Yazarlar
Yeşim Mutlu
kosucu_yesim@hotmail.comGerçek hayat mı, algı dünyası mı?
2026.03.05 16:50 - Son Güncellenme: 2026.03.05 16:50İnternet üzerinde gördüğümüz videolar ve fotoğraflar artık gerçeği mi yansıtıyor, yoksa bir yanılsamanın içinde mi yaşıyoruz? Bunu ayırt etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Akıllarımızla oynayan gerçek dışı görüntüler, abartılmış yaşam tarzları, manipüle edilmiş haberler... Dijital dünyanın içinde adeta bir algı oyununa maruz kalıyoruz.
Günümüz, dijital çağın yeni bir gerçekliğini oluşturuyor. Eskiden insanlar gerçekleri sokakta, gazetede ya da birebir ilişkilerde görürdü. Hayatın kendisi gözümüzün önündeydi. Bugün ise neyin gerçek olduğunu anlamak giderek zorlaşıyor. Birçok insan dünyayı artık telefon ekranından tanıyor.
Sosyal medya bize çoğu zaman gerçeği değil, seçilmiş ve kurgulanmış bir hayatı gösteriyor. Gördüklerimiz gerçekten hayatın kendisi mi, yoksa sadece bize sunulan bir vitrin mi? Buna karar vermek kolay değil. Sosyal medyaya baktığınızda herkes mutlu, herkes başarılı ve herkes muhteşem bir hayat sürüyor gibi görünüyor. Takipçi kazanmak adına girilen roller ise çoğu zaman yapay ve anlamsız duruyor.
Gerçek hayatları görmek neredeyse imkânsız hale geldi. Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesi de bu karmaşayı daha da artırıyor. İnsanlar gerçek hayatlarındaki zorlukları saklıyor, sorunlarını gizliyor. Sanki hiçbir evde tartışma yaşanmıyor, hiçbir anne çocuğuna kızmıyor, hiçbir ailede sesler yükselmiyor. Oysa gerçek hayat böyle değil. Bu yüzden sosyal medyada samimi bir hikâye ya da gerçek bir hayat kesiti gördüğümüzde hemen dikkat kesiliyor ve o hesapları daha yakından takip etmeye başlıyoruz.
Bu durumun toplum üzerinde de ciddi etkileri var. Birçok insan, sosyal medyada gördüğü o "mükemmel" hayatlara özeniyor. Ancak aynı hayatı yaşayamayınca kendini yetersiz hissediyor. Bu da bireyler üzerinde ciddi bir psikolojik baskı oluşturuyor. İnsanlar farkında olmadan sürekli bir kıyaslama içinde yaşıyor.
Bir de işin algoritma tarafı var. Sosyal medya algoritmaları çoğu zaman karşımıza hoşumuza gidecek içerikleri çıkarıyor. Böylece aynı tür içeriklerin içinde kalıyor ve farklı gerçekliklerle karşılaşma ihtimalimiz azalıyor. Ancak bazen algoritma şaşırıyor ve karşımıza gerçek hayat hikâyeleri de çıkabiliyor.
Son zamanlarda benim karşıma sık sık farklı ülkelerde yaşayan ve muhteşem hayatlarını sergileyen influencer'ların paylaşımları çıkıyor. Çoğu kişi yaşadığı zorlukları gizleyip her şeyi toz pembe göstermeyi tercih ediyor. Oysa perde arkasında büyük mücadeleler yaşanıyor. İlginç olan ise şu: Son dönemde insanların ağladığı, zorlandığını anlattığı videoların daha çok dikkat çektiğini gören bazı influencer'lar, hikâyelerini değiştirmeye başladı. Bir anda herkes geçmişte büyük zorluklar yaşamış gibi anlatımlar ortaya çıkıyor.
Tüm bunlar gerçek bilgi ile manipülasyon arasındaki sınırın giderek bulanıklaşmasına neden oluyor.
Belki de bu çağda yapılması gereken en önemli şey, gördüğümüz her şeye hemen inanmamak. Farklı kaynaklardan bilgi almak, farklı hikâyeleri dinlemek ve dijital dünya ile gerçek hayat arasında bir denge kurabilmek.
Çünkü bazen en büyük gerçek, ekranın dışında yaşanan hayattır.
Yazarın diğer yazıları
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor 05 Haziran 2026 Cuma, 13:57
- 9 gün bayram 01 Haziran 2026 Pazartesi, 09:31
- Kiracı Skor Sistemi Çözüm Olur mu? 21 Mayıs 2026 Perşembe, 11:25
- Enerji sınıfına göre konut kredileri avantajlı mı? 18 Mayıs 2026 Pazartesi, 09:30
- 10 çocuk mu? 08 Mayıs 2026 Cuma, 15:10
- İşçisin sen, işçi kal 01 Mayıs 2026 Cuma, 16:33
- Çocuk bayramlarının tadı kalmadı 24 Nisan 2026 Cuma, 13:21
- Okullar güvenli değil mi? 17 Nisan 2026 Cuma, 18:21
- Tüketimin sessiz yüzü 08 Nisan 2026 Çarşamba, 09:35
- Küçük bir an 07 Nisan 2026 Salı, 12:42
Yazarlar
- Bu iş mahkemede de bitmez: CHP'nin geleceği ... Hasan Boztürk
- Bursa'nın o ilçesi turizmde şaha kalkacak! R... Hasan Yalçın
- Bıyıklıalan'dan geleceğe yatırım! Elif Didem Danacıoğlu
- Şehir mi kent mi, yerleşim mi planlama mı, e... Prof. Dr. Murat Taş
- Başkanın açıklamalarının ardından! Çetin Sabırlı
- Bursaspor'un mali ve gelecek fotoğrafı Cevdet Altınel
- Bursa'da ücretsiz ulaşımla Leylek Şenliği Aylin Tekir
- Bursa'da 'ölümü bekleyen adam' için zamanla ... İsmail Arslan
- İznik'in hikayesi tarihle başladı, boruyla d... E. Pınar Turan Kahraman
- Mudanya'da Muhsine Arda ile bir şiir akşamı... Binay Kazan
- EYT sonrası yeni kriz: İptal edilen sigortal... Ferdi Sönmez
- Zeytinin gölgesindeki miras: Trilye Ramazan Başan
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB... Av. Ezgi Ay Sayma
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor Yeşim Mutlu
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Mudanya Mütareke Evi Müzesi Kamuran Vatansever
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz