Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa Yenişehir Havalimanı beklentilerin altında kaldı!

2024.04.18 21:35 - Son Güncellenme: 2024.04.18 22:55
A

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ile Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) tarafından birlikte düzenlenen 'İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ni izledim.

Uludağ İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda yoğun bir katılım vardı.

Sektörün başarı performansını ve ortak kaygılarını yansıtan bazı cümleleri de not ettim.

Öncelikle bilinenlerden bahsedeyim.

Yaş meyve ve sebze herkesin gündeminde...

Tüketici tarafı hızla artan sebze ve meyve fiyatlarını sorguluyor.

Üretici tarafı üretim maliyetlerindeki artıştan şikayet ediyor.

İhracatçı tarafı da maliyet, döviz kuru ve bazı ülkelerin uyguladıkları engelleyici politikalardan dolayı pazara ulaşamamaktan rahatsız.

Kimin tarafından bakarsanız bakın herkes haklı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) çatısı altında bulunan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan'ın önemli paylaşımları vardı.

Sektörün sorunlarını sıralarken; çözüm önerilerini, Bursalı ihracatçıların gurur veren başarılarını  ve ihracat rakamlarını da ekledi konuşmasına.

"İhracat, ülkemiz için çok önemli" diyerek başlıyor.

Sonrasında şöyle devam ediyor:

"2023 yılında yaş meyve ve sebze sektörü olarak öngörümüzün çok üzerinde ihracat rakamına ulaştık. 204 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. 2023 yılında yakalamış olduğumuz ivme 2024 yılına da yansıdı. Şuana kadar geldiğimiz döneme baktığımızda yüzde 23'lük bir artışla yaklaşık 44 milyon dolarlık bir rakama ulaştık."

Öne çıkan sorunları şöyle sıraladı:

"Zor koşullara rağmen... Üretim ve işçilik maliyetleri artarken, ihracatın en önemli gelir para birimi döviz kuru sabit kaldığında da mücadeleye devam  eden ihracatçılarımızın özverili çalışmalarını bir kez daha takdirle kutlamak istiyorum."

"Yaş sebze ve meyve sektörü olarak zor bir sektörüz. İstediğimiz yerlere gidip istediğimiz malları satamıyoruz. Dayanıklı tüketim malı değil, dayanıksız tüketim malları üretiyoruz. Bazı ürünler o kadar hassas ki, 3-5 gün içerisinde pazara ulaştırmakla yükümlüsünüz. Zaman zaman Bulgaristan kapısında tıkandık kaldık ve tırımız 3-4 gün oradan geçemedi. Zaman zaman ise pestisit denilen kalıntı sorunu olarak algılanan ve keyfe keder analizlerle ülkemiz ihracatçısının önüne konulan sorunlarla karşı karşıya kaldık. Tüm engellere karşı yakalanan ihracat performansı gurur kaynağı oldu."

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği neler yapmamış ki...

Elbette bu zor ürünleri farklı coğrafyalara taşıyabilmenin koşulları var.

Bunlar nelerdir?

Örneğin karantina...

"Bakanlığımızda gerçekleşen hemen hemen her toplantıda söylüyoruz. Ülkemizin tarımını kalkındırmak istiyorsak, Uzak Doğu coğrafyasında ya da bizlere karantina koşulu koyan ülkelerle karantina protokollerimizi bitirmekle yükümlüyüz. Burada biraz sitemkar davranmak istiyorum. Bu konuda bakanlığımız biraz yavaş kaldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi geçmiş yönetimin bize verdiği desteklerle Bursa'ya özel olan Bursa siyah inciri Uzak Doğu ülkelerine taşınabilmesi için karantina projesi adı altında proje yürüttük. Yani böceksiz bir ürünü Uzak Doğu coğrafyalarına götürülmesi için 3 yıllık bir projeyi Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Tarım A.Ş aracılığıyla tamamladık ve raporumuz Tarım Bakanlığı'na ulaştı. Artık Bursa siyah inciri ile ilgili karantina engeli ülkeler açısından ihracatın herhangi bir sorunu olmayacağıdır."

Örneğin kiraz...

"Geçtiğimiz ay içerisinde kiraz konusunda da Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri bütçesinden fonlanmak kaydıyla kiraz ihracatı ile ilgili aynı incir ihracatına benzer bir protokolün yürütülmesi konusunda çalışma için startı verdik. 2024 yılının içerisinde bu projenin tamamlanacağını ümit ediyorum. 2025 yılı veya 2026 yılında bu proje tamamlandıktan sonra ülkemiz için çok değerli olan kiraz ürünü de uluslararası alanda özellikle Uzak Doğu coğrafyasına taşınabilecek."

Örneğin Bursa Yenişehir Havalimanı...

"Bizim için Yenişehir havalimanı çok önemli. Yenişehir'e havalimanı yapıldı, ama kurgulanan havalimanının amaçları yeteri kadar sağlanamadı."

"Aslında orada var olan tarımsal üretimin kargo taşımacılık için kullanılmasıydı. Ne yazık ki, bu amaç doğrusunda yeteri kadar kullanılmadı."

Örneğin THY...

"Zaman zaman Türk Hava Yolları ile toplantılar yaptık. Az önce aldığım bilgiye göre, eğer yeterli miktarda bir ürünün temini konusunda dönemsel olarak garanti edilmesi durumunda Türk Hava Yolu dışında bir başka hava yolu şirketi ile Uzak Doğu coğrafyasına ürünlerimizin taşıması ile ilgili gerekli kolaylıkların sağlanabileceği haberini aldık."

Örneğin ayva...

"Uluslararası rekabeti geliştirme ile ilgili  Ur-Ge projemiz var. Bursa inciri ve ayva olarak iki ürünü seçtik. Çok özel bir ürün olan ayva, ne yazık ki Avrupa'da çok bilinmiyor. Özellikle uzak destinasyonlarda hiç bilinmiyor. Ur- Ge projesi içerisinde Kanada'ya incir ve ayva götürdük. Bu yıl itibariyle de bir tadım etkinliği gerçekleştireceğiz. Bu konuda da bakanlığımızdan desteklerini bekliyoruz."

Son olarak...

Paylaşımlardan aldığım notlarımın bir kısmı bu şekilde.

Fakat tarım ile ilgili paylaşmak istediklerim bitmedi.

Yazının devamı ise yarın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları