Serkan Yetişmişoğlu

Serkan Yetişmişoğlu

serkanyetismisoglu@bursadabugun.com

Efsaneleri yaşarken anmak!

2021.12.09 04:05 - Son Güncellenme: 2021.12.09 04:12
A

Bursasporlular Derneği'nin, 58 yıllık kulübe emeği geçen efsaneleri onurlandırmak için düzenlediği Vefa Gecesi, açıkçası beni çok mutlu etti.

Hani bir söz vardır:

-İnsanlar yaşarken anılmalıdır.

Bu söz, çok doğrudur aslında...

KAYBETMEDEN DEĞERİNİ BİLMEK

Zira, hep söyleriz:

Efsane olmuş sporcuların, adını bir yere vermek için onların vefat etmesi mi gerekir.

Önemli olan unutulmaz isimlere yaşarken vefa göstermektir.

İşte, 27 yıl önce 1994'te kurulan Bursasporlular Derneği, yıllardır "vefa gösterme" açısından önemli sıkıntılar yaşanan yeşil-beyazlı camiada, bu boşluğu çok iyi doldurdu.

BAŞKAN DOLAR VE YÖNETİMİNİ KUTLUYORUM

Zaman zaman küçük çaplı vefa törenleri olsa da, dün gece Bursaspor'a emek veren her kesimden efsane isimleri buluşturan Dernek Başkanı Şenol Dolar ve yönetici Mustafa Sevinç'i ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.

ESKİ BAŞKANLARA SAYGI DURUŞU

Bugün aramızda bulunmayan merhum Başkanlar ile kurucu üyelerin ve efsanelerin çocuklarına/ torunlarına; üzerlerinde fotoğrafları olan büyük flamaların verilerek hatırlanması çok anlamlıydı.

Salona Erkan Öncel, babası; Divan Kurulu'nun ve kulübün en eski üyelerinden Fahri Öncel ve Bursasporlu Profesyonel Futbolcular Derneği (BPFD) Başkanı Ahmet Suphi Evke ile birlikte girdik.

ZAMAN TÜNELİNE GİRDİM

İçeri girer girmez, ben de adeta zaman tüneline girdim.

Babamın elimden tutup 1973'ten itibaren Atatürk Stadı'na götürdüğü zamandan bu yana izlediğim efsaneleri uzun aradan sonra bir arada görmek beni çok mutlu etti.

Resmen o günlere döndüm...

Sinan Bür, Baba Müfit, Vahit, Haluk, Sedat 2, Sedat 3 gibi çocukken tribünden izlediğim efsaneleri selamladım.

Sonrasında gazeteci olunca, gençliğimin kahramanlarının idmanlarını ve maçlarını takip edip, posterleri duvarlarımı süsleyen futbolcularla röportajlar yaptım.

Hatta, aynı gazetede ve televizyonda omuz omuza mesai yaptım ve de o efsaneleri programıma konuk ettim.

ŞAMPİYONLUK PASTASINI EFSANELERLE KESMİŞTİK

Mesela;

16 Mayıs'ın ardından şampiyonlar hemen tatile çıkınca, biz de Olay TV'de özel olarak yaptırdığımız şampiyonluk pastasını merhum Gündüz Özcebe, Mesut Şen ve Ersel Altıparmak gibi unutulmaz efsaneler ve Final programı yorumcularımızla birlikte canlı yayında kesmiştik.

O gün; stüdyoda efsanelerin yaşadıkları gurur gözlerinden okunuyordu.

PANDEMİ OLMASAYDI SALONA SIĞMAZLARDI

Pandemi olmasaydı, inanıyorum ki, Atatürk Stadı'ndan tanıdığımız anonsçu/ sunucu Ağabeyimiz Kemal Ak'ın coşkuyla sunduğu gecede; efsaneler, Salon Medya'ya sığmazdı.

Bazı yaşayan başkanların ve efsane futbolcuların geceye katılamadığını gördük.

Mutlaka geçerli bir mazeretleri vardır tabii ki...

Bu arada, İstanbul'daki bir akrabasının cenazesine giden Başkan Hayrettin Gülgüler'in geceye katılamadığını öğrendik.

Açıkçası, gözlerim 2.Başkan Emin Adanur'u aradı. Fakat o da yoktu.

Bursaspor yönetimi adına yönetici Ömer Furkan Durmaz, bir konuşma yaptı.

ÇOCUKLAR GİBİ ŞENDİLER

Gecede...

Aylar, yıllar sonra dün gece bir araya gelerek hasret gideren efsaneler öyle mutluydu ki, anlatamam!

Resmen çocuklar gibi şendiler!

Benim gibi, onlar da anılarını tazeliyorlardı.

Kuşaklar, birbirini saygıyla selamlıyor, sevgiyle kucaklıyordu.

Bir an, 

"Keşke Gündüz Özcebe, Mesut Şen, Ersel Altıparmak, Hayrettin Endersert, Osman Uçaner, Hasan Bora, Basri Ukuşer, Sacit Karabaş gibi kaybettiğimiz büyüklerimiz de aramızda olsaydı" diye düşündüm.

Vefa Gecesi'nde;

Eski Başkanlardan Remzi Cinoğlu, Kani Şen, Ali Karasu ve Recep Günay'la ayaküstü sohbet etmek de çok keyifliydi.

EFSANE HOCALAR GELDİ

Şampiyon teknik direktör Ertuğrul Sağlam ile Yılmaz Vural Hocam ve eski hocalarımızdan Fethi Demircan ile kısa süre de olsa aynı masada sohbet etmek, değerli hocam ve dostum; merhum İmparator Nejat Biyediç'in eşi Mirna ve Bursa'da doğan biricik kızı Anya ile görüşmek paha biçilmezdi.

Hani, bazı dostlarınız vardır:

Dünya telaşından dolayı aylarca görüşmeseniz de, ilk buluşmanızda, "Ee, nasıl gidiyor bakalım" diyerek, sanki hiç ayrı kalmamışcasına koyu bir sohbete dalarsınız ya, işte bizimkisi de aynen öyle oldu.

SAĞLAM'DAN KURTULUŞ REÇETESİ

Bursa'dan arma özneli davetlere adeta koşarak gelen Ertuğrul Sağlam'ın gecedeki konuşmasında;

"Bir şehir inandığı zaman, birbirini sahiplenip desteklediği zaman, kentin her kademesinin sorumluluk alıp işin ucundan tuttuğu zaman neler yapılabileceğini 2010'da gösterdik.

Aslında bugünlerde yapılması gereken şey çok basit; 11 yıl önceki işleri yeniden hayata geçirmek.

Hayat ne getirir bilemeyiz ama...

İnşallah gelecekte aynı başarıları yeniden yakalayacak ortamı buluruz!" sözleri, hem yol gösterici, hem de dikkat çekiciydi.

Bursaspor'un gerçek adresine dönebilmesi için tüm katmanlarıyla kenetlenmesi gerektiğinin altını çizen 52 yaşındaki Şampiyon çalıştırıcı, gelecekte Bursaspor'u yeni başarılara ulaştırma isteğini de açıkça dile getirmiş oldu.

VURAL'DAN UZLAŞMA ÇAĞRISI

Yılmaz Vural ise, konuşmasında, Bursaspor'un; bugün içinde bulunduğu durum nedeniyle bir konsensüs oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Bursaspor'u bu sıkıntıdan çıkarmak için kenti her yönüyle ayağa kaldırma mecburiyetine vurgu yaptı.

Zira, Yılmaz Hocam, Bursa'nın ciğerini bilir ve gözü kapalı "sportif gen haritasını" çizer.

EFSANELER GEÇİDİ...

Gecede, efsane futbolculardan;

Sedat Özden, Sedat Özbağ, Sinan Bür, Müfit Gürsu, Haluk Erdem, Vahit Doğan, Vahap Çeki, Sinan Oral, Kemal Batmaz, Tahsin Topçu, Ünal Yanar, Necati Göçmen, Orhan Kırıkçılar, Bahtiyar Yorulmaz, Beyhan Çalışkan, Ahmet Kılıç, Erdinç Kayan, Kadir Çattık, İsmail Ertekin ile A.Suphi Evke, Erkan Öncel ve Ümit Şengül'ü, ayrıca Divan Kurulu'nu, bazı taraftar derneklerinin temsilcilerini, Üye Kabul ve Sicil Kurulu'nu gördüm.

Eğer, unuttuğum veya göremediğim büyüklerim varsa, onlardan da özür dilerim.

KAPTAN SEDAT 3'TEN DUYGULU SÖZLER

Efsane Kaptan Sedat Özden, konuşmasında Bursasporlu olmanın bir şeref ve ayrıcalık olduğun belirtirken, bu gecenin düzenlenmesinin manevi değerine dikkat çekti.

CİNOĞLU: EN AZ 350 MİLYON LİRA LAZIM

Eski Başkan Remzi Cinoğlu ise, kulübün yaklaşık 1 milyar lira borcu olduğunu söyleyerek, "Kulübün, ekonomik açıdan sürdürülebilir hale gelebilmesi için en az 350 milyon liralık bir kaynak bulunması lazım" şeklinde konuştu.

MERHUM BAŞKANLARIN ÇOCUKLARINA...

Vefa Gecesi'nde;

Merhum eski başkanlar adına oğulları; Tahir Baştaymaz, Sedat Kaya, Orhan Gençoğlu, Atilla Kurtçu, dedesiyle aynı adı taşıyan torunu Talat Diniz'in onurlandırılması da güzeldi.

İMPARATOR BİYEDİÇ'İN ÖDÜLÜ KIZI ANYA'YA

Yine eski teknik direktörlerden;

Fethi Demircan, Yılmaz Vural ve Ertuğrul Sağlam'la birlikte Nejat Biyediç'in flamasını kızı Anya'nın alması da çok anlamlıydı.

Eski Divan Başkanı İdris Sevinç ile ilk teknik direktörümüz merhum Muhtar Tucaltan'ın oğluna ve kurucu üyelerin çocuklarına vefa flaması verilmesi de çok değerliydi.

ABDÜLKERİM BAYRAKTAR DA UNUTULMADI

Bursaspor-Ankaragücü dostluğunun mimarı ve Teksas'ın sembol ismi Şehit Asteğmen Abdülkerim Bayraktar adına Teksaslılar Derneği Başkanı Mehmet Güzelsöz'e de anı flaması verildi.

TARİHİ DEĞERLERE SAYGI DURUŞU

Böylesine büyük kapsamlı bir organizasyonda elbette ufak tefek eksikler olmuştur.

Ama önemli olan; bu tür geceleri, düşünmek, planlamak ve yapmaktır.

Emeği geçen herkesi bir kez daha yürekten kutluyorum.

Umarım, bu Vefa Gecesi gibi, tarihi değerlerine saygı duruşu ve vefa anlamı taşıyan organizasyonları, en kısa zamanda Bursaspor Kulübü şemsiyesi altında, daha da geniş kapsamlı olarak görürüz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları