Yazarlar
Yeşim Mutlu
kosucu_yesim@hotmail.comElden alınan kiralar anlaşmazlığa dönüşür
2026.02.10 14:43 - Son Güncellenme: 2026.02.10 14:43Herkes değil ama bazı ev sahipleri, gelirini beyan etmemek için kirayı elden alma yoluna başvuruyor. Oysa bu yöntem, sanılanın aksine sadece devleti değil, kiracı ve ev sahibini de zor durumda bırakıyor. Elden kira sistemi, iki taraf için de ciddi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.
Ülkemizde bunun sayısız örneğini maalesef yaşadık. Başta küçük bir "anlaşma" gibi görünen bu durum, hiç beklenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Tartışmalar büyüyor, kavga ve gürültüye dönüşüyor; hatta yaralama ve evden atma vakalarına kadar varan olaylar yaşanıyor.
Bana göre olması gereken son derece açık: Kira bedelinin banka hesabı üzerinden, sözleşmeye uygun şekilde ödenmesi. Aslında bu ne kiracı ne de ev sahibi için bir yük; tam tersine her iki taraf için de bir güvencedir.
Kiracılar çoğu zaman elden ödemenin kendileri için daha avantajlı olduğunu düşünür. Ancak sonuç, çoğu zaman tecrübeyle sabitlenir. İki kuruş daha az kira vermek adına bu yola başvurmak, bana göre ciddi bir gözü karalıktır. Çünkü yarın bir anlaşmazlık çıktığında, kiracının elinde hakkını ispatlayacak hiçbir belge kalmaz.
Ev sahibi açısından bakıldığında ise elden kira almak, yasal haklardan kendi eliyle vazgeçmek anlamına gelir. Vergi avantajı gibi görünen bu durum, ilerleyen süreçte ağır yaptırımlarla ve büyük sorunlarla karşılık bulabilir.
Üstelik işin hukuki boyutu da var. Elden ödenen kira, yarın bir gün inkâr edildiğinde ispatı en zor para türlerinden biri. Kiracı "ödedim" der, ev sahibi "almadım" der. Banka dekontu yoksa, mahkeme salonunda söz uçar, belge konuşur. Çoğu zaman da konuşacak belge yoktur.
Asıl soru şu: Bu alışkanlık neden hâlâ bu kadar yaygın? Cevap basit ama rahatsız edici: Güven eksikliği ve "bana bir şey olmaz" rahatlığı. Oysa bu rahatlık, bir vergi incelemesinde, tahliye davasında ya da bir anlaşmazlıkta kâbusa dönüşebiliyor.
Belki de artık şu cümleyi normalleştirmeliyiz:
"Kira banka üzerinden ödenir."
Ne fısıltıyla söylenen rakamlar ne kapı arkasında uzatılan zarflar... Şeffaflık, kimsenin kaybetmediği tek sistemdir.
En kısa zamanda bu konuda tekdüze ve net bir kural getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kira ödemelerinin tamamının banka üzerinden yapılması, sadece bir yasal zorunluluk değil; aynı zamanda toplumsal bir ihtiyaçtır.
Yazarın diğer yazıları
- Koca bir devir kapandı 23 Ekim 2026 Cuma, 17:11
- Sel felaketinin geleceği belli değil miydi? 16 Ekim 2026 Cuma, 12:05
- Güvenli yatırım: Gayrimenkule dönüş başladı 09 Ekim 2026 Cuma, 14:34
- Nerede zeytin koruma kanunu? 05 Ekim 2026 Pazartesi, 12:06
- Yine bir okul, yine bir facia 22 Eylül 2026 Salı, 15:17
- Okullardaki Farklı Kırtasiye Masrafları 11 Eylül 2026 Cuma, 23:03
- Anaokulları Uyum Haftası Bugün Başladı 07 Eylül 2026 Pazartesi, 21:18
- Kreşler küçük yaş almıyor, peki çalışan anne babalar ne yapacak? 28 Ağustos 2026 Cuma, 14:13
- Yapay zekâ nereye gidiyor? 21 Ağustos 2026 Cuma, 10:24
- Sosyal medyada ilan yasağı kalktı, peki güvenli ilan dönemi başladı mı? 13 Ağustos 2026 Perşembe, 14:37
Yazarlar
- İş dünyası seçim havasından çıkmalı! Hasan Boztürk
- Bursa'dan doğan bir sanayi başarısı Hasan Yalçın
- Enerjinin geleceği elektrifikasyonda mı? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa havada irtifa kaybediyor! İsmail Arslan
- 2016, 2020, 2024, 2026 derken... Hızlı tren ... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamız miras mı emanet mi? Prof. Dr. Murat Taş
- Sorunsuz akşamda güzel galibiyet! Çetin Sabırlı
- Geçmişin hatıraları, geleceğin rehberidir Cevdet Altınel
- Bursa'da mutlu bir gelecek için "Ana Baba Ok... Aylin Tekir
- İlk yardım eğitimi zorunlu olmalı artık Binay Kazan
- Bir Bursa klasiği: Gelenek ve modernlik aras... Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Emekli aylıkları neden düşüyor? Ferdi Sönmez
- Zeytinde Bolluk Bereket Getirir mi? Ramazan Başan
- Koca bir devir kapandı Yeşim Mutlu
- PISA 2025 verilerine göre ülkemiz için eğiti... Tolga Bahadır Şimşek
- Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz