Fikirle Finans buluşabilecek mi?

2022.12.02 17:23 - Son Güncellenme: 2022.12.02 21:23
A

Sayısal çokluğa bakmamak lazım. 
Nitelikleri önemli zira.
Nitelikliler de zaten. 
Öyle ki; Bursa bu hususta şanslı.
Konuya önem veriliyor.
Tabela derneği olanlar bir yana nitelikleriyle ön plana çıkıyorlar.
Son zamanlarda sayıları hayli artsa da nitelik görüntüsü de beraberinde geliyor.
Yani birkaç örnek verdiğimizde daha rahat anlaşılacaktır. 

Ülkemizde işadamları örgütlenmeleri kuruluş dönemleri itibariyle kendilerine çeşitli görevler yüklemiş görünmekte. 1960'lardan 1980'lere kadar.
Güçlü devlet yaklaşımının hakim olduğu Türkiye'de barış ve demokrasi adına söylemler geliştirmiş ve dış piyasalara açılmanın zorlu koşullarını aşmaya çalışmışlardır.
Ancak dediğimiz gibi güçlü devlet geleneği ve politik manada gelişmeye açık olmayan ortam işadamları derneklerinin gelişimini olumsuz etkilemiş. 
Günümüzde ise hayli etkin konuma gelmiş görünmekteler.
Gerek AB üyelik sürecinde hükümet dışı örgütlerin (NGO) öneminin artması gerekse dış piyasalara olan ihtiyaç işadamları derneklerini daha çok ön plana çıkardı.
Zaman zaman ise hükümetlerin ekonomi politikalarını eleştiren roller üstlendiler.
Kimi zaman ise destekler konumda oldular.
Bazı işadamları örgütlenmeleri ise bölgesel bazda görevler üstlendiler.
Bazı durumlarda dış politikada ihtiyaç duyulan bir rolle karşımıza çıktılar, bazı durumlarda ise dış ticaret alanında yeni pazarlara ulaşmanın önemli aktörü oldular. 
1990'lı yılların başladığı ve Soğuk Savaşın bitmesiyle birlikte Türkiye Avrupa Birliği sürecinde de önemli konumları daha da artmış görünmekte. 

Bursa'ya bakıldığında son 15-20 yıl içerisinde kendini kabul ettiren işadamları derneklerinin sayısının arttığı görülecektir. 
Ticaret ve Sanayi Odaları ile Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerinin kamusal konumlarının dışında BUSİAD, MÜSİAD, RUMELİSİAD, BALKANTÜRKSİAD, DOSABSİADNİLSİAD; iş kadınları örgütlenmeleri olarak BUİKAD gibi iş kadınları dernekleri kendini kabul ettirmiş durumda.
Bu derneklerin yanında hemşehri dernekleri benzeri ama işadamlarından oluşan MUŞSİAD gibi SİAD oluşumları da yer almakta. 
Bursa'da da ses getirdiklerini rahatça söyleyebiliriz. 

Yeni bir oluşum daha Bursa'da faaliyete başladı. 
Türkiye geneli bir örgütlenmesi olan Girişimci İşadamları Vakfı Bursa'da da faaliyete başladı.
Eski Orhangazi Belediye Başkanı Yusuf Korkusuz ve eski AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ömer Demiröz'ün görev üstlendiği Vakfın şubesinin açılışı hayli ilgi gördü. 
Eski Bakan Faruk Çelik, AK Parti Bursa Milletvekilleri, Osman Mesten, Atilla Ödünç ve Refik Özen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Girişimci İşadamları Vakfı Genel Başkanı Mehmet Koç, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve Bursa iş dünyası temsilcileri açılıştaydı.

Başlıkta da görüldüğü üzere Girişimci İşadamları Vakfı Bursa Şube Başkanı Korkusuz'un sözleri önemliydi. 
Zira "Fikirle finansı birleştirerek Bursamıza hizmet edeceğiz" demesi vizyonlarını ortaya koymakta.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları