Yazarlar
Yeşim Mutlu
kosucu_yesim@hotmail.comHaziran ayında konut satışları
2026.07.10 14:22 - Son Güncellenme: 2026.07.10 14:22Her geçen yıl Haziran ayında konut satışlarında artış yaşanması beklenirken, bu yıl tablo beklentilerin gerisinde kaldı. Geçmiş yılların aynı dönemine kıyasla satışlarda gözle görülür bir yavaşlama dikkat çekiyor. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri ise ekonomide yaşanan belirsizlikler.
Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, altın fiyatlarının sürekli değişmesi ve faiz oranlarının seyrine ilişkin belirsizlikler hem yatırımcıları hem de konut sahibi olmayı planlayan son kullanıcıları bekle-gör politikasına yöneltti. Piyasaların hangi yönde şekilleneceğini görmek isteyen alıcılar, kararlarını ertelemeyi tercih ederken, bu temkinli yaklaşım doğal olarak konut satış rakamlarına da yansıdı.
Ancak unutulmamalıdır ki konut, kısa vadeli piyasa hareketlerinden etkilense de uzun vadede güven veren yatırım araçlarından biri olmayı sürdürüyor. Ekonomik belirsizliklerin azalması ve finansman koşullarının daha öngörülebilir hale gelmesiyle birlikte ertelenen talebin yeniden harekete geçmesi bekleniyor.
Rakamlar Ne Söylüyor?
Haziran ayı, konut sektörü açısından yılın en dikkat çekici dönemlerinden biri olarak öne çıktı. Açıklanan satış verileri, gayrimenkul piyasasının tüm zorluklara rağmen canlılığını koruduğunu gösterirken, tüketici davranışlarında da önemli değişimlerin yaşandığını ortaya koyuyor.
Bununla birlikte satış rakamlarını değerlendirirken sadece toplam satış sayısına odaklanmak yeterli değil. Asıl önemli olan, bu satışların hangi finansman yöntemleriyle gerçekleştiği ve ilk el ile ikinci el konutlar arasındaki dağılımın nasıl şekillendiğidir. Eğer ipotekli satışlar sınırlı kalırken toplam satışlar artıyorsa, bu durum alıcıların büyük ölçüde peşin ödeme ya da alternatif finansman modellerine yöneldiğini gösterir. Bu tablo, yatırımcıların piyasadaki etkinliğinin sürdüğüne de işaret eder.
Haziran verileri aynı zamanda gayrimenkulün Türkiye'de güvenli liman olma özelliğini koruduğunu ortaya koyuyor. Enflasyon karşısında birikimlerini korumak isteyen yatırımcılar, döviz ve altının yanı sıra konutu da önemli bir yatırım aracı olarak görmeye devam ediyor. Oturum amaçlı alımlar kadar uzun vadeli yatırım kararlarının da piyasayı desteklediği görülüyor.
Önümüzdeki dönemde sektörün yönünü belirleyecek en önemli unsur ise finansman koşulları olacak. Faiz oranlarında yaşanabilecek olası değişiklikler, krediye erişimin kolaylaşması ve ekonomik beklentilerdeki iyileşme, satışları daha da hızlandırabilir. Aksi durumda ise piyasanın ağırlıklı olarak öz kaynakla alım yapabilen yatırımcıların etkisiyle yoluna devam etmesi beklenebilir.
Yani Haziran ayı, sadece yüksek satış rakamlarının konuşulduğu bir dönem olmadı. Aynı zamanda konut piyasasının değişen dinamiklerini, tüketicinin yeni koşullara nasıl uyum sağladığını ve gayrimenkulün ekonomideki stratejik yerini bir kez daha gözler önüne serdi. Rakamların ardındaki hikâyeyi doğru okuyabilenler için, konut piyasası önümüzdeki aylara ilişkin önemli ipuçları vermeye devam ediyor.
Yazarın diğer yazıları
- Haziran ayında konut satışları 10 Temmuz 2026 Cuma, 14:22
- Emlak Sektöründe Yeni Dönem 05 Temmuz 2026 Pazar, 23:05
- Karne Günleri Ne Zaman Şölene Dönüştü? 26 Haziran 2026 Cuma, 13:06
- Hobi bahçelerinde yeni kararlar alındı 22 Haziran 2026 Pazartesi, 09:07
- Tatile çıkmak hayallerde kalıyor 12 Haziran 2026 Cuma, 14:28
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor 05 Haziran 2026 Cuma, 13:57
- 9 gün bayram 01 Haziran 2026 Pazartesi, 09:31
- Kiracı Skor Sistemi Çözüm Olur mu? 21 Mayıs 2026 Perşembe, 11:25
- Enerji sınıfına göre konut kredileri avantajlı mı? 18 Mayıs 2026 Pazartesi, 09:30
- 10 çocuk mu? 08 Mayıs 2026 Cuma, 15:10
Yazarlar
- NATO zirvesinde Bursa detayı Hasan Boztürk
- DAĞDER'den bir ilk! Üreticiler için düğmeye ... Hasan Yalçın
- TİM'de Bursa, ihracatçıda beklenti! Elif Didem Danacıoğlu
- Doldur boşalt Bursa Hanlar Bölgesi... Prof. Dr. Murat Taş
- Takım sahaya indi, şehirde hava değişiyor! Çetin Sabırlı
- Bursaspor ve pilot takımda sıcak gelişmeler! Cevdet Altınel
- Atatürk'ün Bursa ziyaretinde hizmete açtığı ... Aylin Tekir
- İki kelime arasına sıkışan Uludağ'a 178 sayf... İsmail Arslan
- Otomobil Boreal, tanıtım stratejisi sürreal! E. Pınar Turan Kahraman
- Sıkıcı geçen düğünlere bir inovasyon şart ol... Binay Kazan
- Memur emeklisi soruyor: Seyyanen zam neden yok? Ferdi Sönmez
- Bursa'nın hafızası çarşısında, ruhu esnaf lo... Ramazan Başan
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Süresiz nafaka dönemi bitiyor mu? Av. Ezgi Ay Sayma
- Haziran ayında konut satışları Yeşim Mutlu
- Mudanya Mütareke Evi Müzesi Kamuran Vatansever
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz