Yapay Zeka robotu ChatGPT'nin sporda seçtiği 'en iyiler' listesi

2023.06.22 19:15 - Son Güncellenme: 2023.06.22 19:16
A

Yapay zeka robotu Chat GPT'nin 'tüm zamanların en iyi' sporcularını seçtiği listesine bir bakalım mı?

ABD'de OpenAl'ın yapay zeka robotu ChatGPT'nin kararları tartışılmaya devam ediyor.

Söz konusu uygulama aracılığıyla bu kez' tüm zamanların en iyi sporcuları kimdir?' sorusuna yanıt arandı.

Chat GPT, cevapta yanıtın özel olduğunu belirterek, altı farklı spor dalında en iyi sporcuları paylaştı.

Branşlara göre yapılan değerlendirmede basketbolda Michael Jordan yanıtını veren robot, teniste bu branşın idollerinden Serena Williams'ı, atletizmde Usain Bolt'u, futbolda Pele ve Messi'yi, yüzmede Michael Phelps'i, Formua 1'de de Lewis Hamilton'un isimlerini sıraladı.

Bunun tartışılan bir konu olduğunu ve kesin cevabı olmadığının da altını çizen ChatGPT, her sporcunun kendi alanında olağanüstü performanslar elde ettiğini ve bunun da onları kendi branşlarında harika yaptığını ifade etti.

Söz konusu yapay zeka; Michael Jordan ismini basketbolun en iyisi olarak gösterirken, listede yanı sıra LeBron James, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Wilt Chamberlain, Bill Russell ve Kobe Bryant'ın da isimleri bulunuyor.

Tabii bu değerlendirme ne kadar objektif;  o da ayrı bir tartışma konusu.

Uzmanlar ChatGPT'nin Eylül 2021'den sonra gerçekleşen olaylar ve daha öncesiyle ilgili asgari düzeyde bilgi sahibi olduğunun altını çiziyorlar.

Burada robotun dikkatinden kaçabilecek detay olarak LeBron James'in; NBA'in tüm zamanların en skorer oyuncusu unvanını Kareem Abdul Jabbar'dan devralması gösteriliyor.

Genellikle yapay zeka olarak sınıflandırılan modern makine yetenekleri satranç ve Go gibi stratejik oyun sistemlerinde en üst düzeyde rekabet eden insan konuşmasını anlama ve poker, kendi kendine giden arabalar gibi kusurlu bilgi oyunlarını içerik dağıtım ağındaki akıllı yönlendirmeyi ve askeri simülasyonları kapsar.

Yapay zekâ çalışmaları sıklıkla insanın düşünme yöntemlerini taklit eden yapay yöntemler geliştirmeye yöneliktir, ancak bununla sınırlı değildir.

Öğrenebilen ve gelecekte insan zekasından bağımsız gelişebilecek bir yapay zekâ kavramına doğru yeni yönelimler oluşmaktadır.

Bu yönelim, insanın evreni ve doğayı anlama çabasında kendisine yardımcı olabilecek belki de kendisinden daha zeki, insan ötesi varlıklar meydana getirme düşünün bir ürünüdür.

Bu düş, 1920'li yıllarda yazılan ve sonraları Isaac Asimov'u etkileyen modern bilimkurgu edebiyatının öncü yazarlarından Karel Capek'in eserlerinde dışa vurmuştur.

Karel Čapek, R.U.R isimli tiyatro oyununda yapay zekâya sahip robotlar ile insanlığın ortak toplumsal sorunlarını ele alarak; 1920 yılında yapay zekânın insan aklından bağımsız gelişebileceğini öngörmüştür.

Son cümleye dikkatinizi çekerim.

Daha 1920'lerde yapay zekanın insan aklından bağımsız gelişebileceği öngörülmüşken; nasıl oluyor da GPT'nin 2021 sonrası ile öncesine ait asgari düzeyde bilgi sahibi olduğundan hareket edilerek gerçekleşen olaylarla ilgili somut bir değerlendirme yapılamıyor ?.

Yapay zekanın insan beyni ile eş orantılı bir çözüm sunduğu apaçık ortada.

Yani ona neyi yüklerseniz onu tekrar edebiliyor.

'Sporda tüm zamanların en iyilerini' bir yapay zeka seçimi olarak; ben pek objektif bulmadım.

Programlamayı yapanlar daha fazla  doneler yükleyebilseydi; dışarıda kalan örneğin Bob Beamon ( uzun atlamada 1968 Meksiko Olimpiyatları'nda kırdığı rekora 23 yıl sonra rakip çıkabildi) atletizmde, Küba asıllı Polonyalı Wilfredo Leon voleybolda, ABD'li Katie Ledecky yüzmede, Rus Aleksandr Karalin ile Türk Rıza Kayaalp'la Taha Akgün güreşte, Rumen Nadia Comaneci'de cimnastikte  pek ala sıralamayı değiştirebilecek kadar üstün performanslara sahip spektaküler sporculardan sadece bir kaçı.

Bütün bunlar bir araya getirdikten sonra; yapay zekanın, sonuç itibariyle bir insan zekasının yerini alamayacağı söylenebilinir.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları