereketli topraklarında mevisiminde yetişen çeşit çeşit meyve ve sebzenin tadına bakmadan da gitmeyin.

Kumyaka'da Kahve Keyfi Yapın

Dünya'nın ayakta kalmış en eski üçüncü kilisesine de ev sahipliği yapan bu tarihi mahalle, bozulmamış doğal güzelliği, masmavi denizi ve eski Rum evleriyle görülmesi gereken yerlerden biri. Mandalina,portakal ve limon ağaçlarıyla süslü bahçeleri Bursa'da sadece burada görebilirsiniz.

Uludağ'da Kayak Yapın

Kış turizminin Türkiye'deki ilk cazibe merkezi Uludağ'ın 1. ve 2. oteller bölgesinde  uzunlukları 3000 m ile 500 m arasında değişen 20'den fazla kayak pisti mevcuttur. Başlangıç noktasına birbirinden güzel ve modern telesiyejlerle çıkılan parkurların zorluk derecesi kolay orta ve zor olarak değişmektedir. Dilerseniz Uludağ'a tamamen hazırlıksız gidip kayak odalarından kar kıyafeti ile kayak ve snowboard takımı temin edebilir gün boyu kaymanın tadını çıkarabilirsiniz.

Sadağı Kanyonunda Yürüyüş Yapın

Orhaneli'nin 6 km batısındaki Sadağı Köyü'nün yakınında kaya kaplıcaları ve kanyon yer alır. Kanyon, doğa yürüyüşleri ve kampçıların da sıklıkla tercih ettiği doğal güzelliklerinden biridir. Çevresinden çıkan sıcak su kaynakları, özellikle romatizma hastalıklarına şifa kaynağı olur.

Su Uçtu Şelalesi'nde Suyun Sesini Dinleyin

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içindedir ve ilçe merkezine 17 km uzaklıktadır. Bir fay hattının çökmesi sonucu oluşan Şelale, 38 metre yükseklikten dökülmektedir. Mesire ve piknik alanı da bulunan Suuçtu Şelalesi, etrafını saran Kayın ağaçları ve serin havası ile tam bir oksijen deposudur. MustafaKemalpaşa'ya gitmişken peynirden yapılan meşhur Kemalpaşa tatlısının tadına bakmadan dönmeyin.

Eskikaraağaç Avrupa Leylek Köyü'nü Gezin

Uluabat Gölü kenarında bulunan Karacabey'e bağlı, Bursa merkeze 45 km uzaklıkta olan Eskikaraağaç Köyü, mübadele dönemine kadar ağırlıklı olan Rum'ların yaşadığı bir köydü. Leyleklere ev sahipliği yapması ile bilinen Eskikaraağaç, Avrupa Leylek Köyleri'nin Türkiye'deki tek temsilcisidir. Her yıl Mart ayında gelen leylekler, Eylül ayına kadar buradaki yuvalarında kalır. Kuş gözlem kulesi ve doğa müzesi bulunan Eskikaraağaç'ın bir de ünü yurt dışına ulaşan "Adem Amca ve Yaren Leylek" hikayesi vardır. 2011 yılından beri Eskikaraağaç'a gelen ve balıkçı Adem Yılmaz'ın elleri ile beslediği, adını "Yaren" koyduğu leylek ile Adem Yılmaz'ın dostluğu,"Adem Amca ve Yaren Leylek" isimli belgesel ile Çekya'da düzenlenen Prag Film Ödülleri'nde en iyi belgesel ödülünü aldı. Avusturya ve Almanya'da ders kitaplarına konu olan Adem Yılmaz ve Yaren leyleğin hikayesi, Yunanistan'da da gölge oyunu olarak sergilendi. Eskikaraağaç'ta her yıl Haziran ayında "Uluslararası Eski Karaağaç Leylek Festivali" düzenlenmektedir.

Gürsu Adrenalin Park'ta Heyacan Yaşayın

Gürsu Belediyesi'nce Ericek'te oluşturulan ve birçok doğa sporunu bir arada yapma olanağı sunan Adrenalin Park, rengarenk bungalov evleri, yaz kış muhteşem manzaralar oluşturan doğasıyla misafirlerini ağırlıyor.
Doğa ve macera turizminin gelişmesi hedefiyle oluşturulan Adrenalin Park'ın bünyesinde tam otomatik olimpik trap poligonu, okçuluk poligonu, dağcılık ve tırmanma parkuru, ATV safari parkuru, arama kurtarma ve dağcılık eğitimleri için çok amaçlı yapay duvar, kampçılık alanı, zipline, gölet sporları alanı, yamaç paraşütü başlangıç eğitim alanı ve seyir alanları yer alıyor.
Yamaç paraşütü, tırmanma ve offroad yarışları, doğa yürüyüşleri, kampçılık, dağcılık gibi faaliyetlerin de gerçekleştirildiği Adrenalin Park doğa ve adrenalin tutkunlarını ağırlamayı bekliyor.

Orhaneli'de  Rafting Yapın

Marmara Bölgesi'nin ilk rafting parkuru, Bursa'nın Orhaneli ilçesindeki Kocasu Çayı üzerinde 8,5 kilometre uzunluğundaki alandan oluşmaktadır. Orhaneli Belediyesi tarafından yaptırılan bu tesis, doğaseverler ve macera spor tutkunlarının gidebileceği en güzel yerlerden bir tanesidir.

Karacabey Longoz Ormanları'nı Keşfet

Karacabey'in Yeniköy beldesine uzanan bölümde bulunmaktadır. Longoz ormanlarında karaağaç, söğüt, dişbudak ve kızılağaç çeşitlerinin yanı sıra bölgede Akdeniz bitki örtüsüne sahip maki florası da bulunur. Türkiye'de ve dünyada eşine az rastlanır türdeki Longoz ormanlarında bulunan ağaçlara sarmaşıklar ve nilüfer çiçekleri eşsiz bir güzellik katar. Bu bölgede yer alan Poyraz ve Dalyan göllerinde bol miktarda turna, sazan, yılan balığı ve kefal yaşar. Su kuşlarının üreme ve barınak sahası olan bu göllerde su ve kara(ördek) avcılığı yapabilmektedir. Ancak orman sahası kara avcılığına kapalıdır.

Longoz ormanlarının karşısında Ovakoru mevkiinde ise sülün üreme istasyonu mevcut olup, 10 hektarlık bir alanda, yılda 5 bin adet sülün yetiştirilip, doğal yaşama başlamaları için Akdeniz, Ege, Karadeniz, bölgelerindeki ormanlara  gönderilmektedir.

Bursa Kent Müzesi'ni Gezmeden Dönme

Yaklaşık 8 bin yıllık geleneksel Anadolu ve Osmanlı kültürünün oluşumu ve gelişimi sürecinde, öncü kent kimliğini taşıyan Bursa'nın tarihini bulacağınız Bursa Kent Müzesi'nin birinci katında, kentin kültürel geçmişine dair birçok bilgi yer alıyor. Müzenin bodrum katında ise kentin ticari hayatından örneklere yer verilen tarihi esnaf sokağını gezebilir İpek üretimi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Zemin kat, Bursa tarihini kronolojik olarak günümüze kadar sunmaktadır. "Uygarlıklar Kenti Bursa" bölümünde, Bursa'daki ilk ayak izlerini takip edebilir, Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'nın Osmanlı Dönemi sonuna kadar yaşadığı tarihsel olaylara tanıklık ederken Cumhuriyet dönemi Bursa'sının aydınlık geleceğini nasıl tasarladığını izleyebilirsiniz.

Akşam Olduğunda Ne mi Yapacaksınız?

Arapşükrü Sokağı'nda balık ve mezelerinin tadına bakarak, eğlenceli bir akşam yaşayabilirsiniz.

Özellikle akşam için Mudanya'da, Nilüfer'de, Bademli'de birbirinden lezzetli restoranlara gidebilir, Podyumpark, Parkora, DownTown gibi adreslerdeki restoran ve eğlence merkezlerinde eğlenebilirsiniz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları