Yazarlar
Yeşim Mutlu
kosucu_yesim@hotmail.comAltın düşüyor, konut satışları hareketleniyor
2026.06.05 13:57 - Son Güncellenme: 2026.06.05 13:57Türkiye'de piyasalar oldukça ilginç dinamiklere sahip. Birçok ekonomik gelişme birbiriyle bağlantılı ilerliyor. Son dönemde altın fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından gayrimenkul sektöründe de belirli bir hareketlilik gözlemlenmeye başladı. Peki bunun nedeni ne? Altın yatırımcısı altınını bozdurup gayrimenkule mi yöneliyor? Yoksa yastık altındaki altınlar piyasaya mı çıkıyor?
Geçmişte döviz kurlarındaki hareketliliklerin emlak sektörünü etkilediğini daha sık görürdük. Ancak bugün, yatırımcıların en güvenli liman olarak gördüğü altındaki dalgalanmaların da mülk satışlarına yansıdığını görüyoruz. Bu durum, yatırım araçlarına bakış açısının değişmeye başladığını gösteriyor. Bana göre ise her zaman en güvenli yatırım araçları; arsa, tarla, arazi ve gayrimenkuldür.
Peki altın fiyatlarındaki düşüş gayrimenkul piyasasını nasıl etkiliyor? Bazı durumlarda bankalar bu hareketliliği fırsat olarak değerlendirip faiz oranlarını yükseltebiliyor. Hatta onaylanmış kredilerde bile faiz oranlarının değiştiğine şahit olabiliyoruz.
Bunlardan korunmak mümkün mü? Tam anlamıyla değil. Ancak doğru yatırım, doğru bilgiye sahip uzmanlarla yapılır. Her zaman söylediğim gibi, kişisel beğeniler ve ihtiyaçlar elbette önemlidir. Özellikle barınma amacıyla alınacak bir konutta, kişinin gönlüne hitap eden bir daire tercih etmesi oldukça doğaldır. Ancak konu yatırım olduğunda, yani bir konut, arsa veya arazi yatırım amacıyla alınacaksa mutlaka işin uzmanına danışılmalıdır.
Nasıl ki sağlık konusunda uzman bir doktora gitmeyi tercih ediyorsak, gayrimenkulde de alanında uzman profesyonellerle çalışmak gerekir. Bir profesöre ulaşmak ve ondan randevu almak zor olabilir; ancak onun bilgi ve tecrübesinden faydalanmanın da bir değeri vardır.
Profesyonel bir gayrimenkul danışmanı, satışını yaptığı mülkün analizini yapar, piyasa değerini araştırır ve çoğu zaman kendi imkânlarıyla ekspertiz çalışmalarını bile gerçekleştirir
Bu nedenle altın düştü diye hemen panikle hareket edip konut veya başka bir gayrimenkul yatırımı yapma kararı vermemek gerekir. Öncelikle araştırma yapmak, piyasayı analiz etmek ve uzman görüşü almak büyük önem taşır. Çünkü bazen bir dairenin fiyatının, altın düşmeden önce daha düşük olduğunu görebilirsiniz. Altındaki düşüşü fırsat bilerek fiyat artıran birçok kişi ve kurum bulunabiliyor.
Kısacası, yatırım kararlarınızı duygularınızla değil, bilgi ve analizle verin. Doğru zamanda, doğru fiyatla ve doğru uzmanlarla yapılan yatırım her zaman kazandırır.
Yazarın diğer yazıları
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor 05 Haziran 2026 Cuma, 13:57
- 9 gün bayram 01 Haziran 2026 Pazartesi, 09:31
- Kiracı Skor Sistemi Çözüm Olur mu? 21 Mayıs 2026 Perşembe, 11:25
- Enerji sınıfına göre konut kredileri avantajlı mı? 18 Mayıs 2026 Pazartesi, 09:30
- 10 çocuk mu? 08 Mayıs 2026 Cuma, 15:10
- İşçisin sen, işçi kal 01 Mayıs 2026 Cuma, 16:33
- Çocuk bayramlarının tadı kalmadı 24 Nisan 2026 Cuma, 13:21
- Okullar güvenli değil mi? 17 Nisan 2026 Cuma, 18:21
- Tüketimin sessiz yüzü 08 Nisan 2026 Çarşamba, 09:35
- Küçük bir an 07 Nisan 2026 Salı, 12:42
Yazarlar
- Bu iş mahkemede de bitmez: CHP'nin geleceği ... Hasan Boztürk
- Bursa'nın o ilçesi turizmde şaha kalkacak! R... Hasan Yalçın
- Bıyıklıalan'dan geleceğe yatırım! Elif Didem Danacıoğlu
- Şehir mi kent mi, yerleşim mi planlama mı, e... Prof. Dr. Murat Taş
- Transferlerin açıklama beklentisi yükseldi! Çetin Sabırlı
- Bursaspor'un mali ve gelecek fotoğrafı Cevdet Altınel
- Bursa'da Kurban Bayramı heyecanı! Aylin Tekir
- Bursa'da 'ölümü bekleyen adam' için zamanla ... İsmail Arslan
- İznik'in hikayesi tarihle başladı, boruyla d... E. Pınar Turan Kahraman
- Mudanya'da Muhsine Arda ile bir şiir akşamı... Binay Kazan
- Hizmet tespiti davalarında Yargıtay'ın yeni ... Ferdi Sönmez
- Zeytinin gölgesindeki miras: Trilye Ramazan Başan
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB... Av. Ezgi Ay Sayma
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor Yeşim Mutlu
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Mudanya Mütareke Evi Müzesi Kamuran Vatansever
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz