Serkan Yetişmişoğlu

Serkan Yetişmişoğlu

serkanyetismisoglu@bursadabugun.com

Ivan Ergic'ten çarpıcı Bursaspor saptaması!

2022.01.21 23:48 - Son Güncellenme: 2022.01.21 23:48
A

21 Ocak 1981... Şampiyon Timsah Ivan Ergic'in 41. doğum günü...

Bursaspor'da sadece 2 sezon oynasa da, "unutulmaz efsaneler" arasına çoktan giren bir futbol ikonu...

FUTBOL EMEKÇİSİ...

Bugünlerde, ülkesinde sakin ve futboldan (antrenör veya menajer olarak) uzak bir hayat yaşayan Ergic, tam bir futbol emekçisi...

Sırp kramponun, Bursaspor'un kötü gidişatıyla ilgili önemli saptamalarını birazdan sizlerle paylaşacağım.

Ama önce, 8 numaralı maestroyla ilgili bazı anılarımı tazelemek istiyorum. 

Temmuz 2009'da, biz Timsah'ın Avusturya kampını takip ederken, bir gün ansızın çıkıp otele gelen, 28 yaşındaki (1981'li) Sırp delikanlı ile tanışmıştık.

Sırbistan'da işçi bir babanın oğlu olan, göçle, ilk gençlik yıllarında Avustralya'yı gören...

Ardından Çizme'nin ünlü kulübü Juventus'a gelen ve orada fazla şans bulamayınca gittiği İsviçre'nin Basel takımında lig şampiyonluğu yaşayan....

Sonra, yolu Bursa'ya düşen futbol profesörü Ergic...

Yalnızca iki sezon oynasa da, efsane şampiyon, gönüllere öyle bir taht kurdu ki!..

Öyle böyle değil yani...

PARAYLA PULLA İŞİ YOKTU

2011'de; henüz 30 yaşındayken, "parayla pulla, markayla, lüksle" hiç işi olmadığı için, en son Bursaspor formasıyla aktif futbola veda edip, Belgrad'da dingin bir hayatı seçti.

OLD TRAFFORD'DAKİ SOHBETİMİZ

Unutulmaz orta saha oyuncusu İvan Ergic ile İngiltere'de Şampiyonlar Ligi'nde oynadığımız Manchester United maçından bir gün önce, Old Trafford Stadı'nda yapılacak resmi idman için kale arkasındaki koridorlardan sahaya yürürken yaptığımız Türkçe sohbet hâlâ dün gibi hatrımda!

"ÇOK BÜYÜK BİR GURUR"

Efsane "Düşler Sahnesi"nin çimlerine ayak basarken duygularını sorduğum Kumandan, birkaç ayda söktüğü Türkçesiyle, "Şampiyon Bursaspor'un formasıyla Şampiyonlar Ligi'nfe Manchester United'a karşı oynamak, benim için çok büyük gurur ve unutulmaz bir anı olacak" demişti.

Bu güzel sohbet de bende unutulmaz bir anı olarak kaldı.

EFSANE BAŞKAN İÇİN KOŞUP GELMİŞTİ

4 yıl önce 7 Mayıs 2018'de; merhum Başkan'ın vefat yıldönümünde, Nilüfer İbrahim Yazıcı Stadı'nın açılışında şampiyon kadronun buluşması için Belgrad'dan kalkıp gelen Ergic, takım arkadaşlarıyla hasret giderirken, bizim röportaj ve fotoğraf tekliflerimizi de hiç kırmamıştı.

O BİLETLER UNUTULUR MU HİÇ?

Şampiyonlar Ligi'nde durumu müsait olmayan çocuk taraftarlar, Atatürk Stadı'nda ManU maçını izleyebilsin diye 600 kadar küçük arma sevdalısına bilet hediye etmişti.

"Adam gibi adam" Ergic'in kimseye çaktırmadan yaptığı bu tarifsiz güzellik, sonradan ortaya çıkmıştı.

Üstünden yıllar geçse de, kocaman yürekli adamın bu jesti unutulur mu hiç?

BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİYLE İLGİLİ ÇARPICI SÖZLER

Ergic, değerli programcı ve yönetmen kardeşim Muhammed Ali Özdemir'in "Futbol Hikayeleri" youtube kanalında yaptığı "O bir futbol filozofu: Ivan Ergic" adlı programda önemli saptamalarda bulundu.

Belgesel tadında İngilizce yapılan röportajda, Bursaspor'un son dönemde neden başarısız olduğunu şu çarpıcı sözlerle özetledi Efsane Timsah:

"Başkan Yazıcı'dan sonraki dönemde, kulüp içinde birçok istikrarsız gelişmenin olduğunu duydum ve geldiğim zaman da gördüm.

Eğer, bir kulüpte, istikrarsızlık varsa, doğru bir yapı yoksa, kulübü yönetenler kötüyse, takım içinde de sorunlar olacaktır.

Bence başarısızlığın en önemli sebebi bunlar!"

Gerçekten, çok önemli saptamalarda bulundu futbol filozofu...

"DOĞRU ANDA, DOĞRU ADAM: YAZICI"

Sırbistan'da yapılan röportajın sonunda, bizim Muhammed Ali'nin sorduğu, "Tek cümleyle özetlemek gerekirse; Başkan İbrahim Yazıcı senin için ne anlam ifade ediyor?" soruya Ergic, çok net bir cevap verdi:

"Doğru anda, doğru Adam!"

Çok müthiş bir tanımlama...

4 kelimeyle ne kadar da güzel özetlemiş Ergic...

Attığı şık goller ve yaptığı nefis asistler kadar, hayata bakış açısı ve duruşu ile de dikkat çeken "futbol emekçisi" Ivan Ergic, formasına verdiği emek ve armasına gösterdiği bağlılıkla; hep çok güzel hatırlanacak.

Nice yıllara şampiyon Kumandan...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları