Bursa'ya ikinci olimpik salon yolda

2022.02.23 15:46 - Son Güncellenme: 2022.02.23 15:46
A

Geçen hafta içinde telefonla konuşmuştuk Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr sayın Süleyman Şahin'le.

Yazıma başlamadan önce bir parantez açarak kendisini tanımayanları bilgilendirmek isterim.

Bir koltukta üç karpuz birden taşıyan Şahin Ankara'da Spor Bakanlığı'nda önemli bir bürokrat, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde de öğretim üyesi.  2020 yılında da mesleki kariyerinde en önemli rütbesi olarak öngördüğü profesörlüğü onanarak ataması yapıldı. An itibariyle üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesi'nde okuyan öğrencilerine ders vermek için sık sık Bursa'ya gelmekte.) 

Eksik olmasın yeni görevimi kutlamak için aramış.

Kısa bir hoş sohbetten sonra direkt konuya girerek Bursa'nın sportif yatırımlarıyla ilgili son portföyünü açıklamasını istedim.

Söze Osmangazi İlçesi sınırlarında yeni hizmete giren olimpik atletizm salonundan başladı.

'Sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin ve Avrupa'nın sayılı tesislerinden birisi oldu. Bitimi biraz uzun sürse de Bursa'ya çok yakıştı. Şimdi bu salondan inanıyorum ki bir çok şampiyon atlet yetişecektir. İleriki yıllarda Avrupa Şampiyonaları'nda, olimpiyatlarda boyunlarında madalya ile Bursalı sporcuları kürsüde gördükçe bizler de hem onlarla, hem de yaptığımız bu tesisle övüneceğiz' dedi.

Gündeminde Kestel'in Vani Mehmet Mahallesi'nde bir süre önce hizmete giren olimpik buz pateni ve hokey salonu da vardı.

Sitem dolu idi her bir cümlesi.

'İnşaatına başlarken itiraz ediyorlardı 'Bursa'ya buz pateni salonu mu yapılırmış diye ?' dedi.

Devam ederek 'şimdi bu istemezukcular  gidip bir tesisi gezseler iyi olur. Açılan okullara yüzlerce öğrencinin aileleri eşliğinde buz pateni ve hokey öğrenmek için yaptıkları başvurular olağanüstü boyutlara ulaşmış durumda. İlk fırsatta buraya uluslararası bir organizasyon da vereceğiz. Kısa sürede kat ettiğimiz yol bizlere; ne derecede doğru bir yatırım yaptığımızı da test ettirmiş oldu.' şeklinde konuştu.

Henüz gidip göremesem de; methiyeler benim de kulağıma geldi; Bursa zaten kış sporcularında Türkiye'nin sayılı merkezlerinden birisi. Doğrusu böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmayı de fazlasıyla hak etmiş durumda.

Tesisle, Bursa yan yana gelince; konuşacak o kadar çok dosya var ki gündemde...

Ne zamandır aklımdan çıkmadığı için yıkılan Atatürk Spor Sarayı'nı soru şeklinde önüne servis ettim.

'Sayın Şahin önceleri Altıparmak Çırpan Mahallesi'ndeki Atatürk Spor Sarayı'nın yıkılmasından sonra yerine en az 3 bir seyirci kapasiteli olimpik statüde bir yenisinin yapılacağı söylenmişti. Aldığımız duyumlar salonun projesinin 1500 seyirci kapasiteli butik salon olacak tarzda revize edildiği şeklinde. Bursa'nın kesinlikle olimpik kriterlere sahip ikinci bir salona gereksinimi var.  Nilüfer'deki tesisin ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını rahatlıksa söyleyebiliriz.  Allah korusun orası da bir şekilde devre dışı kalırsa bu olumsuz tablodan özellikle basketbol ve bu ligin değişik kategorilerinde mücadele eden 6 Bursa takımı büyük yara alacaktır.'

Yanıtı düşündürücüydü belki ama; sonunda verdiği müjde yüreğime su serpti.

'Yeni Atatürk Spor Sarayı'nın arazisi bize ait olsa da inşaatı Bursa BŞB tarafından yapılacak. Dolayısıyla oraya bir dahlimiz söz konusu olamaz. Üstelik projesi de tamamlanmış. Bu saatten sonra istense de değiştirilmesi çok zor. Bittiğinde ben hacim olarak küçük gibi dursa da Bursa'nın önemli bir gereksinimi karşılayacağına inanıyorum.

İlk kez seninle paylaşıyorum; Genel Müdürlüğümüz Bursa'ya 10 bin seyirci kapasiteli,  belki biraz daha üzerinde olacak şekilde olimpik kriterlerde ve çok amaçlı yeni bir salon için hazırlıklara başlamış durumda.'

'Nasıl yani?' demeden devamını şöyle getirdi Şahin.

'Epeydir düşünüyorduk. Bursa'da bu büyüklükte bir salon yapacak kamu arazisi kalmadığı için halen bakir durumda olan Uludağ Üniversitesi içinde, rektörlüğün de bilgisi dahilinde bu tesisi gerçekleştirmek istiyoruz.

Sadece ana salon olarak değil, içinde küçük bir AVM, restoran, kafe, bürolar ve farklı amaçlı küçük salonlar da olacak şekilde tasarlıyoruz.

Bittiğinde rahatlıkla Bursa'da basketbol, voleybol ya da hentbolda dünya ya da Avrupa Şampiyonalarının finallerini oynatabileceğiz.  Bursa böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmayı fazlasıyla hak ediyor zaten. Altından kalkacak birikimi de fazlasıyla mevcut.'

Yapılıp bittiğinde ulaşımının da sorun olmayacağına inanıyor Şahin.

' Üniversite artık şehrin ortasında sayılır. Metro ile kentin her noktasından kolaylıkla üniversiteye gidebilmek olası.  İlave olarak maç günleri de otobüs ve dolmuş seferleri düzenlenebilir.'

Şahin'le görüşmeyi yaptığımızdan iki gün sonrası...

Yeni olimpik salonla ilgili sorumu bu kez  medyamızı ziyaret eden Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr sayın Ahmet Saim Kılavuz'a yönelttim.

İşte yanıtı.

' Konu epeydir gündemimizde. Sayın Şahin biliyorsunuz ayni zaman  üniversitemizde öğretim üyesi ve kendisiyle sürekli istişare halindeyiz.  Arazi noktasında bir sıkıntı yok. Seyircinin gelip gelmeyeceği noktasında da. Uludağ Üniversitesinin totalde 70 binin üzerinde öğrencisi bulunuyor. Yani en büyük seyirci potansiyeli aslında bizim üniversitemizdir. Salon bittiğinde orta ölçekli bir yerleşim birimi hüviyetindeki üniversitemize de sosyalleşme noktasında katkısı olacağını söyleyebilirim.'

Haydi hayırlısı diyelim...

Böyle bir tesis Bursa'ya da Uludağ Üniversitesi'ne de değer kattığı gibi, çok da yakışacaktır.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları