Yazarlar
Yeşim Mutlu
kosucu_yesim@hotmail.comHisseli tapu?
2025.06.23 10:52 - Son Güncellenme: 2025.06.23 10:52Öncelikle hisseli, paylı ve müşterek tapu kavramlarının ne anlama geldiğini açıklayalım.
Hisseli tapu, bir taşınmazın gayrimenkulün birden fazla sahibi olduğunu gösteren tapu türüdür. Bu tapu senedinde tüm maliklerin isimleri yer alır. Özellikle miras yoluyla kalan veya birden fazla kişi tarafından ortak alınan gayrimenkullerde bu tapu türüyle sıkça karşılaşılır.
Bu tapularda genellikle taşınmazın hangi kısmının kime ait olduğu belirtilmez, ancak kişilerin sahip olduğu hisse oranları gösterilebilir. Hisseli tapular iki farklı şekilde uygulanabilir: Paylı mülkiyet ve müşterek mülkiyet olarak.
Paylı Mülkiyet (Adi Ortaklık)
Paylı mülkiyet; taşınmazın fiziksel olarak değil, hisseler bazında paylaşılmasıdır. Her pay sahibi, sahip olduğu oran kadar hak ve yükümlülüğe sahiptir. Bu sistemde, ortaklar kendi hisselerini satabilir veya devredebilir. Yasal olarak paylı mülkiyetin oluşabilmesi için en az iki kişinin bulunması gerekir.
Müşterek Mülkiyet
"Müşterek" kelimesi, ortaklık anlamı taşır ve kolektif çalışmalar veya mülkiyetleri tanımlamakta kullanılır. Müşterek tapu ise bir taşınmazın birden fazla kişiye, birlikte ve tek bir bütün olarak ait olduğunu gösterir. Müşterek mülkiyette, bireyler taşınmazın tamamı üzerinde hak sahibidir, ama bu hakların oranı belirlenmemiş olabilir. Talep edilirse, tüm hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi de verilebilir.
Bu üç kavram birbirine çok benzese de aralarında hukuki ve pratik bazı farklılıklar vardır. Ancak hepsinde ortak nokta, tapuda adı geçen her kişinin mülkiyet hakkına sahip olmasıdır.
Hisseli Tapu Alınır mı?
Hisseli tapu, özellikle yatırım ya da kullanım amacıyla alınacaksa dikkatle değerlendirilmesi gereken bir konudur. Zira hissedarlar arasında zamanla anlaşmazlıklar çıkabilir ve bu durum hukuki süreçlere yol açabilir. Bu nedenle tapu türü alışveriş öncesinde mutlaka sorulmalı ve incelenmelidir: Tapu tek kişiye mi ait, yoksa hisseli, paylı ya da müşterek mi?
Günümüzde bu tür tapulara ilişkin çok sayıda dava mevcuttur. Eğer zorunlu değilse, hisseli, paylı veya müşterek tapulardan kaçınılmasını tavsiye edebilirim. Ancak satın alınması gerekiyorsa, mutlaka detaylı bir araştırma yapılmalı, hak sahipleriyle ilişkiler netleştirilmeli ve mümkünse uzman bir hukukçudan destek alınmalıdır. Aksi takdirde ileride ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Yazarın diğer yazıları
- Huzursuzluğun adı ne? 23 Temmuz 2026 Perşembe, 13:03
- Yapay zekâ ile daire sunumları 17 Temmuz 2026 Cuma, 13:45
- Haziran ayında konut satışları 10 Temmuz 2026 Cuma, 14:22
- Emlak Sektöründe Yeni Dönem 05 Temmuz 2026 Pazar, 23:05
- Karne Günleri Ne Zaman Şölene Dönüştü? 26 Haziran 2026 Cuma, 13:06
- Hobi bahçelerinde yeni kararlar alındı 22 Haziran 2026 Pazartesi, 09:07
- Tatile çıkmak hayallerde kalıyor 12 Haziran 2026 Cuma, 14:28
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor 05 Haziran 2026 Cuma, 13:57
- 9 gün bayram 01 Haziran 2026 Pazartesi, 09:31
- Kiracı Skor Sistemi Çözüm Olur mu? 21 Mayıs 2026 Perşembe, 11:25
Yazarlar
- NATO zirvesinde Bursa detayı Hasan Boztürk
- Bursa'nın dağ ilçelerinde her yıl aynı sorun... Hasan Yalçın
- SGK'da kritik denge! Elif Didem Danacıoğlu
- Daha iyi bir Bursa mümkün Prof. Dr. Murat Taş
- Hedef şampiyonluk, sürprize yer yok! Çetin Sabırlı
- Bursaspor ve pilot takımda sıcak gelişmeler! Cevdet Altınel
- Bu yaz, o yaz... Bursa'da müzik şöleni yarın... Aylin Tekir
- Bursa'nın havası hareketli, yeri sessiz! İsmail Arslan
- Bursa'da gündeme bomba gibi düşen iddia: Ücr... E. Pınar Turan Kahraman
- İspanya'nın şampiyonluğunda toplam kalite fa... Binay Kazan
- Acemler'de yeni emeğin yalnızlığı Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Memur emeklisi soruyor: Seyyanen zam neden yok? Ferdi Sönmez
- İklim değişirse tabağımız ne olur? Ramazan Başan
- Süresiz nafaka dönemi bitiyor mu? Av. Ezgi Ay Sayma
- Huzursuzluğun adı ne? Yeşim Mutlu
- Karagöz: Hayal İçinde Hayal sergisi Kamuran Vatansever
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz